2. nedelja med letom

leto 21
št. 3
17. januar 2016


razpored svetih maš

nedelja, 17. januar – 2. nedelja med letom – Anton, puščavnik
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
– + Marjan Škerbic, greg.
ob 10.00 – + Franc Janžekovič, obl.

ponedeljek, 18. januar – začetek mol.osmine za edinost
maše: ob 8.00 – + Marjan Škerbic, greg.
ob 18.30 – + Darko Štok

torek, 19. januar – mol.osmina za edinost
maše: ob 8.00 – za zveličanje (S.G.)
ob 18.30 – + Marjan Škerbic, greg.

sreda, 20. januar – Boštjan, mučenec – mol.osmina za edinost
maše: ob 8.00 – + Stane Hren
ob 15.00 (Emina k.) – + Marjan Škerbic, greg.
ob 18.30 – + Marija Vilfan (iz Doma)

četrtek, 21. januar – Neža (Janja) mučenka – mol.osmina za edinost
maše: ob 8.00 – + za blagoslov (J.R.)
– + Marjan Škerbic, greg.
ob 18.30 – + Boštjan Sorec, obl.

petek, 22. januar – Vincenc, diakon, mučenec – mol.osmina za edinost
maše: ob 8.00 – + Marjan Škerbic, greg.
ob 18.30 – + Anica in Božo Čuk

sobota, 23. januar – zaroka Marije in Jožefa – mol.osmina za edinost
maše: ob 8.00 – + Marjan Škerbic, greg.
ob 18.00 – pete litanije in blagoslov z Najsvetejšim
ob 18.30 – + Neža Zapušek (ob godu)

nedelja, 24. januar – 3. nedelja med letom – mol. osmina za edinost
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
– + Marjan Škerbic, greg.
ob 10.00 – + Vinko Bukovec


Spoštovani!

Praznik Zaroke Jožefa in Marije ter dan češčenja,
ki ga obhajamo v soboto, 23. januarja, zagotovo na poseben način zaznamuje našo župnijo. Priporočimo se sv. Jožefu – zaročencu Device Marije in našemu župnijskemu zavetniku-, naj nas spremlja s svojo priprošnjo v vseh naših potrebah. Pridimo tudi pred Jezusa, ki nam bo ves dan izpostavljen v češčenje. Pri maši zjutraj in zvečer nas bo nagovoril g. Ivan Hrastnik, kaplan v župniji Celje-Sv.Danijel. Pevci in ministrantje, vabljeni v polnem številu k prepevanju in ministriranju, vsi župljani pa tudi k češčenju čez dan po razporedu!

Razpored češčenja

–        ob 8.00 sveta maša z nagovorom
–        od   9.00 do 10.00 – Zvodno in Zagrad
–        od 10.00 do 11.00 – Na rebri in Lešničarjeva
–        od 11.00 do 12.00 – Skalna klet, C. na Grad, Dolarjeva, Bohoričeva
–        od 12.00 do 13.00 – Zvezna, Janežičeva, Hribarjeva in Groharjeva
–        od 13.00 do 14.00 – Plečnikova, Drobničeva in Puncerjeva
–        od 14.00 do 15.00 – stanovalci Doma sv. Jožef
–        od 15.00 do 16.00 – Staro in Novo Selce ter Popovičeva
–        od 16.00 do 17.00 – Mirna pot, Teharska in Podgorje
–        od 17.00 do 18.00 – molitvena skupina naše župnije
–        ob 18.00 – pete litanije Srca Jezusovega
–        ob 18.30 – slovesno somaševanje, vodi g. Ivan Hrastnik


Molitvena osmina za edinost kristjanov
je v tednu pred praznikom spreobrnjenja sv. Pavla (18.-25. januarja). Geslo letošnje osmine je: »Poklicani smo, da oznanjamo slavna Božja dela (1 Pt 2,9). Vsak dan pri sv. maši prisluhnemo nagovoru in izrečemo posebne prošnje. V celjski dekaniji je začetek osmine v ponedeljek ob 18 h v cerkvi Sv. Duha. Slovesnost vodi generalni vikar naše škofije, g. Marjan Jezernik. V naši cerkvi je ekumenska slovesnost v soboto – na dan celodnevnega češčenja. Sklep molitvene osmine za našo dekanijo in škofijo bo prihodnji ponedeljek ob 18 h v stolnici.

