Nedelja Kristusa Kralja vesoljstva

leto 19
št. 42
23. november 2014


Spoštovani!

Družina je živa skupnost ali pa je ni, oziroma je le skupnost skupaj bivajočih ljudi pod isto streho, kjer hodi vsak po svoje. Tudi danes zelo različno doživljamo to živo skupnost družine: otroci drugače in jim je družina dom in varnost; mladostnikom je družina obremenjujoča skupnost, od katere seje treba ločiti; srednja generacija si ustvarja lastni dom posamič ali v dvoje, pa vendar je zmeraj z eno nogo doma v rojstni družini; starejši morda danes, ko jih rinemo v »umetne domove« najbolj čutijo, da je lastni dom, ne glede na to, ali so se tam rodili ali ne, nekaj velikega, svetega, del bistva človeka.

Kako graditi dom-družino kot živo skupnost danes, je zelo odprto vprašanje, saj smo priča menjavanja domov, partnerjev, zatekanja v takšne in drugačne skup­nosti, ki skušajo nadomeščati družino, kjer bi bili doma. Priča pa smo tudi iskanju rešitev, da bi dom – družina ohranila svoje mesto, svoje poslanstvo, svoje kore­nine.

Gre za to, da v drugačnih časih negujemo in ohranjamo to, kar nam je po naravi, po veri ali po narodnih koreninah dano. Naproti nam prihaja naš papež Frančišek, ki je skupaj s škofi iz vsega sveta na Sinodi o družini poskušal priti naproti današnji družini v njeni realnosti, ki je večkrat ranjena, morda na pol razbita, dostikrat v hudi materialni stiski, večkrat pa tudi v duhovni in čustveni suši ali celo v slepih ulicah. Ne gre za to, da kritiziramo in jamramo, da je današnja družina v razpadu, temveč da družino vzamemo zares v njeni realnosti in seveda podamo svojo roko, svojo molitev, svoja pozitivna čustva – pomoč.     (Imre Jerebic, Karitas)


razpored svetih maš

nedelja, 23. november – KRISTUS, KRALJ VESOLJSTVA
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Silvester Oštir in + iz družine Gorišek
– + Ivan Žmahar in rodbina Žmahar

ponedeljek, 24. november – vietnamski mučenci
maše: ob 8.00 – + Marija Polak
ob 18.30 – + Gorazd Majcen

torek, 25. november – Katarina Aleksandrijska, mučenka
maše: ob 8.00 –  + družina Novak, Plavčak, Brumen in sestra Anica, obl.
ob 18.30 – + Ana in Franc Pulko

sreda, 26. november – obletnica posvetitve celjske stolnice; Leonard
maše: ob 8.00 – + Branko Karner
ob 15.00 kapela sv.Eme: po namenu darovalca
ob 18.30 – + Ivan Jakopin

četrtek, 27. november – Marija s čudodelno svetinjo, Modest in Virgil,
maše:  ob 8.00 – v dober namen
ob 18.30 – v čast Brezmadežni s čudodelno svetinjo

petek, 28. november Katarina Labouré, s.usmiljenka, vidkinja
maše: ob 8.00 –  po namenu
ob 18.30 – v čast sv. Katarini Labouré

sobota, 29. november – Filomen, mučenec
maše: ob 8.00 – + Karel Blazina
ob 18.30 – po namenu sester usmiljenk

nedelja, 30. november – 1. adventna nedelja – NEDELJA KARITAS
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Julijana Vetrih


Pogovori o življenju in smrti
Nadaljujemo z našimi tradicionalnimi pogovori, ki jih oblikujeta Metka Klevišar in Julka Žagar. Srečanje bo jutri, v ponedeljek, ob 17. uri v Jožefovi dvorani. Vabljeni!

Srečanje staršev veroučencev
je jutri ob 19. uri (po maši). Starši, lepo povabljeni!

