Bela in nedelja Božjega usmiljenja

leto 24
št. 16
28. april 2019


razpored svetih maš 

nedelja, 28. april – druga velikonočna – BELA NEDELJA IN NEDELJA BOŽJEGA USMILJENJA
maše: ob 8.00 – za župljane in obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + starši Vinko in Marija Bukovec

ponedeljek, 29. aprilKatarina Sienska. cerkv. učiteljica
maše: ob 8.00  – + Ciril Lesjak (ž.Šentjur)
ob 18.30 – + Primož in Vlado Mikuž ter Anton Ribič

torek, 30. aprilJožef Cottolengo, redovni ustanovitelj
maše: ob 8.00  – + Marija in Friderik Planinšek
ob 18.30 – + Marjeta Brkopec

sreda, 1. maj– SV. JOŽEF DELAVEC – praznik dela, d.p.d.
maše: ob 8.00 –  v zahvalo sv. Jožefu in za Božje varstvo
ob 10.00 – za blagoslov ob pričakovanju
ob 18.30 – + Alojzija Pečar (ž.Šentjur)

četrtek, 2. majAtanazij, škof in cerkveni učitelj – d.p.d.
maše: ob 8.00 – + Bernardka Škerjanc (ž.Šentjur)
ob 18.30 – + Milan Ivanković, obl., Ivan in Ivanka Ivanković ter + družine Atlija

petek, 3. majFilip in Jakob ml., apostola
maše: ob 8.00 – + Vinko Godec (ž.Šentjur)
ob 18.30 – + Ana Cafuta, obl.

sobota,4. maj– Florijan, mučenec, zavetnik gasilcev
maše: ob 8.00 – + Vili Vodeb
ob 18.30 – + Viktor Kodrnja, obl.

nedelja, 5. maj – tretja velikonočna
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – +  Jože Arlič


Spoštovani!

Prvi maj in drugi romarski shod
ob godu sv. Jožefa – delavca je v sredo. Sv. mašo ob 10 h, pri kateri je tudi srečanje zakonskih jubilantov, daruje Franc Rataj, vizitator slovenske province Misijonske družbe (lazaristov). Župnijski sodelavci zopet lepo naprošeni za pomoč pri postrežbi romarjev!

        Vsem jubilantom čestitamo ob zakonskem jubileju in želimo čim več zdravja, lepih medsebojnih odnosov in da bi še naprej dajali lep zgled zvestobe, ljubezni in spoštovanja v zakonu.

Spet kliče nas venčani maj – šmarnice
Otroke in odrasle lepo vabimo k majski pobožnosti šmarnic, ki jo bomo začeli 1. maja zvečer. Jutranje šmarnično branje za odrasle Moj mali besednjak od A do Ž je napisal Gregor Čušin. S pronicljivimi razmisleki vodijo k spraševanju o življenju kristjana sredi sodobnega sveta. Večerno branje z naslovom ‘Misijonar ob Nilu’ pa je napisala Berta Golob. Ob 200 letnici rojstva bomo spoznavali življenje misijonarja Ignacija Knobleharja. Pri večerni maši zmolimo tudi litanije Matere Božje. Otroci vsak dan dobijo tudi posebne sličice.

»Kdor Marijo rad časti, se nikdar ne pogubi.«

Romanje celjske dekanije k Mariji na Svetino
je že tradicionalno na dan 2. maja. Sv. mašo ob 10.30 bo ob somaševanju drugih dekanijskih duhovnikov daroval lanski novomašnik g. Matic Lesjak, kaplan opatijsko-mestne župnije sv.Danijela. Po maši sledi druženje z malico in igrami. Na Svetino lahko pridemo z avtomobili, mlajši in vsi, ki lahko hodite, pa ste vabljeni na peš romanje.Zbirno mesto je ob 8 h na velikem parkirišču pri celjski železniški postaji. Lepo povabljeni na ta lep in koristen versko-družabno-športni dogodek!

Četrtek pred prvim petkom, prvi petek in prva sobota
Na prvi četrtek je pol ure pred mašo molitvena ura za duhovne poklice. Na prvi petek je obisk bolnikov in ostarelih župljanov na domu, zvečer pa z litanijami počastimo Srce Jezusovo. Na prvo soboto počastimo Srce Marijino. Lep povabljeni vse večere, saj hkrati opravimo tudi šmarnično pobožnost.

Romarsko potovanje v Mariazell in Admont
se približuje, in sicer v soboto, 25. maja. Na pot gremo ob 6. uri zjutraj. Cena prevoza s kosilom je 40 EUR na osebo. Lepo vabljeni k čim prejšnjim prijavam, da bomo lahko uredili glede plačila in prevoza! Gre za znamenito božjo pot, kjer že dolgo nismo bili, opatija Admont je pa sploh znana in seveda povezana tudi z našo zgodovino.

Verouk:
Zaradi prvomajskih počitnic v tem tednu ni verouka. Vse družine veroučencev od srede naprej prisrčno vabimo k šmarnični pobožnosti.

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki iz Dolarjeve in Bohoričeve ulice ter Ceste na grad, 1. del. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno liturgičnemu in letnemu času.


Misli o usmiljenju
(iz knjige: R. Cantalamessa, Obličje usmiljenja)
***
Tako žrtev kot usmiljenje sta dobra, a oba lahko postaneta slaba, če se ju lotimo narobe. Dobra sta, če (po Kristusovem zgledu) izberemo žrtev zase in usmiljenje za druge; slaba postaneta, če delamo nasprotno in izberemo usmiljenje zase in žrtev za druge, če smo popustljivi s seboj in strogi z drugimi, vedno pripravljeni opravičevati sebe in neusmiljeno obsojati druge. Ni res nič takega, kar bi morali pri sebi popraviti v tem pogledu?

***

Jezus pravi: »Ne sodite, da ne boste sojeni! [ … ] Kaj vendar gledaš iver v očesu svojega brata, bruna v svojem očesu pa ne opaziš?« (Mt 7,1.3). Smisel teh besed ni: ne sodite ljudi, da vam tudi oni ne bodo sodili (iz izkušnje vemo, da ni vedno tako), ampak: ne sodi svojega brata, da te ne bo sodil Bog. Ali še bolje: ne sodi svojega brata, ker te Bog ni obsodil. Jezus primerja greh bližnjega (greh, ki ga sodimo), ne glede na to, kakšen je, s trsko, medtem ko je greh tistega, ki sodi (greh sodbe), kot bruno. Samo dejstvo sodbe je kot v Božjih očeh težko kot bruno.

***

Če želimo v globini razumeti zgodbo o Petrovi zatajitvi, jo moramo brati vzporedno z Judovo izdajo. Tudi to je Kristus vnaprej napovedal pri zadnji večerji, preden jo je Juda uresničil na Oljski gori. V Petrovem primeru piše, da se je Jezus ‘ozrl’ nanj; za Juda je storil še več: poljubil ga je. Vendar je bil izid zelo različen. Peter je »šel ven in se bridko zjokal«: Juda je šel ven in se obesil. Želimo razumeti, kaj razlikuje Petrovo in Judovo zgodbo, da se končata na tako drugačen način. Peter se je skesal svojega dejanja, toda tudi Juda se je kesal, ko je zavpil: »Izdal sem nedolžno kri!« in vrnil trideset srebrnikov (Mt 27,4). Kje je torej razlika? V eni sami stvari: Peter je zaupal v Kristusovo usmiljenje, Juda pa ne!

Deli.