Molitve za rešitev in zdravje v času epidemije

Molitve
za rešitev in zdravje v času epidemije
Celje – sv. Jožef 2020

Leta 1679, kot že prej večkrat, je v Celju spet morila kuga, sem so jo zanesli študentje na poti iz Gradca. Na Martinovo so se Celjeni zaobljubili, da bodo sv. Jožefu na čast postavili cerkev, če bodo odrešeni preizkušnje. Leta 1680 je kuga ponehala, na kar spominja kronogram nad vhodom v cerkev, ki sporoča to letnico in zapis: »Sv. Jožef odvzame Celjanom kugo«. Že leta 1681 so meščani zaobljubo izpolnili in na hribu postavili cerkev sv. Jožefu, zaročencu device Marije, na čast in s tem vse do danes zaznamovali ta hrib, ki je postal Jožefov. Prav je, da tudi mi danes prihajamo pred našega  zavetnika, ki se je v zgodovini in vedno znova s svojo priprošnjo že izkazal in pred vse naše priprošnjike; Blaženo Devico Marijo, sv. Vincencija Pavelskega, sv. Maksimilijana celjskega, sv. Emo, bl. Antona Martina Slomška, bl. Lojzeta Grozdeta, bl. Krizino in Antonijo in druge svete in blažene. Pričujoča brušura naj nam bo z nekaterimi molitvami v pomoč, da se bomo v teh dneh preizkušnje lahko še bolj goreče priporočali z našimi zavetniki in priprošnjiki  Nebeškemu Očetu, naj nas obvaruje preizkušenj in da moči ter razsvetljenja, da bomo v danih razmerah znali prav ravnati. Seveda pa je prvo tisto, s čimer vsakdo izmed nas prihaja pred svojega Boga v skritih kotičkih svoje notranjosti. Morda bi pomislili, zakaj se ne zbiramo v cerkvi, zakaj skupaj ne molimo in množično ne romamo na hrib. V tem trenutku to ne bi bilo modro, zato se duhovno povezujmo, kar je v zmaterializiranem svetu še kako pomembno, molitev pa nam to na čudovit način preko Boga omogoča. Zato je duhovna povezanost tako pomembna in močnejša od materialne, saj ostane, ko telesno odpove. Sedaj imamo priložnost, da to zavest krepimo.  Ko preizkušnja mine, pa si zadajmo nalogo, da se bomo toliko bolj goreče, navdušeno in množično spet zbirali tudi v cerkvi, kar smo morda v zadnjih desetletjih malo opustili.    

Se zavedamo, da je na preizkušnji peta Božja zapoved?
Se zavedamo, da je na preizkušnji peta Božja zapoved: Ne ubijaj! Ob sprejemanju številnih ukrepov s strani države in krajevne Cerkve se lahko hitro zgodi, da kršimo navodila, ki prihajajo z ene ali druge strani. V razmerah, v kakršnih smo, nespoštovanje navodil predstavlja tudi ravnanje zoper Božje zapovedi.

Slovenski škofje so ob spremljanju ukrepov države na področju preprečevanja virusnih okužb in širjenja koronavirusa, izdali dokaj stroga navodila. Do nadaljnjega so odpovedane vse svete maše, podeljevanje zakramentov, zakramentalov, ljudske pobožnosti, župnijska praznovanja in drugi dogodki ter vsa srečanja. Vse to v želji, da bi ljudje zaščitili svoje zdravje in življenje ter zdravje in življenje drugih.

Z napačnim ravnanjem dejansko lahko ubijemo sebe in naše bližnje. Drug greh, ki je lahko na preizkušnji, če ne znamo biti solidarni z drugimi, je naša sebičnost. »V takšnih kriznih situacijah, kot so pandemije, lahko hitro pride samo do zgolj takšnih rešitev, ki jih delamo samo zase in ne gleda na druge. Prihaja celo do šikaniranj z obolelimi, češ da so oni krivi za to …«

V tem duhu postni čas, zlasti v trenutkih ko je pastoralno življenje precej okrnjeno, lahko izkoristimo za razmislek, kakšen je naš odnos do pete božje zapovedi: Ne ubijaj! in kako je z našo solidarnostjo? Kakšen je naš odnos do tistih, ki se morda niso okužili po lastni krivdi?

