3. adventna nedelja

leto 24
št. 45
15. december 2019


Razpored svetih maš

nedelja, 15. december – 3. adventna nedelja
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Adi Kapitler, brat Zvonko in družina Lesjak
– + Marija Božič, 5. obl. ter + prijatelji

ponedeljek, 16. december – David, kralj
maše: ob 8.00  – po namenu
ob 18.30 – + Alojz Šoster in starši

torek, 17. december – Lazar iz Betanije; božična osemdnevnica
maše: ob 8.00  – + Jože in Neža Kovče ter sin Anzek
ob 18.30 – + Manda Buzina, osmina
– + Marija Vrečar (iz Doma)

sreda, 18. december – Teotim, mučenec; božična osemdnevnica
maše: ob 8.00  –  po namenu
ob 15.00 (Emina k.): + družina Slemenšek in Vertačnik
ob 18.30 – + družina Kukovič in Petecin

četrtek, 19. december – Urban V., papež; božična osemdnevnica
maše: ob 8.00 –  po namenu
ob 18.30 – + družina Nikša in Šegota

petek, 20. december – Vincencij Romano, duhovnik; božična osemdnevnica
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + Bogomila Pešec (iz Doma)

sobota, 21. december – Peter Kanizij, c.učitelj; božična osemdnevnica
maše: ob 8.00 – v zahvalo
ob 18.30 – + Ivan Vošinek in + družina Verk, obl. 

nedelja, 22. december – 4. adventna nedelja; božična osemdnevnica
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Drago Žuža


Spoštovani!

Kralja, ki prihaja,

      pridite molimo!

Adventni čas nas vabi k sv. maši, jutranji ali večerni, posebej v zadnjem tednu pred božičem (od 17. decembra naprej) , ko zapojemo povabilo ‘Kralja, ki prihaja, pridite molimo!« ter Marijin hvalospev ‘Moja duša poveličuje Gospoda’. Naj naše pričakovanje rojstva Odrešenika človeštva vsak dan bolj raste!

O Gospod in Voditelj Izraelove hiše,
ki si se Mojzesu prikazal v gorečem grmu
in mu dal na Sinaju zapovedi:
pridi in nas reši z odprto roko.
/odpev 18. decembra/

Pogovoru o življenju smrti
dobijo ob Božiču, ki je praznik življenja, posebno mesto. Spet vabljeni, tudi s svojimi razmišljanji nanje jutri, v ponedeljek ob 17. uri v Jožefovo dvorano. Kot vedno pogovore vodita ga. Metka Klevišar in ga. Julka Žagar.

Slomškova duhovna pot
je naslov drugega predavanja iz sklopa ob njegovi obletnici beatifikacije. Pripravlja nam ga nekdanji župnik na Ponikvi, sedanji na Teharjah, g. Miha Herman. Vabljeni v torek zvečer ob 19. uri v Jožefovo dvorano in povabite še koga. Kar žalostno je, ko imamo toliko zanimivih razmišljanj in seveda tudi predavateljev, pa dostikrat tako skromen odziv na ponudbo.  Res lepo povabljeni!

V sredo imamo v Domu koline,
za naše stanovalce zagotovo zanimiv domač praznik, ki je bil po navadi pred Božičem. Vabljeni člani Vincencijeve konference in vsi, ki radi priskočite kot prostovoljci na pomoč ob takih dogodkih v hiši, da bomo lahko čim več stanovalcem varstva starejših omogočili udeležbo, tako pri prevozih kot tudi pri pomoči ob jedi. Dobrodošli boste po četrti uri popoldne. Hvala vam za vedno novo pripravljenost.

Jaslice bomo postavljali,
vsi ki radi pridete ob tej priložnosti na pomoč, lepo povabljeni in seveda tudi še kdo, ki bo dobrodošel, naj se pridruži. Začeli bomo s postavljanjem v četrtek dopoldne od devete ure naprej in potem vsak dan, da bo do nedelje v glavnem končano.  Kar veliko stvari je za postoriti, tako v cerkvi kot okolici in Domu, saj pri nas  okrašujemo šele zadnje dni pred praznikom, da potem praznik res zaživi v vsej polnosti.

Betlehemska lučka
bo prišla v našo župnijo prihodnjo (4. adventno) nedeljo pri jutranji sveti maši. Plamenček nam bodo prinesli skavti iz župnije Celje – Sv. Danijel. Vsako leto se zavedajmo, kako velika vrednota je mir na svetu.

Marija v adventu čaka,
da jo boste povabili v svoj dom. Kipec dobite v zakristiji. Ob Mariji se družina zbere k skupni molitvi, morda tudi s sorodniki ali sosedi.

Pomemben del priprave na božič
je dobra spoved. Priložnost je vsak dan pred in med sv. mašo tako zjutraj kot zvečer.

Pratika za leto 2019 je še na voljo (5,90 evra). Vabljeni, da si vzamete tudi kaj preostalega od verskega tiska, kar je na voljo na mizicah, in seveda vabljeni k naročilom, zlasti Družine, Ognjišča, Misijonskih obzorij, Prijatelja inMohorjevih knjig.

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki iz Dolarjeve in Bohoričeve ulice ter Ceste na Grad. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno liturgičnemu času in letnemu času.

* * * * * *

Končno pa, rečeno povsem preprosto in logično, če dopuščamo možnost, da je Bog nekaj, česar si človek želi, mar se to izključuje z možnostjo, da Bog zares obstaja? Gotovo ne. Dejstvo, da sem si želel dobiti ljubečo ženo, namreč ne pomeni, da je moja žena izmišljena. Tako kot zaradi dejstva, da si je kmet želel dežja, ta ne dvomi v resničnost plohe, ki je padala pozneje.

Pravzaprav lahko argument, da gre pri Bogu za iz­polnjevanje podzavestne želje, obrnemo na glavo. Zakaj bi tako univerzalno in edinstveno človeško hrepenenje obstajalo, če ni povezano z neko možnostjo, da se izpolni? Tudi tu Lewis dobro pove: »Bitja se ne rodijo z željami, če ne obstaja zadovoljitev za te želje. Dojenček zazna lakoto; obstaja hrana. Raca hoče plavati; obstaja voda. Ljudje občutijo spolno poželenje; obstaja spolnost. Če v sebi zaznam željo, ki je ne more potešiti nič na svetu, je najverjetnejša razlaga ta, da sem bil ustvarjen za drug svet.«                           (Francis Collins, Jezik Boga)

 

Deli.