28. april 2022 – 10. dan: Santiago de Compostela – Celje

Napisal: Viljem – spremljevalec na poti; fotografije: Viljem

28. aprila je bil naš zadnji dan romanja k sv. Jakobu v Kompostelo. Po zajtrku in duhovni hrani, smo se odpravili k romarskemu uradu, da potrdimo svoje romarske listine in dobimo uradno potrdilo, da smo romali k sv. Jakobu v Komposteli. V letih epidemije je prišlo do posodobitve sistema vnosa romarskih podatkov, ki jih sedaj vsak vnese preko posebne aplikacije. Nekaterim romarjem manj veščim uporabe telefonskih aplikacij, je to povzročalo kar nekaj preglavic, ki pa smo jih s skupnimi močmi rešili. Tako je vseh 20 naših romarjev presrečnih dobilo uradno romarsko listino s svojim imenom v latinščini, da so opravili 210 km romarske poti k sv. Jakobu v Komposteli. 

Nato smo se skupaj ponovno odpravili na grob sv. Jakoba v katedralo, vsak s svojimi prošnjami, molitvami in zahvalami za prehojeno pot. Bilo je veliko mirneje, kot dan prej, ko so marsikomu pritekle tudi solze sreče in ganjenosti, ko je prispel na trg pred katedralo ali med skupno romarsko sv. mašo. Za romarji je bilo po osmih dneh hoje veliko osebnih duhovnih doživetij, pa tudi premagovanj samega sebe ter telesnih preizkušenj. 

Popoldne smo se odpravili na letališče Santiago ter se preko Madrida vrnili v Benetke, od tam s kombiji proti Celju in že proti jutru novega dne na svoje domove. 

Romarji so me spraševali kakšna skupina so bili v primerjavi z drugimi dosedanjimi skupinami. Odgovoril sem jim, da je bila glavnina v povprečju hitrejša kot skupine prejšnjih let (verjetno posledica dvoletnih priprav, ker smo romanje prelagali zaradi Covida) in hkrati, da so bili edinstvena skupina. Ugotovili so, da so edinstvena spomladanska romarska skupina, ki je poromala od sv. Jožefa v Celju k sv. Jakobu v Komposteli (vse ostale so bile jesenske). Predvsem pa je bila skupina edinstvena zaradi edinstvenosti vsakega posameznika. V vsaki skupini so namreč edinstveni posamezniki, ki so del samo tiste skupine, z njimi lastnimi do takrat prehojenimi potmi življenja, ki se za 10 dni družijo na isti poti – CAMINU in imajo pred seboj isti cilj: sv. Jakob v Komposteli. Vsem v tokratni skupini vam je uspelo. Naj vam ob priprošnji apostola sv. Jakoba uspe tudi življenjski CAMINO!


Še nekaj cvetočih lepot narave:

Deli.