Povzeto s spletne strani Radia Ognjišče. Prispevek je pripravil novinar Tone Gorjup.

Papež po molitvi in blagoslovu
Po opoldanski nedeljski molitvi in blagoslovu je papež Frančišek v knjižnici apostolske palače v Vatikanu izrazil svojo bližino vsem ob tej pandemiji:

»Dragi bratje in sestre, te dni je Trg sv. Petra zaprt, zato je moj pozdrav neposredno namenjen vam, ki ste povezani preko sredstev obveščanja.«

Povezani v Kristusu nismo nikoli sami
V tem stanju pandemije, v katerem se nahajamo in ga živimo bolj ali manj izolirani, smo povabljeni ponovno odkriti in poglobiti vrednost občestva, ki povezuje vse člane Cerkve. Povezani v Kristusu nismo nikoli sami, saj tvorimo eno samo Telo, katerega Glava je On. Ta povezanost se hrani z molitvijo, pa tudi z duhovnim obhajilom med evharistijo. Ta praksa je zelo priporočljiva, ko ni mogoče prijeti Zakramenta. To povem za vse, posebej pa za osebe, ki živijo same.

Papež izrazil svojo bližino
Ponovno izražam svojo bližino vsem bolnim in tistim, ki skrbijo zanje, kakor tudi številnim delavcem in prostovoljcem, ki pomagajo osebam, ki ne morejo iti ven iz hiše in vsem, ki prihajajo na proti potrebam najbolj revnim in tistim brez strehe nad glavo.

Papeževa zahvala
Najlepša hvala za vse napore, ki jih vsakdo od vas, vlaga v to, da pomaga v tem težkem času. Naj vas Gospod blagoslovi, Marija vas varuje in prosim ne pozabite moliti zame. Vir: Vatican News

Molitev v stiski
Usmiljeni Bog, ozri se na nas in na našo nesrečo. Odvzemi svojim otrokom težko breme in nas utrdi v veri, da bomo neomajno zaupali v tvojo očetovsko previdnost. Po našem Gospodu Jezusu Kristusu, tvojem Sinu, ki s teboj v občestvu Svetega Duha živi in kraljuje vekomaj. Amen

Molitev za zdravje v času epidemije
Oče usmiljenja in tolažbe,
tvoj Sin Jezus Kristus
nam je s križem pokazal vrednost trpljenja.
Pomagaj našim bratom in sestram,
ki že nosijo križ bolezni in so preizkušani.
Nakloni jim izboljšanje zdravja,
njihovim svojcem pa pogum in zaupanje.
Vsem zdravstvenim delavcem daj moč in zdravje,
da bodo vztrajali v ljubezni do bolnikov,
raziskovalcem pa, da bodo čim prej odkrili uspešno zdravilo.
Nam in vsemu svetu daj svoj blagoslov,
da bomo rešeni bolezni
in se ti bomo mogli s tvojo Cerkvijo zahvaljevati.
Amen.
Sv. Marija, zdravje bolnikov – prosi za nas
Sv. Jožef, upanje bolnikov – prosi za nas
Sv. Rok, zavetnik zoper kužne bolezni – prosi za nas
Bl. Anton Martin in Lojze Grozde – prosita za nas
Vsi božji svetniki in svetnice – prosite za nas

Molitev evropskih škofov
Bog, naš Oče, vsemogočni in usmiljeni Stvarnik sveta,
iz ljubezni do nas si svojega Sina poslal na svet kot
zdravnika naših duš in teles.
V tem težkem času zmede in strahu poglej na svoje otroke,
ki se na številnih krajih Evrope in sveta
k Tebi zatekajo po pomoč, rešitev in tolažbo.
Reši nas Bolezni in strahu,
ozdravi naše bolnike,
potolaži njihove družine.
Daj modrost našim voditeljem,
moč in plačilo našim zdravnikom, medicinskim sestram in
prostovoljcem,
večno življenje vsem pokojnim.
Ne zapusti nas v tem času preizkušnje,
ampak reši nas vsega zla.
To prosimo Tebe, ki s Sinom in Svetim Duhom
živiš in kraljuješ na vekov veke. Amen.

