Oznanila: 2. nedelja med letom

leto 28
št. 3
15. januar 2023


razpored svetih maš

nedelja, 15. januar2. nedelja med letom –
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
           ob 10.00 – + Feri Strašek ter + iz družine Strašek
                          – + Janko Jazbinšek

ponedeljek, 16. januar Marcel, papež
maše: ob 8.00 – + Jožica in Jože
           ob 18.30 – + Vojko Zajc

torek, 17. januar Anton (Zvonko), puščavnik
maše: ob 8.00 – + Lojzka in Marija Avsec ter Francka Mestek
           ob 18.30 – Mariji v priprošnjo (družina Plestenjak)

sreda, 18. januar začetek mol.osmine za edinost
maše: ob 8.00 – v čast sv. Antonu za zdravje pri živini
           ob 18.30 – + Ljubica Turščak (iz Doma) narodu

četrtek, 19. januar mol.osmina za edinost
maše: ob 8.00 – po namenu
           ob 18.30 – + Stane in družina Hren

petek, 20. januar – Boštjan, mučenec – mol.osmina za edinost
maše: ob 8.00 – po namenu
           ob 18.30 – + Stritih, Kačičnik in Toplišek

sobota, 21. januar – Neža (Janja) mučenka – mol.osmina za edinost
maše: ob 8.00 –  za zdravje
          ob 18.30 –  za žive in + Zapušek – Esih

nedelja, 22. januar – 3. nedelja med letom – mol. osmina za edinost
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
           ob 10.00 – + starši Bastl ter Anica, Zalka in Štefan

* * * * *


Spoštovani!

»Naučite se delati dobro« (Iz 1,17)

To Izaijevo naročilo v odlomku, izbranem za letošnji teden molitve za edinost, pove, v čem je zdravilo za mnogovrst­no zlo.

Če naj se naučimo delati dobro, je najprej potreben premislek o nas samih. Teden molitve je priložnost, da spoznamo, da delitev med cerkvami in veroizpovedmi ni mogoče ločiti od delitev zno­traj širše človeške družine. Skupna molitev za edinost je lahko tu­di premislek o tem, kaj nas zedinja. Zavezuje nas, da se upiramo zatiranju in delitvam znotraj človeštva.

Tudi prerok Mihej ima podobno sporočilo kot Izaija, ko pravi: »Oznanil ti je, o človek, kaj je dobro, kaj Gospod hoče od tebe: nič drugega, kakor da ravnaš pravično, da ljubiš dobrohotnost in ponižno hodiš s svojim Bogom« (Mih 6,8). Ravnati pravično po­meni spoštovati vsakega človeka. Pravičnost pomeni resnično nepristransko ravnanje do vseh. Pomeni, da skušamo odpraviti zgodovinsko zapostavljanje ljudi na temelju rase, spola, vere in družbenega ter ekonomskega položaja.

»Ponižno hoditi z Bogom« pa pomeni spreobrnjenje, popravo krivic in spravo. Bog nam vsem nalaga skupno soodgovornost za to, da bi bili vsi Božji otroci enakopravni. Edinost med kristjani naj bi bila znamenje in predokus edinosti vsega stvarstva. Needi­nost pa zmanjšuje moč tega znamenja in poglablja razdeljenost. Poslanstvo Cerkve pa je ravno v tem, da bi ozdravljala razkosa­nost tega sveta. /Gradivo za teden molitve za edinost kristjanov 2023/

Seja Župnijskega pastoralnega sveta
je jutri, v ponedeljek, po večerni maši. Člani, lepo povabljeni!

Montessori za starejše
je seminar, ki ga vodi Sara Črepinšek, delovna terapevtka Doma sv. Jožef, in je namenjen svojcem ter spremljevalcem obolelih z demenco. Prvo srečanje bo v torek, 17. januarja, ob 19. uri v Jožefovi dvorani. Predavanja so brezplačna; tudi prijave niso potrebne. Vabljeni!

Mohorski večer bo v sredo, ko bosta ob 19. uri z nami v Jožefovi dvorani gosta Nives Meroi in Roman Benet, ki sta prva naveza na svetu, ki je osvojila kar štirinajst osemtisočakov. Spregovorila nam bosta o sebi, navezah in zadnji knjigi Let plašnega orla. Večer pripravljamo s Celjsko Mohorjevo družbo. Lepo vabljeni!   

