Binkošti

leto 24
št. 22
9. junij 2019


razpored svetih maš

nedelja9. junijBINKOŠTI; Primož in Felicijan, mučenca
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Vida in Konrad Jeseničnik

ponedeljek10. junij – MARIJA, MATI CERKVE
maše: ob 8.00 – + Vinko Gobec (ž. Šentjur)
ob 18.30 – za žive in + Bombačeve

torek, 11. junij – Barnaba, apostol
maše: ob 8.00 – + Marija Počivavšek (ž. Šentjur)
ob 18.30 – + Zorica Zalokar (iz Doma)

sreda, 12. junij – Eskil, mučenec
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 15.00 (Emina k.) – + Marija Polak
ob 18.30 – po namenu

četrtek, 13. junij – Anton Padovanski, redovnik, cerkveni učitelj
maše: ob 8.00 – + Ludvik Doberšek (ž. Šentjur)
ob 18.30 – + Anton Vidmajer (ob godu)

petek, 14. junij – Valerij in Rufin, mučenca
maše: ob 8.00 – + Antonija Golob (ž. Šentjur)
ob 18.30 – + Terezija, Amalija in Franc Kovačič

sobota, 15. junij – Vid, mučenec
maše: ob 8.00 – + Marija in Friderik Planinšek
ob 18.30 – v zahvalo

nedelja16. junijSVETA TROJICA
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Magda Jazbec


Spoštovani!

Sveti Duh opravlja pri nas popolnoma nasprotno vlogo kakor je tista, ki jo odigrava duh zla. Prav Janez, ki opredeli Svetega Duha kot »BRANILCA«, imenuje satana »TOŽNIK« (Raz 12,10). Sveti Duh brani vernike in z neizrekljivimi vzdihi neprenehoma »posreduje« zanje pri Bogu (prim. Rim 8,26 sl.); duh zla »pred Bogom noč in dan« obtožuje vernike. Vernike obtožuje pred Bogom in Boga obtožuje pred verniki. Toda kako neskončnokrat močnejši in bolj zmagovit je branilec v primerjavi s tožnikom! Z njim lahko premagamo vsako skušnjavo in lahko sámo skušnjavo preoblikujemo v zmago. (R. Cantalamessa, Sveti Duh in binkošti)

Binkoštno srečanje starejših
je danes pri sv. maši ob 10 h. Med mašo je priložnost za prejem zakramenta bolniškega maziljenja.  Po maši je tudi priložnostno druženje v atriju. Srečanje pripravlja Vincencijeva konferenca, za kar smo ji iskreno hvaležni.

Binkoštni ponedeljek
je praznik Marije – Matere Cerkve.Kot je bila Marija ob prvih binkoštih poleg, je tudi ob prazniku s svojo priprošnjo z nami. Vabljeni k sv. maši zjutraj ali zvečer!

Tečaj za zaročence
bo prihodnji petek zvečer z začetkom ob 19. uri in z nadaljevanjem v soboto dopoldne od pol devete ure naprej.

Poslovil se je duhovnik
g. Jože Berginc, doma iz Laškega, sicer pa zadnja leta, v svoji težki bolezni,  naš stanovalec. V torek po jutranji maši bo ležal v naši cerkvi, tu bo tudi pogrebna sveta maša  ob 13. uri in nato od tod odhod na celjsko pokopališče, kjer bo pokopan. Spomnimo se ga v molitvi; naj mu Gospod nakloni svoj mir in vabljeni, da ga tudi pospremimo k večnemu počitku.

Približuje se kresovanje,
z njim pa tudi srečelov. Vabljeni, da si že sedaj zabeležite ta termin, 24. Junij. Z nami bodo letos Prifarski muzikanti. Povabljeni tudi k zbiranju dobitkov za srečelov, in seveda morda tudi k spodbudi koga ali kakšnega podjetja  k kakšnemu prispevku v namen prireditve, katere izkupiček bo spet namenjen sedaj že tretji uprizoritvi »Velikega odra sveta« letošnjo jesen. V recepciji si lahko vzamete posebno pismo, napisano v ta namen.

Duhovniški oktet Oremus,
ki je večkrat gostoval tudi pri nas, vabi danes ob 19 h na letni koncert v baziliki v Petrovčah. Z njim se želijo zahvaliti Bogu za svoj duhovniški poklic, Mariji za varstvo in pomoč ter izkazati čast naši domovini Sloveniji.

51. narodno romanje bolnikov, invalidov in ostarelih na Brezje
je v soboto, 15. junija. Ob 9. uri se na trgu pred baziliko začne priprava na mašo s petjem in molitvijo rožnega venca. Ves dopoldan je priložnost za sv. spoved. Slovesno romarsko mašo ob 10 h daruje mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojz Cvikl. b 13.30 so še večernice s petimi litanijami. Romanje kot vsa doslej organizira revija Ognjišče.

Mesec junij je posvečen SrcuJezusovemu,
zato lepo povabljeni k sv. mašam tudi med tednom, ko prisluhnemo ‘vrtnicam’ in pri večerni maši tudi z litanijami počastimo SrceJezusovo.

Oznanila v juliju in avgustu
bodo kot vsako leto na štirinajst dni, zato bodite pazljivi pri naročilih sv. maš.

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki s Celestinove ulice in ulic ob nje. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno liturgičnemu in letnemu času.

* * * * * * *

Toliko svetlobe in veselja sem doživel pri ljudeh, ki so drugače telesno prizadeti, da mi je to ostalo zelo v spominu. Vem pa, da se za nasmehom in veseljem bolnikov skrivajo tudi trenutki samote in kriz. To je podobno kot v gorah. Sem hribovski župnik in vem, kako je, ko ‘ureže’ strela in zagrmi, pa koliko znoja preliješ in kako naporno je, da prideš na vrh. Toda kako lepo je tam! Jasno sonce, modro nebo, intenzivne barve, vse lepote … Večja nasprotja so kot v dolini. Več lepote doživiš in tudi večje težave. Tako je tudi pri bolezni.

(Jože Berginc, intervju za revijo Prijatelj 2006/3)

Deli.