Oznanila: 5. postna nedelja

leto 26
št. 12
21. marec 2021


razpored svetih maš

nedelja, 21. marec – 5. postna nedelja
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve 
                       – + Martin in Angela Brečko, greg.
           ob 10.00 – + Ciril Vertačnik

ponedeljek, 22. marec – Lea, spokornica
maše: ob 8.00 –  – + Martin in Angela Brečko, greg.
                          – za zdravje
           ob 18.30 – + Jožefa Kamenik, obl. 

torek, 23. marec – Alfonz, škof
maše: ob 8.00 – + Marija Kopriva
           ob 18.30 – + Martin in Angela Brečko, greg.
                          – + Jožica Tovornik, obl. 

sreda, 24. marec – Katarina Švedska, redovnica
maše: ob 8.00 – + Martin in Angela Brečko, greg.
          ob 15.00 – za zdravje in blagoslov dela v Domu 
           ob 18.00 – križev pot           
          ob 18.30 – + Herman Kovačič, osmina

četrtek, 25. marec – GOSPODOVO OZNANJENJE MARIJI
maše: ob 8.00 – + Martin in Angela Brečko, greg.
                       – + Jože, Terezija, Marija in Janez Jančič
           ob 18.30 – za milost zvestobe v poklicu

petek, 26. marec – Larisa (Lara), mučenka
maše: ob 8.00 – + Ana Novak (ž. Šentjur)
          ob 18.00 – križev pot           
          ob 18.30 – + Martin in Angela Brečko, greg.
                         – + Marija Kopriva, osmina 

sobota, 27. marec – Rupert, škof
maše: ob 8.00 – + Martin in Angela Brečko, greg.
          ob 18.00 – križev pot           
          ob 18.30 – + Marija Cesar in vsi Cesarjevi ter Leopold Blatnik

nedelja, 28. marec – CVETNA nedelja /prehod na poletni čas/
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
                       – + Martin in Angela Brečko, greg. 
           ob 10.00 – + Marija Polak


Spoštovani!

Jezus se je hotel roditi in odraščati v človeški družini. Devica Marija je bila njegova mati in Jožef je bil njegov krušni oče. Oba sta ga z neizmerno ljubeznijo vzgajala. /…/

Marijina zmožnost, da je živela od Božjega pogleda, je tako rekoč nalezljiva. Prvi je to izkusil Jožef. Ko se je odločil zaupati angelu, ki mu je dejal, naj se ne boji vzeti Marije k sebi, se je njegov odnos do Boga spremenil. Na drugačen način ga je sprejel v svoje življenje, vstopil je v njegov načrt odrešenja, izpolnil je njegovo voljo. Samega sebe je podaril Mariji in Jezusu ter tako v polnosti odgovoril na klic, ki ga je prejel. Evangeliji ne pišejo o Jožefu. »Njegova prisotnost je bila tiha, toda zvesta, stanovitna in delovna.« Jezusa je v njegovem otroštvu zagotovo naučil moliti, vodil ga je s seboj v sinagogo in ga v vsakodnevnem življenju v Nazaretu privajal na ritem molitve in dela.

    Odlomki na začetku Matejevega in Lukovega evangelija usmerijo naš pogled na Jezusa, Marijo in Jožefa z namenom, da lahko častimo skrivnost Boga, ki se je hotel roditi iz žene, Svete Device in prišel na ta svet na vsem ljudem običajen način. Tako je posvetil resničnost družine, jo napolnil z Božjo milostjo, ter ji v polnosti razodel njeno poklicanost in poslanstvo. /papež Benedikt XVI./


Praznik Gospodovega oznanjenja 
je v četrtek, 25. marca. Zaradi še vedno trajajoče epidemije seveda ne moremo zapisati vabila k sv. maši, naj pa se ne zgodi, da bi se vsi župljani bali, kako bo preveč ljudi … Doslej se je namreč ob nedeljah in tudi za praznik sv. Jožefa kar lepo izšlo. Vsi  smo pa povabljeni, da počastimo Marijo vsaj z vsakdanjo molitvijo ‘Angel Gospodov je oznanil Mariji…’ in da  razmišljamo ob Marijinem odgovoru Božjemu odposlancu, nadangelu Gabrijelu: »Glej dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi!« Bog se je učlovečil po Mariji.

