OZNANILA – 5. postna nedelja

leto 25
št. 13
29. marec 2020


        razpored svetih maš

nedelja, 29. marec – 5. postna – prehod na poletni čas
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
– + Adi Kapitler, brat Zvonko in družina Lesjak

ponedeljek, 30. marec – Amadej (Bogoljub), knez
maše: ob 8.00 –  po namenu
ob 18.30 – po namenu

torek, 31. marec – Amos, prerok
maše: ob 8.00 –  po namenu
ob 18.30 – + Pavel  in Štefan Krt ter Jože Štupnikar

sreda, 1. april – Tomaž Tolentinski, misijonar, mučenec
maše: ob 8.00 –  po namenu
ob 18.00 – križev pot
ob 18.30 – po namenu

četrtek, 2. april – Frančišek Paolski, puščavnik
maše: ob 8.00 –  po namenu
ob 18.00   molitev za duhovne poklice (1. četrtek)
ob 18.30 – za duhovne poklice

petek, 3. april – Rihard, škof
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.00 – križev pot
ob 18.30 – + Vera Kolman

sobota, 4. april Izidor Seviljski, škof in cerkveni učitelj
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + Alojzija Bizant, obl.

nedelja, 5. april – CVETNA NEDELJA
maše: ob 10.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
– + Jože Žnidaršič


Spoštovani!

SI UPAŠ ŽIVETI? – MISIJON na Radiu Ognjišče
je kot vsako leto med tiho in cvetno nedeljo, letos od 29. marca
do 4. aprila. Glede na razmere v času epidemije koronavirusa je misijon zagotovo še bolj potreben in dobrodošel.
      Dnevni spored misijona (med tednom):
        5 h zjutraj rožni venec iz kapele Marije Pomagaj na Brezjah.
     10.15 dopoldanski misijonski govor
     17 h osrednji misijonski govor
     19 h sv. maša
     20 h pogovorni večer, v katerih lahko sodelujejo poslušalci
     22 h do 24 h ponovitev misijonskih govorov 

       S svojimi razmišljanji v osrednjih dnevnih govorih ob 17 h sodelujejo: p. Anselm Grün, nadškof msgr. dr. Marjan Turnšek, Simon Potnik, Marko Rijavec, Marjan Lampret, Peter Pučnik in dr. Bojan Ravbar. V kratkih govorih, svetovalnici in pogovorih sodelujejo še drugi duhovniki, redovniki, redovnice in laiki. 

     V ponedeljek, 30. marca, je ob 21 h prenos molitve predsednika SŠK nadškofa Stanislava Zoreta.

       Posnetki misijonskega dogajanja bodo na voljo tudi v radijskem arhivu na spletni strani Radia Ognjišče.


Slovenski škofje poudarjajo, da še vedno veljajo vse določbe, vsebovane v Izrednih navodilih slovenskih škofov za preprečevanje širjenja COVID-19, ki so jih škofje ordinariji sprejeli 12. marca 2020. Duhovniki, redovniki in redovnice ter verniki naj odločno uresničujejo državna navodila za preprečevanje epidemije ter ohranitev svojega zdravja in zdravja bližnjih.

Svete maše z verniki, podeljevanje zakramentov, skupne pobožnosti, verouk in vsa srečanja so do nadaljnjega odpovedani. Duhovniki po sprejetih mašnih namenih vsak dan mašujejo zasebno, brez navzočnosti vernikov. Glede pogreba, ki mora biti v najožjem družinskem krogu in brez pogrebne maše, pokličite duhovnika po telefonu.

Čez dan je v cerkvi možna osebna molitev zdravih vernikov pod pogojem, da v njej ni več kot 10 oseb  in so med seboj oddaljene vsaj 1,5 metra.«

SPOVEDOVANJE v letošnjem postnem in velikonočnem času

  1. Škofje vabijo vse vernike, da v letošnjem postnem in velikonočnem času, ko je zaradi izrednih razmer onemogočen prejem zakramenta svete spovedi, v srcu obudijo iskreno kesanje ter zmolijo kesanje (Moj Bog, žal mi je …). »Kesanje morajo navdihovati nagibi, ki izhajajo iz vere« (KKC 1492). Papež Frančišek je med jutranjo sveto mašo 20. marca 2020 v kapeli doma sv. Marte v Vatikanu med pridigo spregovoril o odpuščanju grehov, ko vernik ne more prejeti zakramenta svete spovedi: Vem, da greste mnogi izmed vas ob veliki noči k spovedi, da bi se ponovno srečali z Bogom. Vendar pa mi bodo mnogi rekli: »Oče, kje lahko najdem duhovnika, spovednika, ker ne smem iti od doma? In jaz se želim spraviti z Gospodom, želim, da me On objame, da me moj Očka objame … Kaj naj storim, če ne najdem duhovnikov?« Stori to, kar pravi Katekizem. Zelo jasno je: če ne najdeš duhovnika, da bi se spovedal, se pogovori z Bogom, on je tvoj Oče, povej mu resnico: »Gospod, zakuhal sem to, to in to … Oprosti mi.« In prosi ga odpuščanja z vsem srcem, z molitvijo kesanja in mu obljubi: »Kasneje se bom spovedal, vendar zdaj mi odpusti.« In takoj se boš vrnil v Božjo milost. Če v bližini ni duhovnika, lahko sam pristopiš k Božjemu odpuščanju, kakor nas uči Katekizem. Pomislite: to je pravi trenutek, to je primeren trenutek. Dobro opravljena molitev kesanja – tako bo naša duša postala bela kot sneg. Kadar kesanje prihaja iz ljubezni do Boga, ljubljenega nad vse, se imenuje »popolno kesanje« (kesanje iz ljubezni). Takšno kesanje odpušča male grehe. Če vsebuje trdni sklep čim prej pristopiti k zakramentalni spovedi, doseže tudi odpuščanje smrtnih grehov (KKC 1452).
  2. Škofje določajo, da duhovniki zaradi nevarnosti širjenja okužb vernikom do preklica ne smejo podeljevati zakramenta sprave.
  3. Spoved po telefonu oziroma spletu ni veljavna.
  4. V primeru, ko zdravstvene ustanove (bolnišnice), dom upokojencev oziroma civilna zaščita zagotovijo zaščitno opremo duhovniku, lahko ta vernikom (bolnikom) v smrtni nevarnosti podeli zakrament bolniškega maziljenja, ki odpusti vse grehe.
  5. Škofje določajo, da glede na trenutne razmere še ne veljajo pogoji za podelitev dovoljenja duhovnikom za skupno odvezo. Če bi v posameznem kraju prišlo do izrazitega povečanja števila okuženih, se lahko lokalni župnik obrne na krajevnega škofa in ga prosi za dovoljenje za podelitev skupne odveze.