Pogovori o življenju in smrti
spet ponujajo priložnost za odgovore, ki jih v življenju potrebujemo in sicer jutri, v ponedeljek, ob 19. uri v Jožefovi dvorani. Usmerjata jih zdravnici, ga. Metka Klevišar in ga. Julka Žagar. Lepo vabljeni!

Nadškof in metropolit msgr. Alojz Cvikl
bo z nami v sredo ob 19. uri v Jožefovi dvorani, ko nam bo v okviru svetoletnih razmišljanj naših škofov o spravi spregovoril o »Krščanskem sožitju kot temelju vseh sožitij«. Lepo vabljeni, še posebej, ker je razmišljanje v ustreznem času, tednu krščanske edinosti.

»Organum plenum« v okviru »Glasbe na hribu«
je naslov petkovega večera, ko se nam bosta predstavili organistki Andreja Golež in Nina Frank na naših orglah kar štiriročno, oziroma obe hkrati, kar naš inštrument omogoča. Lepo vabljeni k zelo zanimivemu in orgelsko polnemu večeru!

Fantje z Jožefovega hriba
nam bodo ob dnevu celodnevnega češčenja v soboto, 23. januarja, ob 18. uri zapeli Foersterjeve litanije Srca Jezusovega, kar bo lep sklep pomenljivega dneva za nas in našo cerkev ter župnijo. Lepo vabljeni k češčenju in k duhovnemu nagovoru te lepe ljudske pobožnosti!

Blagoslov domov
Duhovnik je že prišel blagoslovit večino domov, kjer ste v preteklih letih izrazili željo za to. Tudi iz tistih hiš oz. stanovanj, kjer doslej niste imeli te lepe krščanske navade, da povabite duhovnika na obisk za blagoslov, lahko to še storite (do svečnice).

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki iz dela Popovičeve ulice in Novih Selc. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno liturgičnemu času.

* * * * *
V letošnji molitveni osmini za edinost se bomo duhovno povezali z Latvijo, eno od baltskih dežel, ki je istega leta kot Slovenija (1991) dosegla samostojnost. Takrat se je rešila polstoletne sovjetske protikrščanske ideologije in nadvlade. Skupaj z nami je 1. maja 2004 postala članica Evropske unije. S hvaležno mislijo na to osvoboditev so latvijski kristjani za vodilno misel osmine izbrali besede, s katerimi nas apostol Peter vabi, naj oznanjamo slavna dela Boga, ki nas je poklical iz teme v svojo čudovito svetlobo. V mnogih cerkvah prestolnice Rige so tisto leto goreče molili za mir in svobodo. S pesmijo in molitvijo so neoboroženi meščani po ulicah gradili barikade in se postavili proti sovjetskim tankom.

Molitev za edinost naj bo letos v znamenju hvaležnosti za mnoga »slavna božja dela« za nas. Eno od teh je, da nam je dano že 25 let mirno živeti v lastni državi. Največje božje delo pa je, da smo že skoraj trinajst stoletij kristjani, da je tudi nas Bog »poklical iz teme v svojo čudovito svetlobo«. Božje ljudstvo smo, po krstu postavljeni v dostojanstvo božjih otrok. Krst nas najmočneje povezuje z vsemi drugimi kristjani, zato jih objemamo z bratskim spoštovanjem in ljubeznijo. Bogdan Dolenc (iz uvoda v ekumensko zbirko Srečanja 2016)

Deli.