Oznanila: 30. nedelja med letom

leto 25
št. 37
25. oktober 2020


razpored svetih maš

nedelja, 25. oktober – 30. nedelja med letom
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve 
           ob 10.00 – + Miran Gracer

ponedeljek, 26. oktober – Lucijan in Marijan, mučenca
maše: ob 8.00 – po namenu
           ob 18.30 – + Antonija Arlič (ž. Šentjur)

torek, 27. oktober – Sabina, mučenka
maše: ob 8.00 – – po namenu
           ob 18.30 – po namenu

sreda, 28. oktober – Simon in Juda Tadej, apostola
maše: ob 8.00 – po namenu
        ob 15.00 – + iz družine Slemenšek in Vertačnik
         ob 18.30 – + Marija Kralj (Cleveland)

četrtek, 29. oktober – Mihael Rua, duhovnik
maše: ob 8.00 – po namenu
        ob 18.30 – + Andrej Zalar (ž. Šentjur)

petek, 30. oktobra –Marcel, mučenec
maše:  ob 8.00 – po namenu
         ob 18.30 – po namenu

sobota, 31. oktober – Volbenk, škof; Dan reformacije
maše: ob 8.00 –  po namenu
          ob 18.30 – + Rajko Gabrovec in + iz družine Grmek, obl. 

nedelja, 1. november – VSI SVETI
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve 
           ob 10.00 – + iz Vincencijevih družin
          ob 16 h – molitev za rajne


Spoštovani!

Molitev za zdravje v času epidemije

Leta 1679 so bili Celjani po zaobljubi sv. Jožefu na njegovo priprošnjo obvarovani kuge. Že leta 1681 so zaobljubo izpolnili in na hribu postavili zaobljubno cerkev sv. Jožefu na čast in zaznamovali Jožefov hrib. Tudi mi danes v podobni stiski prihajajmo pred priprošnjika in polni zaupanja molimo:

Oče usmiljenja in tolažbe, tvoj Sin Jezus Kristus nam je s križem pokazal vrednost trpljenja. Pomagaj našim bratom in sestram, ki že nosijo križ bolezni in so preizkušani. Nakloni jim izboljšanje zdravja, njihovim svojcem pa pogum in zaupanje. Vsem zdravstvenim delavcem daj moč in zdravje, da bodo vztrajali v ljubezni do bolnikov; raziskovalcem pa, da bodo čim prej odkrili uspešno zdravilo. Nam in vsemu svetu daj svoj blagoslov, da bomo rešeni bolezni in se ti bomo mogli s tvojo Cerkvijo zahvaljevati. Amen.

Sv. Marija, zdravje bolnikov – prosi za nas.
Sv. Jožef, upanje bolnikov – prosi za nas.
Sv. Rok, zavetnik zoper kužne bolezni – prosi za nas. 
bl. Anton Martin in Lojze Grozde – prosita za nas 
Vsi božji svetniki in svetnice – prosite za nas.

Oktobrska rožnovenska pobožnost 
je tudi zadnji teden oktobra vsak dan ob 18 h – pol ure pred večerno mašo. Pred izpostavljenim Najsvetejšim duhovnik v imenu vseh vernikov župnije in oltarnega občestva še prav posebej moli za zdravje – rožni venec, litanije in molitev k sv. Jožefu. Pridružimo se vsaj v duhu! Naj noben dan v oktobru ne mine, da ne bi osebno ali še bolje kot družina zmolili vsaj kakšno desetko rožnega venca. 

Praznik Vseh svetih – 1. november
pride letos na nedeljo. Slovenski škofje so za letošnji praznik dali posebna navodila, med drugim: – Zaradi zdravstvenih razmer se na praznik vseh svetih in spomina vseh vernih rajnih opusti tradicionalno obiskovanje sorodnikov in prijateljev. Verniki naj zasebno ali s člani svoje družine (skupnega gospodinjstva) obiščejo samo grobove v domači župniji oz. znotraj svoje statistične regije in tam molijo za rajne.

Spomini imenujemo imenovanje naših pokojnih ob skupni molitvi rožnih vencev na Vseh svetih dan popoldne v cerkvi. Letos na ta praznik skupne molitve celjskih župnij na pokopališču ne bo, v naši cerkvi pa bomo ob 16 h duhovniki molili rožne vence za vse pokojne. Takrat se bodo oglasili tudi zvonovi in nas povabili k družinski molitvi za pokojne. Kdor želi, lahko v tem tednu (po navadni ali e-pošti ali pa tudi po telefonu) sporoči imena svojih pokojnih, da jih vpletemo v to skupno molitev. 

Poslovil se je Franci Privšek, Cesta na grad 43, roj. l. 1931. Pogreb je v ponedeljek, 26. oktobra,  na pokopališču v Žalcu. Naj počiva v miru!

************

JUDA TADEJ (goduje 28. oktobra) je spisal kratek, vendar močan list, ki svari prve krist­jane pred krivoverci. Naposled je oznanjal vero v Perziji, kjer je tudi umrl mučeniške smrti na isti dan kakor apostol Simon.

Njegovo češčenje se je obnovilo zlasti v zadnjih dveh stoletjih. Sko­raj v vsaki župnijski cerkvi ima podobo, ob njej pa njemu posvečeno molitev. Je priprošnjik v že brezupnih zadevah in pomočnik v največjih stiskah.

(Ivan Merlak, Iz vere v luč-. svetniki za vsak dan)

* * * * * * * * * *

»Si srečen?«

To me je nekega dne pred kakima dvema letoma vpra­šala žena. Prestajala sva stresno obdobje – moja žena je zdravnica in imela je neusmiljen delovni čas; najin najmlajši otrok, sin Gabriel, naju je ponoči zbujal za cele ure; najstarejši otrok, hčerka Leeya, pa je bila v letih, ko je ob vsaki malenkosti izbruhnila v jok. Pa tudi delo je bilo utrujajoče; s poslovnimi par­tnerji smo delali, da bi našo spletno stran, The Daily Wire, spravili na najvišjo raven delovanja; sestavljali smo moj podkast; po­toval sem po različnih univerzitetnih naseljih, pri čemer je bilo vsako predavanje varnostni izziv in preizkus volje z včasih nasil­nimi študenti in nenaklonjenimi uslužbenci.

»Jasno,« sem rekel. »Seveda sem.« 

Kot veliko drugih, ki odgovarjajo na to vprašanje zakonca, sem vedel, da obstaja pravilen odgovor; nikoli nočeš reči ne, sicer bo tvoj zakonski partner mislil, da je to njegova krivda.

Toda to vprašanje je najpomembnejše. 

Torej, sem srečen? Oziroma, natančneje, kdaj sem najbolj srečen? Če ga tako zastavimo, postane to vprašanje láhko: na sabat. 

Vsak teden za štiriindvajset ur odložim vse. Kot pravoveren jud slavim sabat*, kar pomeni, da sta moj telefon in televizija nedosegljiva. Nobenega dela. Nič računalnika. Nobenih novic. Nič politike. En cel dan, plus eno uro, preživim s svojo ženo, otroko­ma in starši, s svojo skupnostjo. Ni večje sreče, kot je sedeti z ženo in z odprto knjigo v naročju gledati otroka, kako se igrata (in vča­sih prepirata) drug z drugim.

Nisem edini. Sabat je vrhunec tedna mnogih judov. V judovski skupnosti je star pregovor: Niso judje ohranili sabata, sabat je ohranil jude. Vsekakor nas je ohranil duševno zdrave.

* sabat-sobota=počitek

Ben Shapiro, Na pravi strani zgodovine

Deli.