Molitev k Brezmadežni s čudodelno svetinjo
Spomni se, o premila Devica Marija, da še nikdar ni bilo slišati, da bi bila ti koga zapustila, ki je pod tvoje varstvo pribežal, tebe pomoči prosil in se tvoji priprošnji priporočal. S tem zaupanjem hitimo k tebi, o devic Devica in mati, k tebi prihajamo in pred teboj vzdihujoči grešniki klečimo. Nikar ne zavrzi, o mati Besede, naših besed, temveč milostno nas poslušaj in usliši.

Brezmadežna Devica Marija, mati našega Gospoda Jezusa Kristusa in mati Cerkve, neomajno zaupamo v tvojo materinsko pomoč, ki jo izkazuješ po čudodelni svetinji. Kot ljubeči otroci te zaupno prosimo, da nam in vsem tistim, ki ti jih danes priporočamo, izprosiš milosti in dobrot, ki jih pričakujemo od tebe.

(v kratkem premoru izrazimo svoj namen, še posebej prošnjo za obvarovanje pred nalezljivo boleznijo, prošnjo za vse, ki pomagajo bolnim, prošnjo za vse obolele, …. )

Daj nam velikodušno srce, ki se v nežnem sočutju razdaja trpečim in zapuščenim; zvesto srce, ki ne pozabi na nobeno dobroto in se ne spominja nobene hudobije, krotko in ponižno srce, ki ljubi, ne da bi pričakovalo plačilo, in se tiho umakne pred drugim srcem, pred srcem tvojega Sina.

Oblikuj nam srce, ki bo gorelo za slavo Jezusa Kristusa; srce, ki ga je ranila njegova ljubezen in katerega rana se bo zacelila samo v nebesih.

Pod tvoje varstvo pribežimo, o sveta božja Porodnica. Ne zavrzi naših prošenj v naših potrebah, temveč reši nas vselej vseh nevarnosti, o častitljiva in blagoslovljena Devica. Naša Gospa, naša srednica, naša besednica. S svojim Sinom nas spravi,  svojemu Sinom nas priporoči, svojemu Sinom nas izroči.

 • O Marija, brez madeža spočeta.
 • Prosi za nas, ki se k tebi zatekamo 

Molitev k svetemu Jožefu
K tebi, o sveti Jožef, pribežimo v svojih stiskah, in ko smo na pomoč poklicali tvojo sveto nevesto, prosimo zaupljivo tudi tvojega varstva. Pri ljubezni, ki te je vezala z brezmadežno Devico, Božjo materjo, in pri očetovski ljubezni, s katero si objemal dete Jezusa, te ponižno prosimo, ozri se milostno na delež, ki ga je pridobil Jezus s svojo krvjo, in pomagaj nam v naših potrebah s svojo močjo in priprošnjo.

O, skrbni varuh Svete družine, varuj izvoljeno ljudstvo Jezusa Kristusa; odvrni od nas, ljubezni polni oče, vsako kugo zmot in greha. Podpiraj nas milostno iz nebes, o mogočni naš varuh, v tem boju zoper moči teme, in kakor si nekdaj otel dete Jezusa iz smrtne nevarnosti, tako brani zdaj sveto Cerkev Božjo sovražnega zalezovanja in vsakega nasprotovanja. Varuj nas vsekdar, da bomo po tvojem zgledu in s tvojo pomočjo mogli sveto živeti, srečno umreti in doseči večno zveličanje v nebesih. Amen

Litanije svetega Jožefa
Gospod, usmili se
Kristus, usmili se
Gospod, usmili se
Kristus, sliši nas
Kristus, usliši nas 

Bog Oče nebeški – smili se nas
Bog Sin, Odrešenik sveta
Bog Sveti Duh
Sveta Trojica, en sam Bog

Sveta Marija – prosi za nas
Sveti Jožef
Slavni sin Davidov
Luč očakov
Ženin Božje Porodnice
Čisti varuh Device
Rednik Sina Božjega
Skrbni branitelj Kristusov
Glavar Svete družine
Jožef najpravičnejši
Jožef najzvestejši
Ogledalo potrpežljivosti
Ljubitelj uboštva
Zgled delavcev
Kras domačega življenja
Varuh devic
Steber družin
Tolažnik nesrečnih
Upanje bolnikov
Zavetnik umirajočih
Strah hudobnih duhov
Zaščitnik svete Cerkve 

