Oznanila: 6. nedelja med letom

leto 26
št. 7
14. februar 2021


razpored svetih maš

nedelja, 14. februar – 6. nedelja med letom 
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve 
          ob 10.00 – + Jožef  Povalej, greg.
           ob 15.00 – + sr. Consillia Hofer 

ponedeljek, 15. februar – Klavdij, redovnik
maše: ob 8.00 – + Jožef  Povalej, greg.
           ob 15.00 – + Ivo Siegwart 
           ob 18.30 – + Bojan Šuster (iz Doma)

torek, 16. februar – Julijana Koprska, mučenka
maše: ob 8.00 – + Leopold Pevec (ž. Šentjur)
           ob 15.00 – + Susanna Jauss 
           ob 18.30 – + Jožef  Povalej, greg.

sreda, 17. februar – PEPELNICA
maše: ob 8.00 – + Ivica Matijašič, obl. 
                         – + Srečko Fidler ( ž. Šentjur)
           ob 15.00 – + Jožef  Povalej, greg.
          ob 18.30 – + Franc Kelhar

četrtek, 18. februar – Frančišek Regis Clet CM, mučenec
maše: ob 8.00 – + Jožef  Povalej, greg.
           ob 15.00 – + Fritz in Berta Schilling
           ob 18.30 – + Martin Brečko (Ž. Šentjur)

petek, 19. februar – Konrad iz Piacenze, spokornik
maše: ob 8.00 – + Ivan Kukovičič (ž. Šentjur)
           ob 15.00 – + Willi Studer, duhovnik
          ob 18.00 – križev pot
          ob 18.30 – + Jožef  Povalej, greg.
                         – + Neža Požek , obl. in Pavla Mlakar

sobota, 20. februar – Sadot in perzijski mučenci
maše: ob 8.00 – + Jožef  Povalej, greg.
          ob 15.00 – + Danica Steinacher 
          ob 18.30 – + Ivan Trobiš, 30. dan

 nedelja, 21. februar – 1. postna nedelja
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve 
           ob 10.00 – + Branko Šalej, osmina
           ob 15.00 – + Jožef  Povalej, greg.


Spoštovani!

Krščanske vrednote so potrebne tudi za dobro delovanje politične skupnosti. Letos obhajamo tridesetletnico razglasitve državne samostojnosti. Ob tej priložnosti ponovno izražamo hvaležnost vsem, ki so se za to trudili, posebno še tistim, ki so za to dali življenje. Za samostojno državo smo se odločili, da bi živeli v njej skladno s svojim človeškim dostojanstvom. Da bi ne živeli po zakonih džungle, kjer prevladajo najbolj nasilni in zviti, ampak po pravičnih zakonih in razumnih pravilih, da lahko vsakdo pride do tistega, do česar ima pravico. Pred tremi desetletji smo upali, da se bo Slovenija uveljavila kot demokratična domovina medsebojnega spoštovanja, svobode, sožitja in sodelovanja. A po prvih treh desetletjih imamo vtis, da smo od tega cilja še zelo oddaljeni. Tudi način, kako se spopadamo s sedanjo krizo, kaže na to. 

Vsaka kriza je preizkušnja, v kateri se pokažejo dobre strani, razkrijejo pa tudi usodne pomanjkljivosti. Preizkušnja nam nastavi ogledalo, v katerem vidimo svoj pravi obraz. Nekaj podobnega se v tej krizi dogaja tudi z nami kot člani te države.

Pastirsko pismo
Danes poslušamo drugi del letošnjega pastirskega pisma slovenskih škofov, v katerem odmevata tridesetletnica razglasitve samostojnosti naše države in čas epidemije, seveda pa je tudi vabilo k zavzetemu doživljanju postnega časa. 

