32. nedelja med letom

leto 24
št. 40
10. november 2019


razpored svetih maš

nedelja, 10. november – 32. nedelja med letom
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Edi Žnidar, obl.

ponedeljek, 11. november Martin, škof
maše: ob 8.00 –  po namenu
ob 18.30 – + oče in sin Franc Bizant

torek, 12. november Jozafat, škof in mučenec
maše: ob 8.00 –  + Marija in Friderik Planinšek
ob 18.30 – + Vili Ošlak

sreda, 13. november Stanislav Kostka, redovnik
maše: ob 8.00 –  po namenu
ob 15.00 kapela sv.Eme:
ob 18.30 – + Viktorija Čelik. osmina

četrtek, 14. november Nikolaj Tavelić, mučenec
maše: ob 8.00 –  po namenu
ob 18.30 – + iz družin Bizant in Okršlar

petek, 15. november – Leopold, knez
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + Leopoldina Brinovc

sobota, 16. november – Otmar, opat
maše: ob 8.00 – + Angela Tratnik (iz Doma)
ob 18.30 – Materi Božji v zahvalo in priprošnjo

nedelja, 17. november – 33. nedelja med letom
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Frančiška Romih, obl.


Spoštovani!

Za nas kristjane je vino dobilo osrednji pomen s tem, da se je sam Jezus poisto­vetil z vinom, da se nam v vinu daruje in da je lastni nauk označil za »novo vino«. Ko kot kristjani v današnjem času pijemo vino, to preprosto ne more biti le gašenje žeje. Pitje vina je namreč za nas dobilo novo razsežnost. Ko pijemo vino, se spominjamo Kristusove ljubezni, s katero nas je na križu ljubil do popolnosti. To ljubezen je izročilo označilo kot daritev. Pojem daritve danes mnogi težko razumejo. Vino pa nam lahko pojasni, kaj je pravzaprav v Svetem pismu mišljeno z daritvijo.

Vino nastane s stiskanjem grozdja. Tako se naša ljube­zen pogosto najmočneje pokaže tam, kjer se podamo v »stiskalnico življenja«. Od tistega, ki ostane le opazova­lec, ne pride nobena ljubezen. Ljubezen pomeni, da se spustimo v trpljenje nekega človeka. Ljubezen pomeni tudi žrtvovanje. To je pravzaprav skrivnost daritve: Jezus se je na križu žrtvoval za nas. Ves se je predal. Dal je svoje življenje, tako kot nam grozdje daje svoj sok, ko ga stiskamo.

(Anselm Grün, Vino)

Ne zamudite današnjega Martinovanja,
zato res vsi povabljeni ob 16. uri v Kardinalovo dvorano, ko bomo prisluhnili zanimivi besedi akademika prof. Janeza Bogataja, našim pevcem, in seveda pokusili novo, mlado vino, ki ga bomo še prej blagoslovili. To je najstarejša prireditev v naši hiši in prva in že vse od začetka ohranja svojo žlahtnost, ki ji bomo tudi to pot dali svoj pomen. Vabljeni in povabite še druge!

Pet Cerkvenih zapovedi za danes
je nov sklop razmišljanj, ki jih pripravljamo; prvo bo v torek, 12. novembra, ob 19. uri z naslovom; Bodi ob nedeljah in zapovedanih praznikih pobožno pri sveti maši. Nagovoril vas bom Jože Planinšek, potem pa se bomo spet izmenjavali z g. Lavričem in g. Juretom Levartom. Lepo vabljeni, saj s temi razmišljanji res želimo povezovati našo osebno vero z izkušnjo vsakdanjega življenja.

Skupina za samopomoč prebolelim raka
bo spet v sredo, 13. novembra – drugo sredo v mesecu, kot je navada,  ob 17. uri v Jožefovi dvorani. Lepo vabljeni tudi k tej priložnosti tako oboleli kakor tudi svojci in vsi, ki želite o tem premišljevati. Skupino vodi ga. Metka Klevišar.

Goreti, a ne pregoreti
je naslov predavanja, ki nam ga o vzgoji za starše in stare starše, vzgojitelje in učitelje pripravlja velik strokovnjak tega področja, g. Miha Kramli. Lepo vabljeni v četrtek, 14.  novembra, ob 19. uri v Jožefovo dvorano.

Tečaj za zaročence
bo prihodnji teden, in sicer z začetkom v petek ob 19. uri in nadaljevanjem v soboto od 8.30 naprej.

Vokalna skupina Cvet
nas bo s svojim petjem nagovorila prihodnjo nedeljo v okviru cikla Glasbe na hribu.  Skupina medicinskih sester že dolgo prepeva v tem sestavu ter tako nagovarja občinstvo. Lepo vabljeni v nedeljo, 17. novembra, ob 16. uri v Kardinalovo dvorano. Gostje skupine pa bodo pevci našega Zbora zaposlenih.

Seja Župnijskega pastoralnega sveta
bo naslednji ponedeljek, 18. novembra, po večerni maši.

Bog povrni
vsem, ki ste na zahvalno nedeljo darovali hrano v posebnih vrečkah! Po dogovoru s Karitas bo pridružena hrani, ki jo naša Vincencijeva konferenca deli družinam in posameznikom v stiski.

Pratika in Marijanski koledar za leto 2020
sta na voljo (5,90 oz. 2,50 evra). Vabljeni, da si vzamete tudi kaj preostalega od verskega tiska, kar je na voljo na mizicah, in seveda vabljeni k naročilom, zlasti Družine, Ognjišča, Misijonskih obzorij, Prijatelja in Mohorjevih knjig.

Miklavževo se bliža in Miklavž je že napovedal, da bo tudi letos prišel med nas. To se bo zgodilo v četrtek, 5. decembra, ob 16. uri. Starši že lahko prijavite svoje pridne otroke zanj, da bo vedel načrtovati obdaritev. To lahko storite, ko pripeljete otroke k verouku ali v recepciji našega Doma kadarkoli, ali pa tudi po maši v zakristiji ali pisarni.

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki z Janežičeve poti ter iz Zvezne, Groharjeve in Hribarjeve ulice. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno liturgičnemu in letnemu času.

***

Sprejmi dar kruha in vina, o Bog,
saj je daritev vseh tvojih otrok.
Vredna in čista naj dviga se k tebi v raj
naša daritev sedaj.

Deli.