Oznanila: 7. nedelja med letom

leto 28
št. 8
19. februar 2023


razpored svetih maš

nedelja, 19. februar – 7. nedelja med letom
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
                       – + Karel Jenič, greg.
           ob 10.00 – po namenu

ponedeljek, 20. februar – Frančišek in Jacinta, fatimska vidca
maše: ob 8.00 – + Karel Jenič, greg.
           ob 18.30 – za Božji blagoslov in varstvo 

torek, 21. februar – Peter Damiani, cerkveni učitelj
maše: ob 8.00 – + Franc in starši Marolt
           ob 18.30 – + Karel Jenič, greg.
                         – na čast Svetega Obličja

sreda, 22. februar – PEPELNICA – Sedež apostola Petra
maše: ob 8.00 – + Karel Jenič, greg.
           ob 18.30 – + starši Tonkovič

četrtek, 23. februar – Polikarp, škof, mučenec
maše: ob 8.00 – + Stanislav Vidovič, obl., in sorodniki
                       – + Karel Jenič, greg.
           ob 18.30 – + Ljubica Turščak

petek, 24. februar – Matija, apostol
maše: ob 8.00 – + Karel Jenič, greg.
           ob 18.30 – + Franc Anton Sovinc (iz Doma)

sobota, 25. februar – Valburga, opatinja
maše: ob 8.00 – + Karel Jenič, greg.
           ob 18.30 – + Albina Tomažič, obl.

nedelja, 26. februar – 8. nedelja med letom
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
                       – + Karel Jenič, greg.
           ob 10.00 – + Julka Žagar
                          – + družina Hren


Spoštovani!

Postno pismo slovenskih škofov
Obe nedelji pred pričetkom postnega časa (19. in 26. februarja) prisluhnemo pastirskemu pismu slovenskih škofov, letos z naslovom: Prepoznavamo se kot Cerkev skupaj na poti.

Ob današnji pustni nedelji
najprej lepo vabljeni, da po maši skupaj postojimo pred cerkvijo in se posladkamo s krofi in kuhanim vinom ali čajem, za kar je spet poskrbela Vincencijeva konferenca, ki smo ji hvaležni, da je po času epidemije spet obudila to lepo navado. Zares iskrena hvala!

Popoldne vabljeni na »Kovačevega študenta«,
ki ga po osmih letih spet uprizarjajo naši Fantje z Jožefovega hriba skupaj z Jožefinko.  Uprizoritev bo v Kardinalovi dvorani ob 16. uri.        Gre za izredno hudomušno in simpatično spevoigro iz leta 1910 znanega primorskega skladatelja Vinka Vodopivca na besedilo Ivana Kovačiča. Več kot primerna priložnost za zares pristno in pravo ter kvalitetno pustno veselje, ki ga bomo ob njihovem prepevanju poživili še s kakšnim solo nastopom in seveda klepetom, krofi in požirkom vina. Povabite še koga svojih, nikomur ne bo žal. Vstopnine ni, zaželeni pa so prostovoljni prispevki.

Pepelnica
V sredo z obredom pepeljenja pričnemo postni čas, to je čas priprave na veliko noč, ki bo letos 9. aprila. Kot so se v stari zavezi v znamenje spreobrnitve in obžalovanja svojih grehov verni Izraelci posipali s pepelom, tako se tudi Jezusovi učenci. Duhovnik ob tem izreče svetopisemske besede: »Pomni človek, da si prah in da se v prah povrneš!« Na pepelnico je strogi post, ko ne jemo mesa, odrasli (od 18. do 60. leta) pa se tudi le enkrat na dan do sitega najemo. Pri večerni maši bo tudi vpis imena letošnje odrasle pripravnice za sv. birmo.

Pogovori o življenju in smrti
so na vrsti jutri, v ponedeljek, ko vas ob 17. uri pred zasloni spet pričakuje – tudi z vašimi iztočnicami in razmišljanji – ga. Metka Klevišar, ki vztrajno in vedno znova z lepim odzivom spremlja in usmerja dogajanje tako, da nihče ne ostane nenagovorjen. Vabljeni! Vstopite lahko preko domače strani Doma sv. Jožef.

