7. dan: od Palas de Rei do Arzua

Četrtek, 24.10. 2019: od Palas de Rei do kraja Arzua

Dolžina poti: 28 km

Po dveh dneh lepega vremena smo se danes zbudili v deževen dan. Po izkušnji prvega dne našega Camina, ko nas je celo pot spremljal izdaten dež, smo danes vsaj vedeli, v kaj se podajamo. Po jutranji molitvi in še v poltemi smo se podali na pot.

Prve dneve sem hodila v družbi ostalih romarjev. Zadnja dva dneva sem hodila sama, edina moja spremljevalca sta bila molitev rožnega venca in nebeško lepa pokrajina. Tudi danes sem nameravala 28 kilometrov dolgo pot izkoristiti za molitev rožnega venca in ob tem premišljevati ter klicati blagoslov na moje drage ljudi, ki so ostali doma. Takoj po začetku poti se je razvil pogovor z enim od romarjev iz naše skupine. Ko pogovor steče, romar postane manj pozoren na okolico. Kar naenkrat sva ugotovila, da na najini poti ni rumenih puščic. Začelo se je iskanje označene poti. Hodila sva ob glavni cesti, čez krožišče, …občutek za orientacijo naju ni pustil na cedilu in ob  pomoči prijaznih domačinov sva se zopet znašla na Caminu. Seveda sem se oddahnila, saj iskanje prave poti ob izdatnem deževanju ni prijetno. Sedaj je nastopil čas za molitev. Z Jezusovimi besedami, da kjer molita dva ali trije v Njegovem imenu, je postala hoja dvakrat blagoslovljena.

Po šestih dneh hoje ugotavljam, da je Camino  z dežjem, žulji, vsakovrstnimi preizkušnjami in lepotami prispodoba našega življenja. Mir in obilo časa za molitev sta odlična pripomočka  za  vsakdanje življenje, ki nas čaka po vrnitvi domov. Še posebej doživljam besede J. H. Newmanna,  na novo razglašenega angleškega svetnika, ki je dejal: » Kristjan ima globok, tih, skrit mir, ki ga svet ne vidi. Je vesel, miren, dober, ljubezniv, vljuden, zaupljiv, skromen; drugim ne postavlja zahtev; njegovo vedenje je tako oddaljeno od bahanja in pompoznosti, da se ga na prvi pogled z lahkoto zamenja za običajno osebo.«  Dobrega Boga prosim, da bo blagoslovljen čas našega Camina obrodil bogat sad – živeti vsak dan posebej v zavedanju, da smo Njegovi in postajati vedno bolj pričevalci Njegove ljubezni.

Elizabeta Kos

Foto: Luka Čalasan in Elizabeta Kos

 

Deli.