Prihodnje nedelja je cvetna. Pri obeh mašah bo blagoslov zelenja, butaric in oljk. Pri maši ob 8. uri bo to v cerkvi, pri maši ob 10. uri – če bo primerno vreme seveda – pa pred kapelo Lurške Matere Božje, od koder bomo nato v mali procesiji šli okrog Doma v cerkev. Oljčne vejice lahko že danes dobite v cerkvi. Darovi zanje so namenjeni za delovanje Mladinskega centra pri salezijancih na Hudinji. Oljčne vejice bodo seveda na voljo tudi na samo cvetno nedeljo.

Leto družine in teden družine
Na praznik sv. Jožefa, v petek, 19. marca 2021, se je na pobudo papeža Frančiška poleg Leta sv. Jožefa, ki poteka, začelo tudi Leto družine, in to ob 5. obletnici izida apostolske spodbude Radost ljubezni (Amoris Laetitia), ki se bo zaključilo s svetovnim srečanjem družin v Rimu junija 2022. Za Slovenijo je bil slovesni začetek na praznik sv. Jožefa v cerkvi sv. Jožefa z nagovorom ljubljanskega nadškofa in predsednika Slovenske škofovske konference Staneta Zoreta ter s predstavitvijo različnih področij družinske pastorale – dela z zakonci, starši, družinami, pari v pripravi na zakon, ločenimi, ostarelimi in mladimi …) Eden od ciljev leta družine je, da bi po župnijah nastalo čim več novih skupin s tega področja, predvsem zakonske skupine. 

V tednu med praznikoma sv. Jožefa (19. marca) in Gospodovim oznanjenjem Marije (25. marca) v Cerkvi poteka vsakoletni teden družine.

Radijski misijon na Radiu Ognjišče – »Bili so skupaj«
je kot vsako leto v tednu med tiho in cvetno nedeljo. S svojimi razmišljanji v osrednjih dnevnih govorih (ob 17. uri) sodelujejo: škof Jurij Bizjak, župnika Tone Gnidovec in Ervin Mozetič, s. Marina Štremfelj, s. Anja Kastelic, Gabriel Kavčič in p. Igor Salmič.  V kratkih govorih, svetovalnici in pogovorih sodelujejo še drugi duhovniki, redovniki, redovnice in laiki. Vsak dan sta misijonska govora ob 10.15 in 17.00. Ponovitev je vsak večer med 22. in 24. uro. V času misijona je vsak dan ob 19 h prenos svete maše. Vsak večer ob 20 h je pogovorni večer, v katerem boste lahko sodelovali tudi poslušalci. Posnetki bodo na voljo v radijskem arhivu na spletni strani Radia Ognjišče.

Iskrena hvala vsemki ste na Jožefovo pripomogli k temu, da smo ga vendarle praznovali – seveda ne tako, kot je bilo to po navadi, pa vendarle veliko bolj slovesno kot lansko leto. Primerno smo se razporedili k posameznim svetim mašam, drugi pa ste nas spremljali v duhu in molitvi. Iskrena hvala vsem za takšno in drugačno udeležbo, za dobre želje in molitve. Še posebej pa hvala organistu Primožu, ki je pri vseh mašah za vse in v imenu vseh poleg igranja še prepeval.  Hvala tudi za pomoč pri čiščenju cerkve pred praznikom! 

Verouk je načeloma mogoč od 20. marca dalje, vendar pod določenimi pogoji, ki so podobni kot v šoli; med drugim je obvezno testiranje katehetov. Začeli bomo – podobno kot v drugih župnijah – s prvoobhajanci in birmanci, nato pa tudi z ostalimi veroučenci. O začetku oz. nadaljevanju verouka ‘v živo’ bomo starše osebno obvestili. 

Poslovila se je Marija Kopriva, Groharjeva 9, roj. l. 1927. Pokopali smo jo v sredo, 17. marca, na Mestnem pokopališču. Gospod, daj ji večni pokoj. – Naj počiva v miru.


Izdal; lazaristi in župnijski urad Celje – sv. Jožef, Plečnikova ulica 29, Celje, 
odgovarja: za župnijo; Vlado Bizant CM, župnik, GSM: 041 282 908, za Misijonsko hišo in Dom sv. Jožef; Jože Planinšek CM, predstojnik in direktor, GSM 041 694 621
Telefon: 059 073 800, faks: 03 548 15 96, elektronska pošta: info@jozef.si, 
spletna stran: www.jozef.si, 
misijonska hiša TRR: SI56 33000-0001845319, 
župnija TRR: SI56 0483 5000 3316 584, 
Dom sv. Jožef TRR: SI56 33000-0001631628

Deli.