Oznanila: 7. velikonočna, nedelja sredstev družbenega obveščanja

leto 29
št. 18
12. maj 2024


razpored svetih maš

nedelja, 12. maj – sedma velikonočna – nedelja sredstev družbenega obveščanja; binkoštna devetdnevnica
maše: ob 8.00 – za župljane in obiskovalce naše cerkve
                          – + Franc Dolinšek, greg.
         ob 10.00 – za Božje prijateljstvo in naklonjenost 

ponedeljek, 13. maj – Fatimska Mati Božja; binkoštna 9-dnevnica
maše: ob 8.00 – + Franc Dolinšek, greg.
           ob 18.30 – za žive in + družine Esih in Zapušek 

torek, 14. maj – Bonifacij, mučenec; binkoštna 9-dnevnica
maše: ob 8.00 – + Franc Dolinšek, greg.
           ob 18.30 – + Albina in Slavko Marinič 

sreda, 15. maj – Zofija, mučenka; binkoštna 9-dnevnica
maše: ob 8.00 – + Franc Dolinšek, greg.
           ob 18.30 –  + Jožefa in Janez Čadej 

četrtek, 16. maj – Janez Nepomuk, mučenec; binkoštna 9-dnev.
maše: ob 8.00 – + Franc Dolinšek, greg.
           ob 18.30 – po namenu 

petek, 17. maj – Jošt, puščavnik; binkoštna 9-dnevnica
maše: ob 8.00 – + Franc Dolinšek, greg.
           ob 18.30 – Janez Krt, obl.

sobota, 18. maj – Blandina Merten, red. ; binkoštna 9-dnevnica
maše: ob 8.00 – + Franc Dolinšek, greg.
           ob 18.30 – + družina Plestenjak in Bizant 

nedelja, 19. maj – BINKOŠTI
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
                        – + Franc Dolinšek, greg.
         ob 10.00 – + Goran Milohonja


Spoštovani!

Razvoj sistemov tako imenovane »umetne inteligence«, o kateri sem razmišljal še v nedavnem Sporočilu za svetovni dan miru, radikalno spreminja tudi informacijo in komunikacijo, preko njih pa tudi nekatere temelje civilnega sobivanja. Gre za spremembo, ki vključuje vse, ne samo strokovnjake. Pospešeno širjenje čudovitih izumov, katerih delovanje in sposobnosti so za večino izmed nas nedoumljivi, vzbuja začudenje, ki niha med navdušenjem in zmedenostjo in nas neogibno postavlja pred temeljna vprašanja: kaj je torej človek, kakšna je njegova posebnost in kakšna bo prihodnost te naše vrste, ki se imenuje homo sapiens v dobi umetne inteligence? Kako lahko ostanemo popolnoma človeški in k dobremu usmerimo kulturno spremembo, ki poteka? /…/

Človeku pripada odločitev, ali bo postal hrana za algoritme, ali pa bo svoje srce hranil s svobodo, brez katere ne more rasti v modrosti. Ta modrost dozoreva s tem, da čas spreminja v zaklad in sprejema ranljivost. Raste v zavezi med generacijami, med tistimi, ki se spominjajo preteklosti, in tistimi, ki imajo vizijo prihodnosti. Samo skupaj raste sposobnost razločevanja, čuječnosti, videnja stvari iz njihove dopolnitve. Da ne bi izgubili svoje človeškosti, iščimo Modrost, ki je pred vsem (prim. Sir 1,4) /…/ pp Frančišek v Poslanici za nedeljo sredstev družbenega obveščanja

* * * * * * *

Nedelja sredstev družbenega obveščanja
Sedma velikonočna nedelja je v Cerkvi tudi nedelja sredstev družbenega obveščanja. Papež Frančišek je za to priložnost napisal posebno poslanico na temo ‘Umetna inteligenca in modrost srca: za popolnoma človeško komunikacijo.’

Tradicionalna maše z motoristi
je danes pri nas ob 10. uri. Vsem motoristom in motoristkam želimo srečno vožnjo – tudi brez kazni za prehitro vožnjo, in pa čim več dobrih del s svojim motorjem.

