Oznanila: 11. nedelja med letom

leto 25
št. 23
14. junij 2020


razpored svetih maš

nedelja, 14. junij – 11. nedelja med letom
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve 
         ob 10.00 – + Janez Črnej, 1. obl. 

ponedeljek, 15. junij – Vid, mučenec
maše: ob 8.00 – po namenu
           ob 18.30 – + Vida Lokovšek in sorodniki

torek, 16. junij – Marija Terezija Scherer, red.ustanoviteljic
maše: ob 8.00 – po namenu  
           ob 18.30 – + Janez Brinovc

sreda, 17. junij – Rajner, samotar
maše: ob 8.00 – po namenu  
          ob 18.30 – + Slavica Žurej (iz Doma)

četrtek, 18. junij – Gregor Janez Barbarigo, škof
maše: ob 8.00 – po namenu  
        ob 18.30 – + Ivan Jurjevčič

petek, 19. junij – SRCE JEZUSOVO 
maše:  ob 8.00 – po namenu
         ob 18.30 – + Marinka Stisovič (iz Doma)

sobota, 20. junij – SRCE MARIJINO
maše: ob 8.00 –  po namenu
          ob 18.30 – + Vinko Medlobi
                         – v čast Materi Božji za srečno zadnjo uro

nedelja, 21. junij – 12. nedelja med letom; sv. Alojzij
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve 
         ob 10.00 – + Adolf Kukovič


Spoštovani!
PRAZNIK SRCA JEZUSOVEGA nas vodi k bistvu krščanstva: k osebi Kristusa, Odrešenika, odkriva nam najintimnejšo plat njegovega bitja, tisto najbolj osebno globino, SRCE, iz katerega izhajajo njegove misli, besede, dejanja. Praznik nam odkriva njegovo ljubezen, ki je bila zmožna dati življenje za svoje prijatelje. Jezus je ljubil, kot nikoli ni znal in ne mogel ljubiti nihče drug. Njegova ljubezen je bila čuteča, mehka in rahločutna, čeprav ni nosil srca na dlani pred seboj. Njegovo srce je občutilo veselje, občudovalo stvarstva, veselilo se je preprostosti otrok, čutilo usmiljenje in sočutje do trpečega človeka. /…/

      Gospodovo srce je simbol globine in pristnosti vseh čustev, je simbol pravira in prvega gibala v človekovem življenju: LJUBEZNI. Kakor je ta prvina stalnica njegovega triletnega odrešenjskega delovanja, pa je njen vrhunec na Kalvariji, ko kri iz odprtega srca postane odkupnina za vse. Bogastvo dobrote in usmiljenja, bo­gastvo odpuščanja in velikodušnosti. Gospod nam upravičeno kliče: UČITE SE OD MENE, KER SEM KROTAK IN IZ SRCA PONIŽEN IN NAŠLI BOSTE MIR SVOJIM DUŠAM. Iskreno prosímo, da bi nam Gospod na­klonil poslušno srce, ki bo sleherni trenutek voljno prisluhniti nje­govemu srcu in se navzemati bogastva Božjega srca. (p. Metod Benedik, Gospodov dan z Besedo)

Pogovori o življenju in smrti
se bodo spet začeli. Na vrsti so jutri, v ponedeljek, ob 17. uri. Lepo vabljeni v Kardinalovo dvorano, kjer vas spet čakata ga. Metka Klevišar in ga. Julka žagar.

Kresovanje bo letos drugačno;
načrtujemo mašo za domovino in prižig kresa, vsekakor pa še ne bo mogoče pripraviti srečanja s Prifarci in sicer načrtovano prireditvijo. Povsem mimo pa ne bo šlo. Več v prihodnjih oznanilih. 

Mesec junij je posvečen Srcu Jezusovemu
zato lepo povabljeni k sv. mašam tudi med tednom, v tem tednu zlasti na praznik Srca Jezusovega (v petek) in Srca Marijinega (v soboto). Vsak dan v juniju prisluhnemo vrtnicam ter počastimo Srce Jezusovo. Pri večerni maši Srce Jezusovo počastimo tudi z litanijami.

Narodno romanje bolnikov, invalidov in ostarelih
Dvainpetdeseto narodno romanje bolnikov, invalidov in ostarelih na Brezje bo letos zaradi pandemije korona virusa potekalo v okrnjeni obliki. Sveto mašo bo v soboto, 20. junija, ob 10. uri na trgu pred baziliko Marije Pomagaj daroval ljubljanski pomožni škof dr. Franci Šuštar. K maši so povabljeni predstavniki skupin, ki pomagajo pri izvedbi romanj. Sveto mašo bosta neposredno prenašala Televizija Slovenija ter Radio Ognjišče. V duhu se tudi mi podajmo na Brezje. 

Oznanila v juliju in avgustu
bodo kot vsako leto na štirinajst dni, zato bodite pazljivi z naročili sv. maš. Vsem, ki darujete za sv. maše, iskren Bog povrni!

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki iz Dolarjeve in Bohoričeve ulice ter Ceste na Grad. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno liturgičnemu in letnemu času.

MOLITEV ZA SLOVENIJO 2020
     Pred tremi desetletji smo se Slovenci odločili za demokracijo in pred 29. leti smo razglasili samostojnost in neodvisnost Slovenije. Tako bomo na letošnji dan državnosti obhajali 29. rojstni dan naše države Republike Slovenije.

     Tudi letos vabimo vse Slovence – tako doma kot tudi po svetu in vse sodržavljane, da s hvaležnim spominom na te dogodke in s prošnjo za domovino Slovenijo v molitvenimi devetdnevnici pred dnevom državnosti. Letošnja molitev za domovino poteka pod geslom Skupaj za skupno dobro – s teboj bomo zmogli. V času devetdnevnice, zlasti pa v 24 urah molitve in posta za domovino, Bogu skupaj izročimo našo domovino ter zanjo in njene ljudi molimo in prosimo Božjega varstva in blagoslova, ki ga sedanjem času še kako potrebujemo. Prav vsak lahko doda kamenček v molitvenem mozaiku, ki ga bomo naši domovini poklonili ob njenem prazniku.

      Molitvena devetdnevnica bo potekala od torka, 16. junija, do vključno 24. junija 2020. V času devetdnevnice povabljeni, da po župnijah, družinah, skupnostih in občestvih molimo za domovino. V času devetdnevnice se bomo vsako jutro ob 5 h povezali v živi rožni venec, ki ga bomo skupaj s slovenskimi škofi molili tudi preko valov Radia Ognjišče.                              (Pobuda ‘Molitev in post za domovino’)

****

MOLITEV
za imenovanje novega celjskega škofa
      O Bog, večni pastir, skrbno in neprestano vodiš svoje ljudstvo. Prosimo Te, daj v svoji neskončni dobroti Cerkvi v celjski škofiji pastirja po svojem srcu,  ki bo zvesto hodil za teboj, zaradi svetosti tebi ugajal, za nas  pa goreče skrbel. Naj uči z zgledom svoje osebnosti, nam pomaga rasti v zvestobi evangeliju  in odkrivati znamenja časa. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen. 
         OČENAŠ. ZDRAVA MARIJA. 

Deli.