Psihološki večeri, pogovori za dušo
so po zaslugi g. Draga Tacola, mag. klinične psihologije, tudi postali že stalnica, ki ne množično a zagotovo za posameznike zelo učinkovito prinašajo prenekateri odgovor na pomembna življenjska vprašanja. Vabljeni spet v četrtek ob 19. uri, to pot pred zaslone, kamor se lahko pridružite preko domače strani Doma sv. Jožef.

Sestra Emanuela Žerdin in zdravstveni delavci
pa se boste lahko srečali v soboto, 25. februarja, od 9.30 d0 13 h na duhovni obnovi, ki jo sestra pripravlja za vas. Lepo vabljeni vsi, ki delate v zdravstvu in negi, saj gre za lepo priložnost, da svoje delo poglobite tudi v duhu duhovnega poslanstva svojega poklica in življenja. Sestra Emanuela  je zagotovo primeren človek, da vam pri tem pomaga.

Delavnica krašenja cerkva
bo tudi v soboto od 9.30 do 12. 30 tukaj v cerkvi. Pripravlja in vodi jo – kot je to že v navadi – naš generalni vikar in župnik v Laškem, g. Rok Metličar. Lepo vabljeni, saj je vedno moč izvedeti še kaj novega in uporabnega.  

Poslovila se je
Nevenka Grobelšek, Seliškarjeva ul. 4., roj. l. 1942. Pogreb je v torek, 21. februarja, ob 13 h na Mestnem pokopališču. Po pogrebu je sv. maša zanjo v župnijski cerkvi. Naj počiva v miru!

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki z Zvodnega in Zagrada. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno letnemu in liturgičnemu času.

************

Bilo je neko sredo (ne pepelnično), ko imajo mnogi duhovniki prost dan. Trije župniki so se skupaj odpeljali na izlet. Med živahnim pogovorom je voznik pozabil, da ima nogo na plinu. Šele ko je zagledal avto z radarjem, je opazil, da vozi prehitro, dobrih 120 km, namesto dovoljenih 90 km na uro. Bilo je že prepozno. Za ovinkom je čakal policist z loparčkom in nakazal, naj ustavi na parkirišču ob robu ceste.

»Dober dan, dokumente prosim.« Preden je voznik našel dokumente, se je oglasil drugi župnik. »Go­spod policist, vsi trije smo župniki in smo se tako živahno pogovarjali o lanskem božiču, da je najin kolega pozabil, da prehitro pelje. Bi mu lahko odpustili to napako?«

»Na hitrost ne smete pozabiti, ne glede na to, o čem se pogovarjate,« je odvrnil policist, pregledal dokumente in začel izpolnjevati formular za prijavo prekrška.

»Ali res ni mogoče dobiti majhnega odpustka,« se je oglasil še tretji župnik. Policist se ni dal motiti in ko je nehal pisati, je vozniku vrnil dokumente, zapisnik o prekršku in položnico za plačilo globe.

»Takole je, gospodje župniki,« je začel policist svoj poučni nagovor. »Ko jaz pridem k vam k spovedi, me poslušate, nato mi poveste nekaj pametnih nasvetov, potem pa mi odpustite grehe in naložite pokoro. Tudi jaz se bom držal vašega ravnanja. Prekršek, ki ste ga naredili, vam z veseljem odpustim, za pokoro pa vam nalagam denarno kazen in če jo boste plačali v osmih dneh, dobite 50-odstotni odpustek! «

Ni znano, ali so gospodje s hvaležnostjo sprejeli policistovo odvezo, zelo verjetno pa je, da so ponujeni odpustek vzeli. (J. Gril, Smej je pol zdravja 1)

 


Izdali lazaristi in župnijski urad Celje – sv. Jožef, Plečnikova ulica 29, Celje, 
odgovarja: za župnijo; Vlado Bizant CM, župnik, GSM: 041 282 908, 

za Dom sv. Jožef; Irena Švab Kavčič, direktorica
Telefon: 059 073 800, faks: 03 548 15 96, elektronska pošta: info@jozef.si, 
spletna stran: www.jozef.si, FB stran @dom.sv.jozef
misijonska hiša TRR: SI56 33000-0001845319, 
župnija TRR: SI56 0483 5000 3316 584, 
Dom sv. Jožef TRR: SI56 33000-0001631628

Deli.