Pepelnica 
V sredo z obredom pepeljenja pričenjamo postni čas, to je čas priprave na veliko noč, ki bo letos 4. aprila. Kot so se v stari zavezi v znamenje spreobrnitve in obžalovanja svojih grehov verni Izraelci posipali s pepelom, tako se tudi Jezusovi učenci – kristjani. Duhovnik ob tem izreče svetopisemske besede: »Pomni človek, da si prah in da se v prah povrneš!«, letos ne sicer nad vsakim vernikom, ampak samo enkrat, pri oltarju, nad vsemi verniki. Sicer pa ravno tako lahko pristopite in bo duhovnik molče nad vami opravil ta obred. 

     Na pepelnico je strogi post, ko ne jemo mesa, odrasli – od 18. do 60 leta – pa se tudi le enkrat na dan do sitega najemo. 

Korona čas – obredi, verouk
Kljub nekaterim sprostitvam v življenju vse družbe, za katere vemo, velja pri obisku sv. maš v cerkvah še vedno omejitev – pri nas 12 vernikov v cerkvi in še kakšen na koru. Še naprej je seveda obvezno nošenje mask, razkuževanje rok in medsebojna razdalja. Prav tako še ni sprostitve glede verouka, ker v večini župnij k verouku prihajajo otroci iz različnih šol. 

Križev pot 
v postnem času bomo prvikrat molili na prvi postni petek pred večerno mašo, ob 18. uri. Glede nedeljske molitve rožnega venca pri kapelicah na Kalvariji bomo še videli, kakšno bo epidemiološko stanje. 

Poslovil se je 
Janko Matko, Friderikova ul. 7, rojen l. 1960. Pogreb je v torek na Mestnem pokopališču. Gospod, daj mu večni pokoj – in večna luč naj mu sveti! – Naj počiva v miru!

Čiščenje in krašenje cerkve
Glede na epidemiološke razmere in še vedno navzočo nevarnost okužb pa tudi glede na zelo omejen obisk pri sv. mašah smo še nekoliko odložili nadaljevanje rednega čiščenja in krašenja naše cerkve. Za sedanje razmere bi zadoščalo, če bi se nekaj vas, ki sicer redno čistite in krasitev cerkev, med seboj domenilo za enkratno temeljitejšo akcijo čiščenja, redno čiščenje in krašenje pa bomo nadaljevali, ko bodo odpravljene omejitve glede obiska. 

***

Nič pa se ne bo izboljšalo samo od sebe. Tudi ne, če bomo samo čakali na boljše čase. Časi bodo boljši, če bomo boljši mi in če se bomo mi bolj potrudili zanje v cerkvenih občestvih in v političnih skupnostih. Bog je naši odgovornosti zaupal prihodnost evangelija v državi Sloveniji. Razmere nas vsak dan bolj nujno kličejo k okrepljeni dejavnosti, ki so jo zadnji papeži poimenovali »nova evangelizacija«.

Dragi bratje in sestre, pred nami je postni čas, ki nas bo pripravil na obhajanje osrednjih krščanskih praznikov Jezusovega trpljenja in vstajenja. Ti prazniki nas vsako leto pozivajo k spreobrnjenju, k lastnemu vstajenju v novega človeka, vedno bolj požrtvovalnega in zavzetega za Božje kraljestvo med nami. Po preizkušnjah, ki jih še ni konec, naj se letos to izpolni v še večji meri. S to željo vam voščimo blagoslovljen postni čas, da bo praznovanje velike noči Gospodovega vstajenja še bolj prežeto z veseljem odrešenja. Amen. /iz pastirskega pisma škofov za postni čas 2021/


Izdal; lazaristi in župnijski urad Celje – sv. Jožef, Plečnikova ulica 29, Celje, 
odgovarja: za župnijo; Vlado Bizant CM, župnik, GSM: 041 282 908, za Misijonsko hišo in Dom sv. Jožef; Jože Planinšek CM, predstojnik in direktor, GSM 041 694 621
Telefon: 059 073 800, faks: 03 548 15 96, elektronska pošta: info@jozef.si, 
spletna stran: www.jozef.si, 
misijonska hiša TRR: SI56 33000-0001845319, 
župnija TRR: SI56 0483 5000 3316 584, 
Dom sv. Jožef TRR: SI56 33000-0001631628

Deli.