Oznanila: 6. velikonočna nedelja

leto 25
št. 19
17. maj 2020


razpored svetih maš

nedelja, 17. maj – šesta velikonočna
maše: ob 8.00 – za župljane in obiskovalce naše cerkve 
         ob 10.00 – + Janez Brinovc

ponedeljek, 18. maj – Erik, kralj in mučenec  – prošnji dan
maše: ob 8.00 – po namenu
           ob 18.30 – za vse dobro

torek, 19. maj – Urban I., papež – prošnji dan
maše: ob 8.00 – po namenu 
           ob 18.30 – + Janez Lojen

sreda, 20. maj – Bernardin Sienski, duhovnik – prošnji dan
maše: ob 8.00 – po namenu 
           ob 18.30 – + Marija Guzej, 17. obl., in + družina Zeme-Guzej

četrtek, 21. maj – GOSPODOV VNEBOHOD
maše: ob 8.00 – po namenu
        ob 18.30 – + Adolf Kukovič

petek, 22. maj – Marjeta Kasijska, redovnica – bink. devetdnevnica
maše:  ob 8.00 – po namenu
         ob 18.30 – + Irena Komatar

sobota, 23. maj – Servul (Socerb) Tržaški, mučenec – bink. devetd.
maše: ob 8.00 –  v zahvalo
          ob 18.30 – + Martin Senica (ž. Šentjur)

nedelja, 24. maj – sedma velikonočna 
maše: ob 8.00 – za župljane in obiskovalce naše cerkve 
         ob 10.00 – + Robert Šurbek, 30. obl. 


Spoštovani!

Prošnji dnevi, 
tako imenujemo zadnje tri dni pred praznikom Gospodovega vnebohoda, so namenjeni molitvam za primerno vreme, dobro letino in na sploh posvetitvi človekovega dela. Vabljeni k sv. maši zjutraj ali zvečer! Namesto Marijinih litanij te dni zmolimo litanije vseh svetnikov, potem pa vsak ponedeljek  po maši, vse do zahvalne nedelje. – »Daj in ohrani sad zemlje. – Prosimo te, usliši nas!«

Praznik GOSPODOVEGA VNEBOHODA 
obhajamo v četrtek, zato na ta dan še posebej vabljeni k jutranji ali večerni praznični sv. maši.

Binkoštna  devetdnevnica
V dnevih pred binkoštmi pri maši molimo in zapojemo k Svetemu Duhu podobno, kot so po vnebohodu Marija in apostoli v molitvi čakali na prihod Svetega Duha. K devetdnevnici posebej vabimo družine letošnjih birmank.

Spet kliče nas venčani maj 

k pobožnosti šmarnic pri jutranji ali večerni sv.maši. Zjutraj spoznavamo angleškega svetnika – spreobrnjenca iz anglikanizma –  Janeza Henrika Newmana, zvečer pa sledimo življenju verne družine v cerkvenem letu, kakor ga doživlja devetletna deklica Polona. Pri večerni maši zmolimo tudi litanije in prejmemo blagoslov z Najsvetejšim, seveda pa zapojemo tudi majske in velikonočne Marijine pesmi. 

Korona čas

     Tudi pri nas preteklo nedeljo – prvo, ko so bile cerkve spet odprte -, ni bilo nič drugače kot drugod. Približno četrtina vseh, ki ob nedeljah pridete v našo cerkev, se vas je zbrala. Vseeno je bilo tudi za nas, duhovnike, zelo lepo čutiti navzočnost vernikov in slišati odgovore na vzklike pri maši ter skupaj zapeti pesmi, predvsem pa se skupaj zavedati Gospodove navzočnosti in njegovih darov. 

     Gotovo vsi spremljamo dogajanje v zvezi s koronavirusom in se zavedamo nevarnosti ter se prilagajamo. Povzetek splošnih navodil glede udeležbe vernikov pri sv. maši:

      Pri vstopu v cerkev ali že prej si nadenemo MASKO, ki jo moramo imeti s seboj, pri vratih se samo pokrižamo (blagoslovljene vode ni) in si z razkužilom, ki čaka na mizici, očistimo roke. Nato se usedemo po trije v eno klop, vendar V VSAKO DRUGO VRSTO, da je zagotovljena primerna razdalja (1,5 m). Če pa ste iz iste družine, se lahko vsi usedete v isto klop. 

     Pri pozdravu miru si ne podamo rok. K OBHAJILU gremo lahko SAMO NA ROKO. Tudi ko čakamo v vrsti za obhajilo, pazimo na ustrezno razdaljo. Ko smo na vrsti za obhajilo, sprejmemo hostijo, nato pa z eno roko odmaknemo masko, z drugo se obhajamo. 

     PETJE je ljudsko, da je zagotovljena varnost pevcev. Ker pri nas kor ni tako majhen, je lahko hkrati z organistom na njem tudi nekaj pevcev. 

     Glede raznih srečanj še ni sprememb oz. dovoljenja, prav tako tudi ne glede verouka. Zato je še toliko bolj pomembna DRUŽINSKA MOLITEV.

 Dodatne informacije, navodila in novice so objavljene na spletni strani SŠK na povezavihttps://katoliska-cerkev.si/covid19-meni-ssk

Čiščenje in krašenje cerkve
imate še ta teden na skrbi verniki iz Podgorja-2. del. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev čista in sedaj tudi razkužena ter okrašena primerno liturgičnemu času, pa tudi času, v katerem se nahajamo.  

* * * * * * * * * * * *

Žal mi je, …
Vsakemu kristjanu pripada duhovnikovo odpuščanje. Odpuščanje se lahko daje eksplicitno ali kako drugače, pomembno je, da za človeka izberemo prave besede, ki zdravijo in mu pomagajo najti rešitev. 

Ameriški pilot Jim Campbell je med drugo svetovno vojno bombardiral Japonsko. Po vojni je postal dominikanec in se dolgo ni mogel znebiti travm, da je sodeloval pri ubijanju nedolžnih ljudi. Odločil se je in odpotoval na Japonsko, da bi prosil za odpuščanje. Spoznal se je z japonskim dominikancem Oshido, ki je predaval v Ameriki. Odšel je z njim na goro Fuji in se mu opravičil: »Oče Oshida med vojno sem bombardiral tvoj narod. Prišel sem te prosit odpuščanja.« Oshida mu je odvrnil: »Takrat sem služil vojsko pri japonski protizračni obrambi. Poskušal sem te sestreliti in žal mi je, da mi to ni uspelo!« Brian Pierce, O. P. pravi: »Nasmejala sta se drug drugemu in se objela!« Način, kako je pater Oshida, ta sveti človek, pokazal Jimu, da sta oba sodelovala v vojni, je predstavljala za patra pravo osvoboditev. »Žal mi je, da sem te zgrešil,« pa je bil klic, ki je Jima osvobodil travm, ki so ga mučile še štirideset let po koncu vojne.«                 (Timothy Radcliffe, Vrzite mreže in odrinite na globoko)

Deli.