Oznanila: 6. velikonočna nedelja

leto 27
št. 20
22. maj 2022


razpored svetih maš

razpored svetih maš

nedelja, 22. maj – šesta velikonočna 
maše: ob 8.00 – za župljane in obiskovalce naše cerkve 
                       – + Vinko Zeme, greg.
         ob 10.00 – + Vida in Konrad Jeseničnik

ponedeljek, 23. maj – Socerb, tržaški mučenec – prošnji dan
maše: ob 8.00 – + Vinko Zeme, greg.
           ob 18.30 – + Franci Kmetec, obl., + starši Kmetec in Jakop 
                                                 ter + sorodniki ter prijatelji

torek, 24. maj – Marija, Pomočnica kristjanov  – prošnji dan
maše: ob 8.00 – + Marija Kopriva
           ob 18.30 – + Vinko Zeme, greg.

sreda, 25. maj – Gregor VII., papež – prošnji dan
maše: ob 8.00 – + Vinko Zeme, greg.
         ob 18.30 – za zdravo rast v krščanski veri krščenca Jana

četrtek, 26. maj – GOSPODOV VNEBOHOD
maše: ob 8.00 – + Vinko Zeme, greg.
         ob 18.30 – po namenu

petek, 27. maj – Alojzij Grozde, mučenec; binkoštna 9-dnev.
maše: ob 8.00 – + Vinko Zeme, greg. 
           ob 18.30 – po namenu 

sobota, 28. maj – Anton Julijan, mučenec; binkoštna 9-dnev.
maše: ob 8.00 – + Vinko Zeme, greg.
           ob 18.30 – + Marija in Franc Pevec ter Antonija Kač 

nedelja, 29. maj – sedma velikonočna; binkoštna 9-dnevnicamaše: ob 8.00 – za župljane in obiskovalce naše cerkve 
                       – + Vinko Zeme, greg.
         ob 10.00 – v čast Brezmadežni


Spoštovani!

    Naš cilj je v tem, da dosežemo Kristusa, ki je že pri Očetu. V ta namen je potrebno, da ostanemo dejavno usmerjeni vanj. Praznovanje vnebohoda ustvarja v naši duši jasnost smeri in vztrajnost »v tekmi, ki nas čaka« na poti za »voditeljem in dopolniteljem vere, Jezusom, ki je namesto veselja, ki ga je čakalo, s preziranjem sramote pretrpel križ in sedel na desnico božjega prestola« (Heb 12,2) zato, da bi tudi nam pripravil prostor (Jn 14,3). Tam je tisti »blaženi cilj onkraj zemeljske bednosti«, za katerega smo bili ustvarjeni, domovina izpolnitve naših najglobljih hrepenenj. Nikdar pač tako ne razumemo tistega vzklika, ki ga Cerkev ponavlja pri vsaki ev­haristični daritvi: »KVIŠKU SRCA!«, kakor na Gospodov vnebohod.

      Trdno upanje v dosego tako sijajnega cilja, ki nas čaka »zgoraj«, pa naših urejenih zemeljskih prizadevanj za bolj človeško življenje ne hromi, »ampak celo z novimi nagibi podpira njih spolnjevanje«. »Bogastvo, ki v nebesih se blesti, mi lajša trud, da igra se mi zdi« (sv. Frančišek Saleški). Pri maši na praznik Gospodovega vnebohoda se po evangeliju od­nese kip vstalega Zveličarja, ki je 40 dni simboliziral prikazovanja vstalega Kristusa prvim učencem in nas spominjal na tisto odrešenjsko bližino, ki jo poveličani Gospod daje v delež tudi nam – zlasti še v ve­likonočnem času. (A. Strle, Leto Svetnikov II)

Prošnji dnevi, 
tako imenujemo zadnje tri dni pred praznikom Gospodovega vnebohoda, so namenjeni molitvam za primerno vreme, dobro letino in nasploh posvetitvi človekovega dela. Vabljeni k sv. maši zjutraj ali zvečer! Namesto Marijinih litanij bomo te dni zmolili litanije vseh svetnikov, potem pa vsak ponedeljek  po maši, vse do zahvalne nedelje.

