Nedelja Svete Družine

leto 20
št. 48
27. december 2015


razpored svetih maš

nedelja, 27. december – Sveta Družina
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Ana in Jakob Jurgelj

ponedeljek, 28. december – Nedolžni otroci; Božična osmina
maše: ob 8.00 – + starši Tolmajner
ob 18.30 – + Kristina Mernik

torek, 29. december – božična osmina
maše: ob 8.00 – po namenu darovalca
– + Angela Ingruber Klemenšek, osmina
ob 18.30 – + Jože Žurej in starši Gubenšek

sreda, 30. december – božična osmina
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 15.00 (Emina k.): + Urekovi
ob 18.30 – + Amalija Šajn

četrtek, 31. december – Silvester, papež – božična osmina
maše: ob 8.00 – + Darko Štok in + družine Štok ter Meško
ob 18.30 – v zadoščenje in zahvalo

petek, 1. januar – Novo leto – Marija, Božja Mati – božična osmina
maše: ob 8.00 – za Božji blagoslov v novem letu
ob 10.00 – + Marjan Škerbic, greg.

sobota, 2. januar – Bazilij Veliki in Gregor Nacianški, cerkvena učitelja
maše: ob 8.00 – + Marjan Škerbic, greg.
ob 18.30 – + Zofija Goter

nedelja, 3. januar – 2. nedelja po božiču
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Stanislava Stamenkovič


Spoštovani!

Prvi januar – Svetovni dan miru

»Premagaj brezbrižnost in osvoji mir!«

Tako je naslov poslanice papeža Frančiška za svetovni dan miru, ki ga bomo obhajali 1. januarja 2016. Papež pravi: »Bog ni brezbrižen! Bogu je človeštvo pomembno, Bog ga ne zapušča!« … »Mir je Božji dar, a zaupan je vsem moškim in vsem ženskam, ki so poklicani, da ga uresničijo.«

Med različnimi oblikami brezbrižnosti je na prvem mestu »brezbrižnost človeške družbe do Boga, iz katere izvira tudi brezbrižnost do bližnjega in do stvarstva«. To je ena od težkih posledic »lažnega humanizma in praktičnega materializma, pomešanima z relativistično in humanistično miselnostjo«. Človek misli, da je ustvarjalec samega sebe, svojega življenja in družbe. Čuti se samozadosten, hoče nadomestiti Boga in ga celo imeti na dosegu roke; misli da nikomur ničesar ne dolguje razen sebi ter si domišlja, da ima samo pravice.

V duhu jubileja usmiljenja je vsakdo poklican, da opazi brezbrižnost, ki se izraža v njegovem življenju in se konkretno zavzame za izboljšanje stvarnosti, v kateri živi, začenši pri lastni družini, v sosesku ali na delovnem okolju.


Praznik Svete družine – nedelja, 27. december
Cerkev v božičnem času hoče prav posebej pokazati na čudoviti vzor Svete družine – Jožefa, Marije in Jezusa – in da je družina nekaj svetega. Danes goduje tudi apostol Janez, zato po stari navadi blagoslavljamo vino s prošnjo, da bi nam bilo v veselje in blagoslov, nikdar pa v prekletstvo.

Tomčev Slovenski božič v celjski Pravljični deželi
bodo spet izvedli naši mladi in sicer, nocoj, v nedeljo, in jutri, v ponedeljek, ob 19.30 na Glavnem oziroma Marijinem trgu. Vabljeni! Mladi se zberete v Domu ob 18.15, da se skupaj pripravite na nastop.

Na silvestrovo – v četrtek, 31. decembra,
bomo sklenili leto s slovesno sveto mašo ob 18.30. Lepo vabljeni, da se skupaj zahvalimo za prejete dobrote in zapojemo zahvalno pesem! Ker je tudi četrtek pred prvim petkom, vabljeni tudi k molitvi za nove duhovne poklice in za mir na svetu pred izpostavljenim Najsvetejšim ob 18 h. Naj bo nato zadnji večer leta čim lepši, saj je to tudi drugi sveti večer. Novemu letu nazdravimo z veselim srcem, predvsem pa srečno, zdravo in varno!

Na Novega leta dan
v Cerkvi praznujemo Marijo kot Božjo mater ter hkrati svetovni dan miru, prosimo pa tudi za zdravje na duši in telesu v vsem novem letu. Sveti maši sta po nedeljskem sporedu ob 8 h in 10 h.

Četrtek, petek in sobota
so prvi v mesecu. V petek je obisk bolnikov in ostarelih na domu. Zaradi praznika je obisk v popoldanskih urah oziroma po dogovoru. V soboto po maši je pobožnost v čast Marijinemu srcu.

Blagoslov domov:
Duhovnik je že ali še bo prišel blagoslovit dom povsod, kjer ste v preteklih letih izrazili željo za to. Morda bi še pri kateri hiši oziroma družini želeli blagoslov. Sporočite nam in z veseljem se bomo odzvali vašemu povabilu.

Verouk ta teden zaradi šolskih počitnic odpade. Veroučence, še posebej pa birmance, ministrante in pevke vabimo na …

Koledovanje
v soboto, 2. januarja. Koledniki se zberejo ob 9 h v veroučni učilnici. Koledniki ob voščilu zbirajo darove za pomoč v deželah, kjer delujejo slovenski misijonarji, letos za Madagaskar, Senegal, Ukrajino, Brazilijo, Salomonove otoke … Vsem – v imenu misijonarjev – vnaprej hvala za prijazen sprejem kolednikov in vaš dar, kolednikom pa čestitke za pogum! Naše veselje za srečo drugih! Ker je kolednikov premalo za obisk vseh hiš v župniji, vas prosimo, da svoj dar – če kolednikov ne bo k vam – oddaste v zakristiji ali na recepciji Doma sv.Jožef.

Iskrena hvala
vsem, ki ste pomagali pri postavitvi letošnjih jaslic in uprizoritvi »Slovenskega božiča« kot pripravi na polnočnico ter vsem sodelavcem pri bogoslužju – pevcem, instrumentalistom, ministrantom … Morda ste opazili, da naše oltarje od božiča naprej krasijo zelo lepi oltarni prti. Gre za obnovljene stare prte. Tudi pri teh se pokaže, kako so obnovljene stare stvari najlepše; celo lepše kot nove. Hvala mojstrici za to pomoč!

Pratika za leto 2016
je še na voljo (5,50 evra). Vabljeni, da si vzamete tudi kaj preostalega od verskega tiska, kar je na voljo na mizicah, in seveda vabljeni k naročilom – Družine, Ognjišča, Misijonskih obzorij, Prijatelja in Mohorjevih knjig.

Poslovila se je
Marija Vilhar, Popovičeva 4, roj. l. 1925. Zadnja leta je živela v Domu sv. Jožefa. Pogreb bo v tem tednu.

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki iz Starih Selc in dela Popovičeve ulice. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno letnemu in liturgičnemu času!

Deli.