Oznanila: Misijonska nedelja

leto 25
št. 36
18. oktober 2020


razpored svetih maš

nedelja, 18. oktobra – 29. nedelja med letom – MISIJONSKA
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve 
           ob 10.00 – + Marija Kajda (ž. Šentjur)

ponedeljek, 19. oktober – kanadski mučenci
maše: ob 8.00 – po namenu
           ob 18.30 – za zdravje v družini Esih-Zupanc

torek, 20. oktober – Vendelin, opat
maše: ob 8.00 – po namenu
           ob 18.30 – + Alojzija in Lado Bizant ter Marinka Sojer

sreda, 21. oktober – Uršula, devica, mučenka
maše: ob 8.00 – po namenu
        ob 15.00 (Emina kap.) – + mož Ivan Vošinek
          ob 18.30 – + Adolf Kukovič

četrtek, 22. oktober – Janez Pavel II., papež
maše: ob 8.00 – po namenu
        ob 18.30 –  + Andrej Zalar (ž. Šentjur)

petek, 23. oktobra – Janez Kapistran, duhovnik
maše:  ob 8.00 – po namenu        
ob 18.30 – + Frančiška in Silvester Oštir

sobota, 24. oktober – Anton Marija Claret, škof, ustanov. klaretincev
maše: ob 8.00 –  + Marija in Alojz Pavlič          
ob 18.30 – + Ivan Jurjevčič, ob roj. d.

nedelja, 25. oktober – 30. nedelja med letom
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve 
           ob 10.00 – + Miran Gracer


MOLITEV ZA MISIJONE
Nebeški Oče, ko je tvoj edinorojeni Sin Jezus Kristus vstal od mrtvih, je svojim učencem naročil: »Pojdite in učite vse narode in jih napravite za moje učence«.

Ti nas opominjaš, da smo v moči našega krsta tudi mi deležni misijonskega poslanstva Cerkve in smo zanjo odgovorni.

Podari nam darove Svetega Duha, da bomo pogumne in goreče priče tvojega evangelija.

Misijonsko poslanstvo, ki ga je Kristus zaupal svoji Cerkvi, še zdaleč ni dovršeno. Zato te prosimo za nove spodbude in učinkovite oblike, da bomo znali Življenje in Luč prinašati v sedanji svet. Pomagaj nam, da bi se vsa ljudstva srečala z odrešujočo ljubeznijo in usmiljenjem Jezusa Kristusa, ki s teboj živi in kraljuje, v edinosti Svetega Duha zdaj in vekomaj. Amen.

Misijonska nedelja – 18. oktober
Vsako leto na tretjo nedeljo v oktobru praznujemo svetovni misijonski dan oz. misijonsko nedeljo, ko se posebej spominjamo vseh misijonarjev in njihovega pogumnega odgovora Gospodu: »Tukaj sem, pošlji mene!« (geslo letošnje misijonske nedelje). Misijonarje podpiramo z molitvijo, na to nedeljo pa tudi s svojimi denarnimi darovi. Zaradi izreden situacije in prepovedi zbiranja vernikov pri sv. mašah v cerkvi Misijonsko središče Slovenije vernike prosi, da svoj dar za misijone nakažete kar na TRR Misijonskega središča Slovenije ali pa ga, ko bo možno, oddaste v svoji župniji, da ga posreduje naprej. 

TRR: SI56 0201 4005 1368 933
namen nakazila: Misijonska nedelja 2020
koda namena: CHAR, referenca: 249807                     
Misijonsko središče Slovenije, Kristanova 1, 1000 Ljubljana

Oktobrska rožnovenska pobožnost 
je še naprej vsak dan ob 18 h – pol ure pred večerno mašo. V teh dneh pred izpostavljenim Najsvetejšim duhovnik v imenu vseh vernikov župnije in oltarnega občestva še prav posebej moli za zdravje – rožni venec, litanije in molitev k sv. Jožefu. Pridružimo se vsaj v duhu! Naj noben dan v oktobru ne mine, da ne bi osebno ali še bolje kot družina zmolili vsaj kakšno desetko rožnega venca. 

