25. navadna nedelja – Slomškova in Žegnanjska

razpored svetih maš
nedelja, 23. september – 25. nedelja med letom – Slomškova in
ŽEGNANJE Z BIRMO
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – v čast Sv. Duhu za birmance
– + Marta Ludvig, 1. obl.

ponedeljek, 24. september – ANTON MARTIN SLOMŠEK
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + Jožef Videc, 30. dan

torek, 25. september – Sergij, menih
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + Franc Koren

sreda, 26. september – Kozma in Damijan, mučenca
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 15.00 (Emina kap.) – po namenu
ob 18.30 – + Jože Terbovc

četrtek, 27. september – VINCENCIJ PAVELSKI, ustanovitelj Misijonske družbe (lazaristov) in soustanovitelj sester usmiljenk
maše: ob 8.00 – + Andrej Urbancl CM
ob 18.30 – v čast sv. Vincenciju

petek, 28. september – Venčeslav, mučenec
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + Mladen Jazbec (iz Doma)

sobota, 29. september – Mihael, Gabrijel in Rafael, nadangeli
maše: ob 8.00 – + Jože Ratajc (iz Doma)
ob 18.30 – + Marija in Jože Podpečan, obl.

nedelja, 30. septembra – 26. nedelja med letom
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Franc Jovan, obl.

Slomškova nedelja
je danes. Slomšek, prvi slovenski blaženi, nam je še posebej blizu, saj so v naši cerkvi njegove relikvije, v Duhovno prosvetnem centru pa je njemu posvečena kapela. Osrednja slovesnost ob letošnji Slomškovi nedelji je danes popoldne v Vuzenici. Ob 15. uri je tam molitvena ura, ob 16 h pa sv. maša, ki jo daruje nadškof in metropolit Alojz Cvikl.

Pogovori o življenju in smrti
bodo spet jutri, v ponedeljek, ob 17. uri, ko vas, kot vedno, v Jožefovi dvorani čakata zdravnici, ga. Metka Klevišar in ga. Julka Žagar.

Sv. Vincencij Pavelski, ustanovitelj Misijonske družbe in soustanovitelj Hčera krščanske ljubezni (sester usmiljenk) goduje v četrtek, 27. septembra. V naši župniji, kjer delujemo tako lazaristi kot sestre usmiljenke pa tudi Vincencijeva konferenca, ga pri sv. maši posebej počastimo in se mu priporočimo. Lepo povabljeni k jutranji ali večerni sv. maši!

Verouk je ob ponedeljkih za nižje razrede (ob 16 h za 1. in 3. razred., ob 17 h za 2. in 4. razred.), ob četrtkih pa za višje (ob 15.30 za 5. in 7. razred, ob 16.30 pa za 6. in 8. razred). Ostala srečanja bodo po dogovoru.

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki iz Zvodnega in Zagrada. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno letnemu in liturgičnemu času.
* * * * * * *
Novi škofijski upravitelj v Celju
Apostolski sedež je 18. septembra objavil, da je papež Frančišek ob 75. letnici življenja sprejel odpoved škofovske službe celjskega škofa dr. Stanislava Lipovška. Zbor svetovalcev celjske škofije je po cerkvenih pravilih zato izvolil škofijskega upravitelja, ki bo do imenovanja novega celjskega škofa vodil škofijo. Svetovalci so izvolili g. ROKA METLIČARJA, nadžupnika in dekana v Laškem, ki je tudi predsednik Škofijske Karitas Celje. Vse od njene ustanovitve v l. 2007 s svojo prizadevnostjo, čutom za sočloveka in ustvarjanjem mreže prostovoljcev, njihovim stalnim izoblikovanjem – duhovnim in človeškim – uspešno skrbi, da Škofijska Karitas Celje odgovarja na duhovne in materialne potrebe in stiske ljudi z območja celjske škofije. Škofijski upravitelj skrbi za tekoče zadeve delovanja škofije, pomembne odločitve in spremembe pa morajo počakati na novega krajevnega škofa.
Upajmo, da bodo v Rimu ravno tako hitro, kot so sprejeli ponujeni odstop našega dosedanjega škofa, imenovali novega celjskega škofa. Dosedanjemu celjskemu škofu dr. Stanku Lipovšku, ki seveda ostaja škof, vendar ne ordinarij, pa lahko samo izrazimo našo hvaležnost in tudi občudovanje, saj je kljub letom in hudi bolezni ter operaciji pred dvema letoma vse do sedaj neutrudno, skrbno in očetovsko vodil našo škofijo ter nas utrjeval v veri. Velikokrat je bil delovno in prijateljsko v naši župniji – predvsem v Domu Sv. Jožefa, in bo še naprej vedno dobrodošel.

* * * * * * *

Neki mlad duhovnik je škofu Slomšku potožil svojo žalost, da mu bolezen onemogoča vsako dušnopastirsko delo. Slomšek: »… Vi vendar trpite in molite za Cerkev in to je mnogo in več vredno kakor pa biti navaden dninar v vinogradu Gospodovem…«
Na bivšega gojenca so se zgrnile nesreče in smrti v sorodstvu. Slomšek: »… Bodimo prepričani, da Bog dopušča, da takšne preiz-kušnje tako pogosto zadevajo prav nas duhovnike zato, da bi očistile ljubezen našega srca, zatrle naše nagnjenje h krvi in mesu ter nas povsem pridobile zanj …«
Mlad duhovnik je sklenil iti k lazaristom. Slomšek: »… vaš sklep, da stopite v kongregacijo misijonarjev sv. Vincenca Pavelskega, me je zelo razveselil. Imam vas namreč za povsem primernega zanjo, če le redovna disciplina ne bi ogrozila vašega zdravja. Slišim namreč, da vam pogostoma ni dobro in morda iz svete gorečnosti premalo prizanašate svojemu zdravju … Če je vaš sklep trden, bi bilo dobro, da bi se v pravem času seznanili s francoskim jezikom … Felix Alleluja od vašega, vas ljubečega škofa Antona Martina.« Alojz Rebula: Pastir prihodnosti

Deli.