26. april 2022 – 8. dan: Arzua – O Pedrouzo

Napisali romarki: Milan in Milena ; fotografije: Milan

Naše romanje se približuje h koncu. Jutri bomo že v Santiagu, upam da vsi do 12 ure, ko bo na vrsti prava romarska maša in naš zaključek  romanja.

Piševa midva z Milenko in delava uslugo Miri in Marku, ki praznuje danes rojstni dan, nekoliko pa je tudi utrujen od godovanja, saj bil včeraj praznik sv. Marka.

Vstajanje kot po navadi, zajtrk in nato duhovna misel in blagoslov za uspešen dan na poti. Vreme zopet čudovito, ne prevroče sicer pa v glavnem jasno. Pred nami je dobrih 20 km poti. Mislim, da ga ni med nami, ki ne bi imel vsaj nekaj težav z razbolelimi nogami, pa vendar se polni elana podamo na pot.

Pokrajina je zopet čudovita. Gremo skozi podeželje z velikimi kmetijami in nasadi evkaliptusa, ki ga gojijo za pridobivanje evkaliptusovega olja, ki je vsestransko uporabno, najbolj pa v farmaciji, pri proizvodnji detergentov, v kulinariki ter kot biopesticid.

Pot nam je kar hitro minevala in po 10 km smo se ustavili v prijetnem gostišču, kjer smo na vrtu srečali sv. Jakoba ob ribniku. Popili smo čudovit kapučino, še prej pa smo se slikali s sv.  Jakobom.

Nadaljujemo po lepo  urejeni in označeni poti, vmes se dohitevamo s številno ekipo mladih  španskih romarjev (dijakov), ki so v mladostni razigranosti puščali za sabo kilometre poti. Vmes smo si ogledali značilno pokopališče z nadstropnimi grobovi označenimi z marmornatimi spomeniki. 

Prišel je čas za kosilo in kozarček odličnega španskega vina (vino tinto). Po okrepčilu je zapihal hladen veter in napovedal konec lepega vremena. V daljavi je bilo že vse sivo in kmalu smo se oblekli pelerine. Dež nas je spremljal približno 3 km do našega cilja v O Pedrouzi. V mestu nas pričaka Viljem in popelje do našega današnjega prenočišča. Ob vsej vlagi, ki smo je bili deležni na zadnjem delu poti, nam je prav prijal kozarček (ali dva) in čokolada iz bombonjere, ki sta nam jo tokrat prispevala Mira in Marko, ki je praznoval rojstni dan. Čakala nas je samo še odlična večerja, ki jo je,  kot vedno, pripravil g. Jože in maša v cerkvi mesta O Pedrouzo, kjer je domači duhovnik posebej pozdravil našo skupino kot tudi ostale romarje iz različnih držav sveta.


foto: Viljem

Deli.