Jagnje Božje, ki odjemlješ grehe sveta – prizanesi nam, o Gospod
Jagnje Božje, ki odjemlješ grehe sveta – usliši nas, o Gospod
Jagnje Božje, ki odjemlješ grehe sveta – usmili se nas

 • Postavil si ga za gospodarja svoji hiši
 • In za vladarja vsej svoji posesti 

Dobri Bog, v svoji previdnosti si izbral svetega Jožefa za moža Materi svojega Sina. Častimo ga kot varuha na zemlji, naj nam bo tudi priprošnjik v nebesih. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen 

Izročitev v priprošnjo sv. Jožefu
Sveti Jožef, naš zavetnik in priprošnjik, k tebi so se zatekali naši predniki in ti tu na hribu zgradili cerkev. Tudi mi danes prihajamo pred tebe v svojih stiskah in potrebah. Bodi z nami s svojo priprošnjo, ko prihajamo pred našega Troedinega Boga in mu skupaj s teboj in po tebi izročamo naše prošnje.

 • Nebeški Oče, spremljaj nas s svojim blagoslovom in odvrni od nas sleherno kugo, tako zmot, grehov kakor telesnih bolezni in nas napravi spet za svoje otroke.
 • Sveti Duh, razsvetljuj nas in vodi, da se bomo znali prav odločati, ravnati in zvesto prisluhniti tvojim navdihom.
 • Jezus naš brat, stoj nam ob strani v preizkušnjah, podpiraj vse, ki strežejo bolnim in ostarelim in nas vse poveži s seboj v eno vzajemno družino.
 • Oče, Sin in Sveti Duh, naj v vas najdejo svoj mir in tolažbo tudi vsi umirajoči in umrli.
 • . . .

Te in tolike druge prošnje prinašamo pred tebe Vsemogočni: ob priprošnji svetega Jožefa in vseh naših priprošnjikov zaupamo vate in verjamemo, da nas boš uslišal, bodi z nami, ki živiš in nas ljubiš vekomaj. Amen.

Litanije sv. Roka

Sveti Rok je zavetnik zoper kužne bolezni. V teh dneh preizkušnje se lahko k njemu po pomoč zatekamo tudi z litanijami sv. Roka.

Gospod, usmili se
Kristus, usmili se
Gospod, usmili se

Kristus, sliši nas
Kristus, usliši nas

Bog Oče nebeški, – usmili se nas.
Bog Sin, Odrešenik sveta
Bog Sveti Duh
Sveta Trojica, en sam Bog

Sveta Marija, – prosi za nas.
Sveta Jožef
Sveti Vincencij Pavelski
Sveta Ludovika de Marillac
Sveta Katarina Labore
Sveta Ema
Sveti Maksimilijan celjski
Blaženi Anton Martin
Blaženi Lojze Grozde
Blaženi Antonija in Krizina
Blaženi Friderik Ozanam
Sveti Rok, veliki Božji prijatelj
Sveti Rok, zvesti Jezusov posnemovalec
Sveti Rok, zgled evangeljske čistosti
Sveti Rok, ljubitelje evangeljskega uboštva
Sveti Rok, vzor evangeljske pokorščine
Sveti Rok, dosleden v krepostih
Sveti Rok, pribežališče bolnikov
Sveti Rok, moč slabotnih
Sveti Rok, zdravnik kužnih bolnikov
Sveti Rok, opora zdravstvenim delavcem
Sveti Rok, vzornik krepostnega življenja
Sveti Rok, zgled ljubezni do bližnjih
Sveti Rok, navdih zdravstvenim delavcem
Sveti Rok, rešitelj v času kuge in drugih nalezljivih bolezni
Sveti Rok, obramba ob izbruhu epidemije hudih bolezni
Sveti Rok, naš mogočni priprošnjik
Sveti Rok, tolažba umirajočim

