Adventni koncert: APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani

ADVENTNI KONCERT – APZ TONE TOMŠIČ UNIVERZE V LJUBLJANI.

Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani združuje študentke in študente vseh fakultet Univerze v Ljubljani, ki sta jim skupna velika ljubezen do petja in nenehna želja po vrhunskem umetniškem ustvarjanju.

Gostje: Fantje z Jožefovega hriba.

Sobota, 17DECEMBRA, ob 19. uri, v cerkvi sv. Jožefa.

Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani združuje študentke in študente vseh fakultet Univerze v Ljubljani, ki sta jim skupna velika ljubezen do petja in nenehna želja po vrhunskem umetniškem ustvarjanju.

Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani združuje študentke in študente vseh fakultet Univerze v Ljubljani, ki sta jim skupna velika ljubezen do petja in nenehna želja po vrhunskem umetniškem ustvarjanju.

Zbor nadaljuje tradicijo Akademskega pevskega zbora v Ljubljani, ki ga je leta 1926 kot moški sestav ustanovil France Marolt. Med 1938 in 1939 je Marolt vodil tudi Ženski akademski pevski zbor. Leta 1941 je zaradi italijanske okupacije tekom 2. svetovne vojne nastopil kulturni molk. Po kulturnem molku je zbor ponovno pričel delovati leta 1946, tokrat v mešani zasedbi in pod imenom Akademski pevski zbor Tone Tomšič.

Zbor so vedno vodili priznani zborovodje: France Marolt, Radovan Gobec, Janez Bole, Lojze Lebič, Igor Lavrič, Marko Munih, Jože Fürst, Jernej Habjanič, Stojan Kuret, Urša Lah, Sebastjan Vrhovnik in Jerica Bukovec. Od oktobra 2021 zbor vodi dirigentka Rahela Durič.

APZ Tone Tomšič že od svojega nastanka sodi med najpomembnejše usmerjevalce slovenskega zborovskega petja, ne samo po izvajalsko-tehnični plati, temveč tudi po svoji programski usmerjenosti. Repertoar zbora sestavljajo skladbe vseh glasbeno-zgodovinskih stilnih obdobij, posebno pozornost pa zbor posveča sodobni zborovski literaturi. APZ Tone Tomšič z naročili in natečaji spodbuja nastajanje novih skladb tako mladih kot tudi že uveljavljenih slovenskih skladateljev in z njihovimi prvimi izvedbami veča prepoznavnost slovenske zborovske ustvarjalnosti v domovini in po svetu. Zbor koncertira po vsej Sloveniji, sodeluje pri izvedbah vokalno-inštrumentalnih projektov, snema za arhiv RTV Slovenija, sodeluje s tujimi dirigenti na zborovodskih seminarjih, koncertih in festivalih. Za dosežke in zasluge na državni ravni je APZ Tone Tomšič leta 1996 prejel najvišje državno odlikovanje zlati častni znak svobode Republike Slovenije, leta 2000 plaketo glavnega mesta Ljubljana in leta 2003 zlati znak Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Zbor potrjuje svojo kakovost z odmevnimi nastopi na mnogih festivalih in tekmovanjih doma ter v tujini. Največji mednarodni uspehi APZ Tone Tomšič so zmage na prestižnih tekmovanjih Grand Prix (Tours: 1980 pod vodstvom Jožeta Fürsta, 1984 pod vodstvom Jerneja Habjaniča ter 1999 pod vodstvom Stojana Kureta; Gorica: 2001 pod vodstvom Stojana Kureta; Varna: 2001 pod vodstvom Stojana Kureta in 2007 pod vodstvom Urše Lah, Arezzo: 2012 pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika) in osvojeni prvi nagradi na tekmovanju za Grand Prix Evrope 2002 v Arezzu pod vodstvom Stojana Kureta in 2008 v Debrecenu pod vodstvom Urše Lah.

APZ Tone Tomšič je uspešno tekmovalno nastopal tudi v zadnjih letih in si prislužil nagrade in posebna priznanja na tekmovanjih v Riminiju, Vicu, Gorici in Mariboru. Leta 2019 je zbor na letnem koncertu po tridesetih letih ponovno v celoti izvedel vokalno-instrumentalno scensko zgodbo Fauvel ’86 skladatelja Lojzeta Lebiča.