 ** * Korona * * *

Ob novi grožnji epidemije,
ko se spet že skoraj ustavlja življenje, nas je udarilo tudi v Domu sv. Jožef. Tako je, vsi nosimo breme tega trenutka in tudi mi ne moremo biti izvzeti. Upajmo, da ne bo prehudo, za enkrat obvladujemo stvari. Hvala vsem za molitve, dobre želje in tudi že konkretno pomoč včeraj. Trenutno imamo tri pozitivne stanovalce in enega zaposlenega, sedaj pa čakamo na rezultate danes (sobota) vzetih brisov dela stanovalcev in vseh zaposlenih. Z zaupanjem in pripravljenostjo vseh sodelavcev bomo naredili vse, kar je v naši moči, hkrati pa se zavedamo, da bo treba sprejeti vse, kar se bo zgodilo. Z željo, da ne bo treba, pa se vendarle obračamo na vse, ki bi bili pripravljeni, če bo treba, za pomoč. Ostanimo povezani, naj bo tako vam kot nam čim bolj prizaneseno in molimo v ta namen ter se priporočajmo našim zavetnikom.   

Zaradi naglega širjenja korona virusa so naši škofje kot odziv na odredbe vlade 15. oktobra izdali nova navodila. Gotovo vsi vemo, da naša regija spada v rdečo cono, kar med drugim pomeni tudi prepoved zbiranja pri verskih obredih. Duhovniki sicer mašujemo, toda sami. Sv. maša po sprejetih namenih je v cerkvi ob urah, ko imamo redno delavniško ali nedeljsko sv. mašo. Do preklica tudi ni verouka in nobenih drugih srečanj.

    Čiščenje in krašenje cerkve se bo nadaljevalo, ko ne bo več prepovedi zbiranja. Tudi sicer je bila cerkev po beljenju temeljito počiščena. Če bi prepoved zbiranja trajala dalj časa, se bomo posebej dogovorili glede najbolj nujnega čiščenja.

          Nekaj bistvenih točk iz navodil naših škofov:

1. Svete maše z ljudstvom so do nadaljnjega odpovedane. Dovoljene so zasebne maše duhovnika brez vernikov.

2. Dovoljena je individualna duhovna oskrba vernikov.

    *  Zaradi izrednih razmer lahko verniki, ki se ne morejo udeležiti svete maše, prejmejo sveto obhajilo izven obreda svete maše (prim. rimski obrednik Sveto obhajilo in češčenje evharistične skrivnosti izven maše, Ljubljana 1975).

   * Vsak, ki vstopi v cerkev, je sam odgovoren za zaščito pred morebitno okužbo, tako kot to velja za vstopanje v druge javne prostore. Ob vstopu v prostor si mora vsak razkužiti roke, nadeti zaščitno masko in ohranjati dva metra medosebne razdalje (to ne velja za družine in člane istega gospodinjstva).

   * Priporoča se, da imajo vsi verniki na telefonu nameščeno aplikacijo #Ostanizdrav.

3. Cerkve naj bodo odprte za osebno molitev vernikov. Naenkrat je lahko v cerkvi največ deset vernikov, ki upoštevajo določila za preprečevanje epidemije.

6. Cerkveni pogrebi so dovoljeni z upoštevanjem državnih navodil.

7. Kateheza (verouk) in vsa župnijska srečanja (duhovne vaje, zakonske skupine idr.) se izvajajo na daljavo. 

+ Škofje vsem vernikom, ki se ob nedeljah ne morejo udeležiti svetih maš, podeljujejo odvezo od nedeljske dolžnosti. Verniki, ki se ne morejo udeležiti nedeljske svete maše v cerkvi, naj le-to spremljajo po medijih, prejmejo duhovno obhajilo, posvetijo čas molitvi, branju Božje besede ali dobrim delom. Kjer je mogoče, se lahko udeležijo svete maše med tednom.

Deli.