* * * * *

CVETNA NEDELJA, 5. april 2020

* Škofje bodo obhajali bogoslužje cvetne nedelje v svojih stolnicah brez navzočnosti ljudstva. Prenos sv. maše (TV SLO 2) bo ob 10 h iz mariborske stolnice.

* Duhovniki po župnijah obhajajo v zaprti župnijski cerkvi sveto mašo, če je mogoče ob 10 h, brez navzočnosti ljudstva. Pri bogoslužju preberejo pasijon po evangelistu Mateju. Blagoslov zelenja opravijo brez navzočnosti vernikov. Verniki naj doma pripravijo zelenje (npr. zelenje z vrtov, butare) in ga sami blagoslovijo z blagoslovljeno vodo. Duhovniki blagoslovljenega zelenja ne smejo deliti vernikom ali jim ga na določenem mestu pustiti na razpolago, saj bi pri tem lahko prišlo do okužb oziroma širjenja epidemije.


1. Oljsko goro tiha noč pokriva,
potok Cedron žalostno šumlja,
+ bleda luna za oblak se skriva,
zvezdica nobena ne miglja.

2. O, zakaj žaluje Oljska gora?
O, zakaj vsa zemlja drgeta?
+ O, ne vprašaj, le solze pretakaj
z Jezusom, ki pot krvav poti.  

3. Duša mu je žalostna do smrti,
srce krči se od žalosti.
+ Božja usta prosijo utehe,
v grozni boli vse ga zapusti.

4. O, ne, Jezus, mi ne zapustimo,
te nikoli, oj nikoli več;
+ srčno vdani k tebi, glej, hitimo,
k tebi, Jezus, v blaženo nebo.

Molimo te Kristus in te hvalimo –
ker si s svojim križem svet odrešil.


Spoštovani dragi člani župnijske skupnosti Sveti Jožef Celje!

V teh težkih časih, ko se zaradi epidemije ne moremo srečevati na našem Jožefovem hribu, želimo med vsemi našimi člani ohraniti obveščenost in povezanost ter jo še okrepiti, kar v teh dneh toliko bolj potrebujemo.

Zato smo ustvarili elektronski naslov skupnost.sv.jozef@gmail.com. To elektronsko sporočilo ste prejeli posamezniki in družine naše župnijske skupnosti, katerih kontakte imamo iz naslova naše vsakodnevne komunikacije, iz sodelovanja v različnih projektih ali pa so nam jih prijazno posredovali vaši prijatelji sofarani.

Pred nami je velikonočni čas, ki ga prvič v življenju ne bomo mogli obhajati z duhovniki v naših cerkvah. To obveščanje pa vzpostavljamo prav z namenom, da vsi ostanemo v stiku z našimi duhovniki in med seboj tudi ob vsakodnevnih opravilih velikonočnega časa, ki je pred nami, in do prihodnjih možnosti srečevanj.

Vabimo vas, da to elektronsko sporočilo posredujete še drugim članom naše župnijske skupnosti (pevci, ministranti, molitvena skupina, Vincencijeva konferenca, člani ZPS, župljani …) in tudi druge vzpodbudite, naj se nam pridružijo in nam pišejo, da bomo njihov elektronski naslov lahko vključili v to obveščanje.

Če želite posredovati elektronske naslove za dodajanje v bazo za obveščanje, kliknite tukaj: DODAJ.

Če se želite od obveščanja odjaviti ali menite, da ste prejeli sporočilo pomotoma, lahko svoj elektronski naslov odstranite s klikom na: ODJAVA.

Naj za konec le ponovimo besede papeža Frančiška iz petkovega blagoslova na Trgu svetega Petra:

“Naprej sami ne zmoremo, naprej gremo lahko le skupaj!”

V imenu Župnijskega sveta Župnije Sveti Jožef Celje tajnik Simon Ozvatič in Miha Lokovšek

Deli.