Mi grešniki, – prosimo te usliši nas.
Na priprošnjo svetega Roka, Gospod, usliši naše zaupne molitve
Na priprošnjo svetega Roka nas varuj nalezljivih bolezni
Na priprošnjo svetega Roka nam daj zdravilo za dušo in telo
Na priprošnjo svetega Roka nam bodi tolažba v naših stiskah
Na priprošnjo svetega Roka nam pomagaj zdržati v težavah in preizkušnjah
Na priprošnjo svetega Roka nam utrdi zaupanje v tvojo previdnost
Na priprošnjo svetega Roka nam daj milost iskrenega kesanja
Na priprošnjo svetega Roka nam podeli moč za spreobrnjenje
Na priprošnjo svetega Roka nas navdihuj za dela ljubezni do bližnjih
Na priprošnjo svetega Roka naj napredujemo v dobrem
Na priprošnjo svetega Roka naj živimo dosledno krščansko življenje
Na priprošnjo svetega Roka nam podeli srečno zadnjo uro.
Na priprošnjo svetega Roka, Gospod,  milostno usliši naše prošnje.

Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, – prizanesi nam, o Gospod.
Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, – usliši nas, o Gospod.
Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, – usmili se nas.

 • Prosi za nas, sveti Rok, naš mogočni priprošnjik.
 • Da postanemo vredni obljub Kristusovih.

Molimo. Vsemogočni večni Bog! V svoji previdnosti si nam svetega Roka dal za mogočnega priprošnjika v hudih nalezljivih boleznih, svojim vernim pa si v težkih trenutkih zgodovine na njegovo priprošnjo vedno delil tolažbo, pomoč in zdravje. Pomagaj nam tudi zdaj, ko je zaradi epidemije nove gripe ogroženo zdravje in življenje številnih ljudi doma in po svetu. Varuj nas in reši strahu pred okužbo. Daj dovolj moči zdravstvenim delavcem in vsem, ki skrbijo za bolnike. Navdihuj nas, da bomo tudi mi sledili zgledu svetega Roka in po svojih močeh pomagali vsem, ki potrebujejo našo pomoč in bližino.  Naj zdravi na duši in telesu nenehno slavimo tvojo dobroto. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Rožni venec sv. Roka
Sv. Rok je zavetnik zoper kužne bolezni, h kateremu se lahko zatekamo po pomoč tudi z molitvijo rožnega venca sv. Roka. Moli se kot običajni rožni venec (Apostolska vera, očenaš, 3x zdravamarija, 5 desetk), pri besedah ‘tvojega telesa, Jezus’ se doda: 

ki nam poživi vero
ki nam utrdi upanje
ki nam vžgi ljubezen

1 desetka: ki naj nam na priprošnjo svetega Roka da spoznati naše grehe
2 desetka: ki naj nam na priprošnjo svetega Roka podeli milost iskrenega kesanja
3 desetka: ki naj nam na priprošnjo svetega Roka pomaga ljubiti Boga in bližnje
4 desetka: ki naj nas na priprošnjo svetega Roka varuje kuge in vseh nalezljivih bolezni.
5 desetka: ki naj nas na priprošnjo svetega Roka varuje nagle in neprevidene smrti.

Molitve k sv. Vincenciju
Na Jožefovem hribu sta se po Slomškovi zaslugi leta 1852 srečali dve zelo podobni karizmi, Vincencijeva in Slomškova, ki od takrat tu živita na različne načine z roko v roki. Dva zelo podobno misijonsko usmerjena moža Cerkvene zgodovine iz njenih različnih obdobij, sta zagotovo tudi danes z nami s svojo priprošnjo, zato se jima polni zaupanja radi priporočajmo. Še posebej vsi, ki se na različne načine združujemo pri poslanstvu, delu in nagovoru v okviru dejavnosti Doma sv. Jožef.

Sveti Vincencij, apostol in priča Kristusove ljubezni med ubogimi, učiš nas ljubiti Boga z delom naših rok in v potu našega obraza. Pomagaj nam izročiti se Božji previdnosti in njeno delovanje odkrivati v vseh dogodkih našega življenja. Spodbujaj v nas hrepenenje po spoznavanju in izpolnjevanju Božje volje. Vzgajaj v nas sočutno srce, ki bo pozorno na bedo in trpljenje drugih, zlasti ubogih. Spremljaj nas pri službi ljudem in posreduj za nas pri Božjem Sinu, da bomo v svojem delovanju, v svojih družinah, župnijah in skupnostih postajali goreči glasniki njegovega evangelija ljubezni.