Najodmevnejši tekmovalni in ne-tekmovalni dosežki zbora iz zadnjih štirih sezon so :

 • absolutno 3. mesto in zlata plaketa ter priznanje za najboljšo izvedbo sodobne slovenske skladbe napisane od 1998 do zdaj in priznanje za najboljšo skladbo izvedbo tuje skladbe, napisane od 20. stoletja do zdaj na 25. tekmovanju slovenskih zborov Naša pesem v Mariboru (Unionska dvorana Maribor, 22.4. 2018)
 • letni koncert 2018: 1918-1928-2018 
  (Slovenska filharmonija – Ljubljana, 26.5.2018)
 • Revija študentskih pevskih zborov in koncert treh akademskih pevskih zborov 2018 
  (Slovenska filharmonija/cerkev Sv. Jakoba – Ljubljana, 28.3.2019/29.3. 2019)
 • letni koncert 2019: Lojze Lebič, Fauvel 86′, vokalno-inštrumentalna scenska zgodba (Gallusova dvorana Cankarjevega doma – Ljubljana, 18.5. 2019)
 • Festival univerzitetnih zasedb Ljubljana – FUZL 2019 ( Slovenska filharmonija/ cerkev Marijinega oznanjenja –Ljubljana,13.6.2019/ 28.6.2019)
 • Drama akustika: APZ Tone Tomšič (SNG Drama – Ljubljana, 17.11. 2019)
 • letni koncert 2021: 5 do 100 (Llibre Vermell), (Slovenska filharmonija – Ljubljana,29.5. 2021)

Rahela Durič je osnovno in srednjo glasbeno šolo obiskovala v rojstnem mestu Maribor. Svojo glasbeno pot je začela kot violinistka in po končani maturi leta 2007 svojo glasbeno kariero nadaljevala v Gradcu, kjer je študirala zborovsko (prof. Johannes Prinz) in orkestrsko (prof. Wolfgang Dörner) dirigiranje. Leta 2011 je diplomirala iz orkestrskega dirigiranja, in leta 2013 z odliko magistrirala študij zborovskega dirigiranja.

Od oktobra 2016 kot pomožna profesorica za zborovsko dirigiranje deluje na Univerzi za glasbo v Gradcu (Avstrija), v razredu prof. Johannesa Prinza. Prav tako je aktivna kot referentka na seminarjih za izobraževanje zborovodij in učiteljev po vsej Avstriji, Sloveniji in Italiji.

Leta 2015 je na mednarodnem tekmovanju za mlade dirigente v Torinu prejela nagrado za »obetavnega mladega dirigenta« in štipendijo Noël Minet. V Avstriji, kjer živi od leta 2007 je zelo cenjena in je bila januarja 2016 izbrana za talent meseca na priznanem kulturnem radiu Ö1. Za svoje delo je prejela tudi štipendijo mesta Graz za nadarjene študente.

Leta 2016 je pomagala ustanoviti projekt »meet4music«, ki je poskus integracije pribežnikov in ljudi s posebnimi potrebami, preko glasbe. V okviru tega projekta je do junija 2018 vodila mesečna »open singing« srečanja na Univerzi za glasbo v Gradcu.

Med leti 2014 in 2019 je aktivno sodelovala v projektu SUPERAR, ki je namenjen otrokom iz socialno šibkejših družin, predvsem v osnovnih šolah z visokim deležem migrantov. V okviru projekta je otrokom na voljo kvalitetno in brezplačno glasbeno izobraževanje, predvsem preko petja v zboru. Sprva je sodelovala kot zborovodkinja v šolah, kasneje pa tudi pri procesu izobraževanja novih zborovodij.

Marca 2019 je na mednarodnem tekmovanju za zborovske dirigente v Kopru »Aegis Carminis« osvojila 1. nagrado, nagrado občinstva in nagrado zbora za najboljšega dirigenta.

Dirigira več zborovskim sestavom, od oktobra 2021 pa je tudi nova dirigentka Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani.

Deli.