Pogovori o življenju in smrti
bodo spet jutri, v ponedeljek, ko vas ob 17. uri pred zasloni čaka zdravnica Metka Klevišar. Pridružite se ji preko domače strani Doma sv. Jožef.

Ob petdeset letnici potresa na Kozjanskem
pripravljamo razmišljanje nekdanjega župana občine Šmarje pri Jelšah, gospoda Jožeta Čakša, z naslovom »Ko se zemlja strese, celo gore trepetajo«. Lepo vabljeni v torek zvečer ob 19. uri v Jožefovo dvorano. Čaka nas zagotovo zelo zanimiv večer, tako glede na temo kot predavatelja. Vabljeni in povabite še druge.

Psihološki večer je spet na vrsti,
ki ga pripravlja naš neutrudni gospod Drago Tacol, magister klinične psihologije. Vabljeni pred zaslone v četrtek ob 19. uri, vstop preko domače strani Doma sv. Jožef.

Binkošti – praznik prihoda Svetega Duha,
so naslednjo nedeljo. Pri sv. maši ob 10 h bodo sodelovali in se predstavili letošnji birmanci. Vsak dan pred praznikom pri sv. maši opravimo tudi binkoštno devetdnevnico, ko z molitvijo in pesmijo kličemo k Svetemu Duhu. Lepo povabljeni, še posebej družine birmancev!

Pripravljamo se na dan odprtih vrat,
ki bo, kakor vsako leto, 20. maja, v ponedeljek od 16. ure naprej. Poleg običajnega programa bodo z nami še Folklorna skupina Celje in pa priznana mariborska klapa Dalmari. Čaka nas zagotovo lep praznik za katerega si pribeležite opozorilo. Že sedaj in nanj povabite svoje znance in prijatelje.   

Spet kliče nas venčani maj
k pobožnosti šmarnic pri jutranji ali večerni sv. maši. Pri večerni maši zmolimo tudi litanije Matere Božje in prejmemo blagoslov z Najsvetejšim.

Na romanje gremo, in sicer 15. in 16. junija v Varaždin, Ludbreg, Virovitico, Đakovo, Osijek in Vukovar ter morda še v kakšen kraj ob poti. Na pot bomo krenili v soboto zjutraj ob 6. uri, vračamo pa se v nedeljo zvečer. Cena romanja s prenočiščem, tremi obroki, vožnjo, vodenjem in zavarovanjem je 150 EUR na osebo.  Vabljeni k prijavam v recepciji našega Doma. Prispevek za pot pa vas prosimo, da ga  nakažete na TRR župnije in sicer: Župnija sveti Jožef, Plečnikova 29, SI56 3300 0001 1171 675, Addiko Bank BIC: HAABSI22. Poleg imena  in priimka napišite še namen  nakazila – romanje Hrvaška. Prvi obrok hrane  bomo imeli v soboto zvečer v Đakovu, kjer prenočujemo, zato si, kdor želi, vzemite s seboj malico za čez dan na poti.      

Poslovil se je
Silvester Jakop, Zvodno 131 c, roj. 29. 12. 1951. Pogreb bo v tem tednu na Mestnem pokopališču Celje. – Gospod, daj mu večni pokoj – in večna luč naj mu sveti! Naj počiva v miru!

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki iz Starih Selc in dela Popovičeve ulice. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno liturgičnemu času in letnemu času.


Izdali lazaristi in župnijski urad Celje – sv. Jožef, Plečnikova ulica 29, Celje, 
odgovarja: za župnijo; Vlado Bizant CM, župnik, GSM: 041 282 908, 

za Dom sv. Jožef; Irena Švab Kavčič, direktorica
Telefon: 059 073 800, faks: 03 548 15 96, elektronska pošta: info@jozef.si, 
spletna stran: www.jozef.si, FB stran @dom.sv.jozef
misijonska hiša TRR: SI56 33000-0001845319, 
župnija TRR: SI56 3300 0001 1171 675, 
Dom sv. Jožef TRR: SI56 33000-0001631628


Deli.