Jabolko ne pade daleč o drevesa
je naslov predavanja Viljema Ščuke, cenjenega predavatelja s Primorske, ki bo pri nas predaval v četrtek, 27. novembra, ob 19. uri. Predavanje je v sklopu letošnje šole za starše, vsebinsko pa bo govorilo v vzgoji in medosebnih odnosih v družini, med otroki, starši, starimi starši. Obeta se resnično zanimiv večer. Vljudno vabljeni!

Člani Vincencijeve konference in sodelavci
lepo vabljeni k izdelovanju adventnih venčkov v sredo, 26. novembra, od 9. ure naprejdalje v Lazarjevo hišo! Gre za lepo navado  naše konference, ki vsako leto v tem času obišče in obdari, tudi z venčkom, vse naše starejše v župniji.  Hvala vsem, ki se pri tem trudite!

Delavnico izdelovanja adventnih venčkov
kot vsako leto tudi letos pripravlja Vincencijeva konferenca skupaj s sodelavci Doma v prostorih varstva starejših  v soboto, od 9 h dalje. Posebej vabimo otroke in starše. Kdor ima kakšno primerno zelenje, naj ga prinese s seboj.

Srečanje Otrok Brezmadežne
ob prazniku Brezmadežne s čudodelno svetinjo bo v soboto v naši kapeli ob 10 h. Pripravljata ga lazarist, g. Franci Rataj, in sestra Rozalija Laznik. Vabljeni!

Blagoslov adventnih venčkov
je prihodnjo nedeljo – 1. adventno – pri obeh sv. mašah. S postopnim prižiganjem sveč na adventnem venčku in z molitvijo ob tem se bomo pripravljali na Jezusov prihod. Nabirka 1. adventne nedelje – nedelje Karitas – je namenjena za cerkvene dobrodelne ustanove, zlasti za Karitas.

Teden Karitas
bo potekal od 24. do 30. novembra 2014 z geslom V družini sem doma. V okviru tega tedna bo tudi Dobrodelni koncert Klic dobrote za družine v stiski v dvorani Golovec v Celju v sredo, 26. novembra 2014, ob 20.05. To je tradicionalni, 24. dobrodelni koncert Klic dobrote za družine v stiski. Organizatorja koncerta sta Slovenska Karitas in RTV Slovenija. Koncert bo neposredno prenašal tudi Radio Ognjišče. Ta dan je tudi romanje sodelavcev Karitas na Slomškovo Ponikvo, kjer je ob 12 h sv. maša, ki jo bo daroval predsednik Slovenske Karitas, upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih.

Pratika in Marijanski koledar za leto 2015
sta na voljo (5,50 oz. 2,00 evra). Vabljeni, da si vzamete tudi kaj preostalega od verskega tiska, kar je na voljo na mizicah, in seveda vabljeni k naročilom, zlasti Družine, Ognjišča, Misijonskih obzorij, Prijatelja in Mohorjevih knjig.

Miklavževo se bliža
in Miklavž je že napovedal, da bo tudi letos prišel med nas. To se bo zgodilo v petek, 5. decembra, ob 16. uri. Starši že lahko prijavite svoje pridne otroke zanj, da bo vedel načrtovati obdaritev. To lahko storite, ko pripeljete otroke k verouku ali v recepciji našega Doma kadarkoli, oziroma pred ali po maši tudi v zakristiji ali pisarni.

Evropsko srečanje mladih v Pragi
Od 28. decembra 2014 do 2. januarja 2015  bo v Pragi (Češka), potekalo evropsko srečanje mladih, ki ga v sodelovanju s krajevno Cerkvijo ter številnimi mladimi prostovoljci pripravlja redovna skupnost bratov iz Taizéja. Mladi se lahko prijavite prek spletne prijavnice na www.skofija-celje.si. Informacije na tel. 041/691-639 (g.Ivan Šumljak).

Poslovila se je
Marija Graf, Cesta na Grad 23, roj. 1929. Zadnja leta je bivala v Domu upokojencev v Laškem. Pokopana je na Teharjah.

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki iz Podgorja, 2. del. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in lepo okrašena!

Deli.