Pogovori o življenju in smrti
so še vedno na daljavo, tako vas tudi jutri, v ponedeljek,  čakata pred zasloni neutrudni Metka Klevišar in Julka Žagar. Pridružite se jima prek domače strani Doma sv. Jožef ob 17. uri. 

Pogovori za dušo
bodo to pot v živo. Lepo vabljeni v torek zvečer ob 19. uri v Jožefovo dvorano in spet vam bo, tako vam kakor Domu, na razpolago klinični psiholog mag. Drago Tacol.

Praznik Gospodovega vnebohoda 
obhajamo v četrtek, zato na ta dan še posebej vabljeni k jutranji ali večerni praznični sv. maši.

God mučenca bl. Lojzeta Grozdeta
je v petek, 27. maja. Naša cerkev je ena tistih, ki po zaslugi pokojnega duhovnika Janeza Zdešarja, rešenca iz taborišča na Teharjah, sme hraniti Grozdetove relikvije. Radi se ustavimo ob njih in spoštljivo ter z velikim zaupanjem zmolimo posebej za spravo v našem narodu.

      V petek pričnemo tudi devetnevnico pred Binkoštmi. Vsak večer pri sveti maši zmolimo in zapojemo k Svetemu Duhu. Posebej vabimo družine letošnjih birmancev in birmank. 

Zaključek veroučnega leta 
je naslednjo nedeljo – zadnjo v maju. Po drugi sv. maši boste veroučenci prejeli veroučna spričevala, po maši pa vse družine veroučencev vabimo še k druženju pred cerkvijo. 

Iskrena hvala vsem, 
ki ste v petek pripomogli, da smo lahko zopet doživeli res lep Dan odprtih vrat. Bilo je spontano in domače, takšno tudi sodelovanje vseh, ki ste pomagali, tako pri programu kot tudi urejanju prizorišča. Bog daj, da se bodo sedaj takšne in podobne prireditve vrstile spet redno.  

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki iz ulic Pod gradom, Vilharjeve in Ceste na grad, 1. del. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev čista in okrašena primerno letnemu in liturgičnemu času.

************

    V listini ob razglasitvi Lojzeta Grozdeta za blaženega je določeno, da se njegov god obhaja vsako leto 27. maja. To je dan njegovega rojstva in dan, ko je prejel sveti krst. (…) 

V nekem pogovoru s sošolci se je Lojze razvnel in govoril, kako moramo z močno voljo in jasnimi načeli – če je treba – stopiti tudi proti toku množic in jih potegniti za seboj na pot odrešitve. Eden od poslušalcev je tedaj pikro pripomnil: »Ti boš še poginil zaradi načel.« S tem mu je, čeprav nehote in nevede, dal veliko priznanje. Izrekel ali – lahko bi rekli – prerokoval je nekaj, kar se je pozneje z Lojzetom v resnici zgodilo. To nas spominja na velikega duhovnika Kajfa, ki je govoril pred Velikim zborom, preden so Jezusa uradno obsodili na smrt: »Bolje je, da eden umrje za ljudstvo in ne propade ves narod.« Evangelist Janez pravi, da tega ni izrekel sam od sebe ampak je kot veliki duhovnik tistega leta prerokoval, da mora Jezus umreti za narod. Grozde pa je moral umreti zaradi načel; ne svojih načel,  temveč zaradi načel Kristusa in Cerkve. Umreti zaradi Kristusovih načel pomeni umreti za Kristusa. To pa je mučeništvo.                   (Zdravko Pogorelc CM, iz nagovora ob blagoslovitvi                       

                               vitraža bl. L. Grozdeta v cerkvi v Šentjakobu ob Savi; maj 2011)


Izdal; lazaristi in župnijski urad Celje – sv. Jožef, Plečnikova ulica 29, Celje, 
odgovarja: za župnijo; Vlado Bizant CM, župnik, GSM: 041 282 908, 

za Dom sv. Jožef; Irena Švab Kavčič, direktorica
Telefon: 059 073 800, faks: 03 548 15 96, elektronska pošta: info@jozef.si, 
spletna stran: www.jozef.si, FB stran @dom.sv.jozef
misijonska hiša TRR: SI56 33000-0001845319, 
župnija TRR: SI56 0483 5000 3316 584, 
Dom sv. Jožef TRR: SI56 33000-0001631628

Deli.