4. adventna nedelja

leto 20
št. 47
20. december 2015


razpored svetih maš

nedelja, 20. december – 4. adventna nedelja; božična osemdnevnica
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Marija Vrečar

ponedeljek, 21. december – Peter Kanizij, c.učitelj; božična osemdn.
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + Karel Blazina

torek, 22. december – Frančiška Cabrini, red.ust., božična osemdn.
maše: ob 8.00 – po namenu darovalca
ob 18.30 – + Zofija Goter (iz Doma)
– Albina Pezelj, 1. obl.

sreda, 23. december – Janez Kancij, duhovnik; božična osemdn.
maše: ob 8.00 – po namenu darovalke
ob 18.30 – + Janez Kosaber, osmina
+ Maks Majcen (12. obl.)

četrtek, 24. december – Adam in Eva, prastarši; Sveti večer
maše: ob 8.00 – za dober razplet glede službe
ob 15.00 (Emina k.): + Stanko Boljka CM
ob 23.30 – priprava na polnočnico
ob 24.00 – + Peter Jazbec in Anica ter starši Novak

petek, 25. december – BOŽIČ – GOSPODOVO ROJSTVO
maše: ob 8.00 – – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Štefan Krajnc (ob godu)

sobota, 26. december –Štefan, muč.; bož.osmina; Dan samostojnosti
maše: ob 8.00 – + Friderik Čavš
ob 10.00 – + Fanika in Štefan Žnidaršič

nedelja, 27. december – Sveta Družina
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Ana in Jakob Jurgelj


Spoštovani!

SVETI VEČER – četrtek, 24. december,
večer pred ‘svetim dnevom’ Gospodovega rojstva, naj bo resnično svet, to je spoštljiv in skrivnosten, da začutimo Božjo bližino. Umirjenost, molitev, jaslice, božične pesmi in družinski pogovor – vse to ustvarja svetost tega večera, ki se nadaljuje s polnočnico v cerkvi. Nanjo se bomo pripravili s Slovenskim božičem od 11.30 dalje.

BOŽIČ – petek, 25. december
Na sveti dan smo po stari navadi doma. Če se le da, pa se udeležimo tudi slovesne sv. maše ob 8 h (pastirske) ali ob 10 h (dnevne). Tako damo svetemu dnevu krščansko vsebino. Božji nam je rojen Sin …

»Smo v jubilejnem svetem letu usmiljenja,
ki želi na poseben način poglobiti v nas Božje usmiljenje, ki se kaže predvsem v sklanjanju Boga k nam. Ljudje nikoli ne bi našli Boga, če ne bi on naredil prvega koraka k nam in bi ne prišel med nas. Želimo vam, da bi Luč, ki sije po Božjem Detetu, trajno sijala. – Vaši škofje

 Božičnemu voščilu škofov se iz srca pridružujemo tudi vsi duhovniki, ki delujemo ali stanujemo na Jožefovem hribu.

VESEL BOŽIČ !


Betlehemske lučke miru
si danes po mašah lahko vzamete in jih imate doma prižgane za sveti večer kot znamenje svoje velike želje po miru doma in po vsem svetu. Vemo, kako krhek je današnji mir in kako dragocen je. Akcijo betlehemsko luč organizira Združenje slovenskih skavtinj in skavtov.

Pogovori o življenju in smrti
v teh dneh imajo še posebno vsebino in globino. Spet bodo na vrsti jutri, v ponedeljek, ob 17. uri v Jožefovi dvorani. Lepo vabljeni, tudi s svojimi mislimi, čakata vas zdravnici, ga. Metka Klevišar in ga. Julka Žagar.