Litanije sv. Vincencija
Gospod, usmili se
Kristus, usmili se
Gospod, usmili se
Kristus, sliši nas
Kristus, usliši nas

Bog Oče nebeški – usmili se nas
Bog Sin Odrešenik sveta
Bog Sveti Duh

Sveta Marija – prosi za nas
Sveti Vincencij Pavelski
Sveti Vincencij, od zgodnje mladosti moder
Sveti Vincencij, od otroških let usmiljen
Sveti Vincencij, ki te je Gospod poklical od ovac za pastirja svoji čredi
Sveti Vincencij, v sužnosti svoboden
Sveti Vincencij, pravični, živeč iz vere
Sveti Vincencij, varno utrjen s sidrom krščanskega upanja
Sveti Vincencij, goreč od ognja Božje ljubezni
Sveti Vincencij, preprost, odkritosrčen in bogaboječ
Sveti Vincencij, krotki in iz srca ponižni učenec Kristusov
Sveti Vincencij, ki si pokoril telo in duha
Sveti Vincencij, ki si živel iz duha Kristusovega
Sveti Vincencij, ki si v resnici gorel za slavo Božjo
Sveti Vincencij, ki si bil vnet za zveličanje duš
Sveti Vincencij, ki si grešne mike sveta vedno preziral in sovražil
Sveti Vincencij, ki si bil bogat s krščanskim uboštvom
Sveti Vincencij, ki si se prizadeval za angelsko čistost
Sveti Vincencij, ki si s svojo pokorščino vse premagal
Sveti Vincencij, ki si bil v težavah od svoje mladosti
Sveti Vincencij, ki si se varoval vsake sence hudega
Sveti Vincencij, ki si se na vso moč trudil za popolno čednost
Sveti Vincencij, v valovih sveta nepremagljiv kakor skala
Sveti Vincencij, v svoji modrosti stanoviten kakor sonce
Sveti Vincencij, v vseh zoprnostih potrpežljiv
Sveti Vincencij, prizanesljiv in zelo usmiljen
Sveti Vincencij, najzvestejši sin katoliške Cerkve
Sveti Vincencij, apostolskemu sedežu zvesto vdan do smrti
Sveti Vincencij, odločni nasprotnik krivoverskih novotarij
Sveti Vincencij, poklicat oznanjat evangelij ubogim
Sveti Vincencij, najljubeznivejši oče duhovnikom
Sveti Vincencij, premodri ustanovitelj Misijonske družbe
Sveti Vincencij, skrbno čuječi utemeljitelj usmiljenih sester
Sveti Vincencij, nebeški varuh vseh društev krščanske ljubezni
Sveti Vincencij, ki si svoje navajal k vsakemu dobremu delu
Sveti Vincencij, ki si radodarno pomagal vsakemu ubožcu
Sveti Vincencij, ki si bil vedno stanoviten v molitvi in oznanjevanju božje besede
Sveti Vincencij, ki si neutrudljivo posnemal Kristusovo življenje in čednosti
Sveti Vincencij, ki si bil zvest do konca
Sveti Vincencij, čigar smrt je bila dragocena v očeh Gospodovih
Sveti Vincencij, ki se resnice in ljubezni v večnosti raduješ
Sveti Vincencij, da bomo kot zvesti otroci posnemali zglede svojega očeta

Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta – prizanesi nam, o Gospod
Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta – usliši nas, o Gospod
Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta – usmili se nas

 • Pravičnega je vodil Gospod po pravih potih
 • In mu je pokazal kraljestvo Božje.

Molimo. Gospod Jezus Kristus, ki si v srcu svetega Vincencija vžgal čudovit ogenj krščanske ljubezni, da bi odpomogel vsakovrstnim človeškim nadlogam: daj na njegovo priprošnjo, da bomo vsi, ki se veselimo njegovega varstva, vsak dan rastli v ljubezni do bližnjega. Ki živiš in kraljuješ vekomaj. Amen

Molitev k bl. Antonu Martinu Slomšku
O Bog, vir vse svetosti, tvoj služabnik, Anton Martin Slomšek se je v gorečnosti za apostolsko službo popolnoma izročil tvoji volji. Kot apostol in učitelj krščanske vere in omike je spodbujal vse ljudi k edinosti in življenju po evangeliju. Pomagaj nam. da bomo po njegovi priprošnji rasli v milosti in ti služili v pravičnosti in svetosti.  Po našem Gospodu Jezusu Kristusu, tvojem Sinu, ki s teboj v občestvu Svetega Duha živi in kraljuje vekomaj. Amen.