Organist Luka Gojkošek bo z nami
najprej v petek zvečer ob 19. uri, ko nam pripravlja v cerkvi orgelski koncert, nato pa še v soboto, ko bo vodil seminar za organiste. Lepo vabljeni vsi ljubitelji orgelske glasbe. Spet nas čaka zanimiv in zagotovo tudi lep večer ob naših orglah. Prav je, da si damo duška ob njih, tako z našima rednima organistoma kakor tudi z gosti. Vstop je prost.

Duhovna obnova za zdravnike
in študente medicine bo v soboto, 21. januarja, od 9.30 do 13.00. Pripravlja jo p. Jan Cvetek, frančiškan. Lepo vabljeni k prijavam do 19. januarja. Srečanje pripravljamo z Združenjem katoliških zdravnikov Slovenije. Vabljeni!

Koncert zbora PROSAVUS na predvečer praznika
Zaroke Jožefa in Marije, ki je za našo cerkev osrednji, saj gre za našega zavetnika, sv. Jožefa – zaročenca Device Marije, bo lep uvod v praznik in češčenje. Vabljeni v nedeljo, 22. januarja, ob 19. uri v našo cerkev, kjer nas bo nagovoril priznan zbor iz Zasavja s pomenljivim imenom Prosavus. Smo v ljudskem duhu še sredi božičnega časa, zato bodo te melodije v ospredju. Vabljeni; vstop prost, možni prostovoljni prispevki.

Molitvena osmina za edinost kristjanov
je v tednu pred praznikom spreobrnjenja sv. Pavla (18.-25. januarja). Vsak dan pri sv. maši prisluhnemo nagovoru in izrečemo posebne prošnje. V celjski dekaniji je začetek osmine in ekumensko bogoslužje v sredo, 18. januarja, ob 19 h v cerkvi svete Cecilije (pri bratih kapucinih Na bregu). Udeležili se ga bodo celjski škof Maksimilijan Matjaž, upokojeni škof Stanko Lipovšek, evangeličanski škof Leon Novak, celjski pravoslavni paroh Goran Šljivić in Daniel Grabar, superintendent. Lepo vabljeni seveda tudi verniki. V naši cerkvi je ekumenska slovesnost v ponedeljek, 23. januarja, na dan celodnevnega češčenja. Sklep molitvene osmine za vso škofijo bo prihodnjo sredo ob 18 h v stolnici.

Blagoslov domov
Duhovnik je že prišel blagoslovit večino domov, kjer ste v predkovidnih letih izrazili željo za to. Vsem hvala za gostoljuben in uvideven sprejem ter skupno molitev. Tudi iz tistih hiš oz. stanovanj, kjer doslej niste imeli te lepe krščanske navade, da povabite duhovnika na obisk za blagoslov, lahko to še storite (do svečnice).

Trikraljevske nalepke 20 + G + M + B + 23
ter poročilo o tem, kako so bila porabljena lani zbrana sredstva koledovanja so na mizici pod korom. Dodana je položnica Misijonskega središča Slovenije za nakazilo daru. Lahko pa svoj dar za misijone, ki bi ga sicer oddali kolednikom, daste kar v poseben nabiralnik, na katerem so nalepke, ali oddaste v zakristiji, zbrane darove pa bomo skupaj nakazali na MSS.

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki iz Podgorja, 2. del. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno letnemu in liturgičnemu času.


Izdali lazaristi in župnijski urad Celje – sv. Jožef, Plečnikova ulica 29, Celje, 
odgovarja: za župnijo; Vlado Bizant CM, župnik, GSM: 041 282 908, 

za Dom sv. Jožef; Irena Švab Kavčič, direktorica
Telefon: 059 073 800, faks: 03 548 15 96, elektronska pošta: info@jozef.si, 
spletna stran: www.jozef.si, FB stran @dom.sv.jozef
misijonska hiša TRR: SI56 33000-0001845319, 
župnija TRR: SI56 0483 5000 3316 584, 
Dom sv. Jožef TRR: SI56 33000-0001631628

Deli.