Postavljali bomo jaslice,
in sicer od jutri dopoldne naprej. Lepo vabljeni k pomoči! Potrebno bo ponarediti poleg jaslic še vse potrebno tudi zunaj za »Žive jaslice« s Slovenskim božičem, ki ga bodo uprizorili spet naši mladi pred polnočnico na travniku ob cerkvi in Domu. Kdor le utegne, dobrodošel tako dopoldne kakor popoldne ali zvečer! Mladi in zaposleni boste pač lahko prišli popoldne ali zvečer, po šoli ali službi. Upajmo, da bomo do srede lahko postorili vse potrebno. Tudi to je utrip tega časa v župniji, preživimo ga vsaj nekaj tudi skupaj.

Sveta maša v Emini kapeli in blagoslov s kajenjem
to pot ne bo v sredo, temveč v četrtek ob 15. uri, ko bo že maša na sveti večer za naše stanovalce. Po maši, se pravi ob pol petih, pa bomo imeli kajenje celega Doma, in sicer hiše ter okolice. Lepo vabljeni tudi iz župnije k temu lepemu in pomenljivemu obredu našega izročila, ki je povezano tudi z molitvijo za blagoslov v teh dneh in prihajajočem letu.

Vaje za Slovenski božič
bodo danes, v nedeljo, ob 16. uri. Lepo vabljeni vsi mladi, ki sodelujete, bomo vadili že v naravi, kot bo na Sveti večer. Tudi pred uprizoritvijo na Sveti večer bo še ena vaja in sicer ob pol enajstih zvečer.

Tomčev Slovenski božič ali žive jaslice pred polnočnico
bomo začeli točno ob pol polnoči, pol ure pred polnočnico, zunaj pri kapelici. Vsi ste povabljeni, da se torej zberete na cesti in travniku ob prizorišču, od koder boste lahko spremljali dogajanje, ki bo ozvočeno. Ob koncu pa se bomo skupaj za Sveto družino in izvajalci vsi napotili v cerkev k polnočnici. Bodimo zares enotni in torej najprej vsi skupaj zunaj, ne pa zaradi rezervacije sedeža kar v cerkvi,  da bomo zares lepo doživeli večer in nato še polnočnico. Naši mladi, igralci, pevci in instrumentalisti skupaj z župnijskim zborom so se spet zares potrudili, najlepše priznanje jim lahko damo s svojo udeležbo.

Božič s Slovenskim oktetom
pa nas čaka na sam praznik ob 16. uri v naši cerkvi. Lepo povabljeni na koncert, to pot kot po navadi je izjemoma vstopnina. Vstopnice lahko nabavite v recepciji našega Doma. Morda k udeležbi na koncertu še povabite koga, tudi to je lahko lepo in prijetno praznično darilo. Vabljeni!

Štefanovo in Dan samostojnosti – sobota, 26. december
Sv. maši sta kot ob nedeljah – ob 8 h in 10 h, obakrat z blagoslovom soli in vode. Prvi dan po božiču je še posebej namenjen medsebojnemu obiskovanju. Pojdimo na obiske k našim sorodnikom in znancem, stopimo pa tudi do koga, ki v teh prazničnih dnevih morda še bolj občuti svojo samoto! V stolnici je ob 15 h sv. maša za domovino.

Praznik Svete Družine – nedelja, 27. december
Cerkev v božičnem času hoče prav posebej pokazati na čudoviti vzor Svete družine – Jožefa, Marije in Jezusa. Nadaljujemo božično praznovanje. Ta dan goduje tudi apostol Janez, zato po stari navadi blagoslavljamo vino s prošnjo, da bi nam vedno bilo v veselje in blagoslov, nikdar pa v prekletstvo.

Božični blagoslov domov. Duhovnik bo prišel blagoslovit dom povsod, kjer ste v preteklih letih izrazili željo za to. Morda bi še pri kateri hiši oziroma družini želeli blagoslov. Sporočite nam in z veseljem se bomo odzvali vašemu povabilu (od 26. decembra naprej).

Verouk je še v ponedeljek, 21. decembra, nato pa zopet – tako kot pouk v šoli – v ponedeljek, 4. januarja. Vse družine veroučencev pa lepo vabimo k prazničnim mašam.

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki iz Podgorja, 2. del. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno letnemu in liturgičnemu času.

Deli.