Molitev za priprošnjo bl. A. M. Slomška
Neskončno sveti Bog! Tvoj zvesti služabnik blaženi škof Anton Martin Slomšek je z velikim žarom vsem oznanjal evangelij. Na goro svetosti se je vzpenjal z modrostjo dobrega pastirja. Prosimo te, poveličaj ga pred vesoljno Cerkvijo. Pomagaj nam, da ga bomo vneto posnemali v ljubezni do tebe in te iskreno častili. Po njegovi priprošnji nas usliši v naših potrebah, ko te prosimo za nas in za naše brate in sestre po svetu v tej težki preizkušnji epidemije coronavirusa. Naj bo tudi naše življenje ena sama hvalnica tebi, ki si slavljen zdaj in vekomaj. Amen

Zmolimo še: Oče naš … Zdrava Marija … in Slava Očetu … 

Molitev za Slomškovo kanonizacijo
Nebeški Oče! Blaženi škof Anton Martin Slomšek je luč na poti našega krščanskega življenja. Naj nas spremlja njegov zgled in podpira njegova priprošnja, da bomo v edinosti s teboj in med seboj napredovali v veri, upanju in ljubezni in bodo uslišane naše prošnje za njegovo kanonizacijo. To prosimo po Kristusu našem Gospodu. Amen.

Molitev k bl. Alojziju Grozdetu
Vsemogočni Bog, blaženi Alojzij Grozde se je odlikoval v ljubezni do evharističnega Kristusa in zanj med svojimi vrstniki apostolsko deloval ter pogumno daroval svoje življenje. Na njegovo priprošnjo naj tudi mi zvesto vztrajamo v veri, upanju in ljubezni. Po našem Gospodu Jezusu Kristusu, tvojem Sinu, ki s teboj v občestvu Svetega Duha živi in kraljuje vekomaj. Amen.

Molitev k blaženim drinskim mučenkam
Bog naš Oče, ti si drinskim mučenkam naklonil milost vztrajnosti v veri in zvestobi redovnim obljubam tudi za ceno njihovega življenja. Podeli nam, slabotnim ljudem, da bomo po njihovem zgledu in z močjo Svetega Duha svojo vero odločno izpovedovali ter tako tebe slavili s svojim življenjem. Po našem Gospodu Jezusu Kristusu, tvojem Sinu, ki s teboj v občestvu Svetega Duha živi in kraljuje vekomaj. Amen.

Stalna vsakodnevna molitev na Jožefovem hribu
Sveti Jožef, zavetnik naše cerkve, župnije in Doma, pozdravljamo te in se ti priporočamo. Spremljaj nas naše družina in skupnosti ter vse naše delo s svojo mogočno priprošnjo. Naj se s tega hriba razliva na naše domove, mesto in deželo Gospodov blagoslov. Tako bomo v pastoralni prenovi Cerkve na slovenskem, pod varstvom nebeške Matere Marije, po navodilih svetega Vincencija Pavelskega, vzoru blaženega Antona Martina Slomška in žrtvi blaženega Lojzeta Grozdeta mogli varno in gotovo skozi naše vsakdanje življenje do srečne večnosti Amen.
To molitev molimo že leta pri vsaki maši na hribu in tudi sicer velikokrat in vas vse vanjo vključujemo, Pridružite se nam.

V nadaljevanju še dodajamo nekaj predlogov, kaj vse lahko storimo v teh dneh posta

V postu se odpovem … svojemu egu!
Če se morda še vedno niste odločili, čemu bi se odrekli v tem postnem času, imamo za vas izziv, vreden pravega bližnjega: odpovejte se poskusom spreminjati bližnjega.

Resno!? Za marsikoga je lažje odpovedati se kavi, sladkarijam, morda mesnim jedem, kajenju ali alkoholu. Ali ni neverjetno, kako močno smo navezani na svojo predstavo, kakšen naj bi bil moj bližnji in kako naj bi se obnašal do mene? Pri tem pa ne opazimo, da smo v center postavili sebe, svoj ego.

In zakaj naj bi se odpovedali temu, da svojega bližnjega ne bi vsaj malo prilagodili svojim željam? Preprosto zato, ker to ni naša naloga. Mladoporočenca si pri poroki rečeta: »Jaz sprejmem tebe…« in ne »Jaz spreminjam tebe…« za svojega moža/ženo. Podobno velja tudi za naše siceršnje medsebojne odnose.

Tisti, ki zares spreminja srce, je Bog. Prepustimo to Njemu. Na nas je, da ga prosimo, naj On spreminja bližnjega in mene, da bo med nama vedno več prostora za Njegovo ljubezen.

Naj bo blagoslovljen ta post od lastnega ega!

Kaj je miloščina?
Miloščina je dar najbolj potrebnim.

V Stari zavezi je pomoč ubogim urejala postava (letna desetina za uboge; pravica do paberkovanja za siromašne …). Nova zaveza pa poudarja, da mora miloščina izvirati iz ljubezni do bližnjega in ne iz pokorščine postavi. Biti mora neopazna in spoštljiva.

“Kadar torej daješ miloščino, ne trobi pred seboj, kakor delajo hinavci po shodnicah in ulicah, da bi jih ljudje hvalili. Resnično, povem vam: Dobili so svoje plačilo.Kadar pa ti daješ miloščino, naj ne ve tvoja levica, kaj dela tvoja desnica.Tako bo tvoja miloščina na skrivnem, in tvoj Oče, ki vidi na skrivnem, ti bo povrnil.” (Mt 5,2-4)

Pripravila: Mojca Bertoncel

Izkoristimo ta čas tudi za to, da bomo poglobili svoj odnos do svete maše, do obhajila in do molitve. Sedaj ravno lahko začutimo, kako nekaj svetega so te stvari, ki smo jih sicer lahko opravljali dosti rutinsko in iz navade. Ko človek česa nima šele začuti polnost tistega kar je imel, pa se takrat tega ni zavedal. Tudi na tak način nam morda Gospod govori in vabi, da spremenimo svoj odnos do Njega, do drugih, do sveta, do stvari okrog nas, da ne bo nič več iz navade in rutine, temveč vse z zaznavo in doživljanjem. Tako je kot je, tega sami ne moremo kaj dosti spreminjati, razen kolikor sodelujemo z usmeritvami in navodili. Seveda smo povabljeni, da kolikor moremo, stojimo ob strani povsod in vsem,  kjer je potrebna naša pomoč. Ta čas bo pokazal, koliko znamo biti še solidarni, vzajemni in drug drugemu na razpolago.

Lahko pa se iz vsega tudi učimo, zato skušajmo videti tisto, kar nam lahko koristi za v prihodnje in pojdimo tudi v tako šolo preizkušnje.

Sveti Frančišek Saleški je bil velik častilec svetega Jožefa. V pismu, ki ga je 19. marca 1614. leta poslal svoji duhovni hčerki sv. Ivani Chantalski takole pravi:

»Annecy, 19. marca 1614

Moja preljuba hčerka,

pošiljam vam litanije slavnega očeta našega življenja in naše ljubezni. Upal sem, da vam jih bom napisal sam, lastnoročno; toda saj veste, da z menoj ni prav dobro. Kljub temu pa sem našel čas in jih ponovno prebral, jih popravil in vnesel poudarke, da jih bo najina hči du Chastel laže prepevala, ne da bi delala napake. Toda vi, hčerka moja, ki ne boste mogli peti slavospevov svetniku našega srca, vi jih boste kot nevesta nosili med svojimi zobmi; to pomeni, da bodo vaša usta zaprta, vaše srce pa odprto za premišljevanje velikih del moža Kraljice vsega sveta, ki se je imenoval Jezusov oče in je bil njegov prvi častilec, takoj za svojo nebeško ženo.«

 

Besedila so pripravljena iz: Pridi in poglej, Cerkvenega molitvenika, Vincencijanskih molitev, Radia Ognjišče, Sveti Jožef, senca Očeta in namenjena za interno rabo Doma sv. Jožef in župnije ter romarskega svetišča.

 

Deli.