4. postna nedelja

leto 25
št. 12
22. marec 2020


razpored svetih maš

nedelja, 22. marec – 4. postna nedelja
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
– + Albina Lamper in za vse domače

ponedeljek, 23. marec – Elfonz, škof
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – Vlado Androjič

torek, 24. marec – Katarina, redovnica
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + Jožefa Kamenik, obl, in starši Grošelj

sreda, 25. marec – GOSPODOVO OZNANJENJE MARIJI
maše: ob 8.00 – za milost zvestobe v poklicu
ob 18.00 – križev pot
ob 18.30 – + Marija Sojer

četrtek, 26. marec Larisa (Lara), mučenka
maše: ob 8.00 – v zahvalo
ob 18.30 – + Slavica in Daniel Drobne

petek, 27. marec – Rupert, škof
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.00 – križev pot
ob 18.30 – po namenu

sobota, 28. marec Bojan (Vojan), knez
maše: ob 8.00 – + Marijana Podpečan (iz Doma)
ob 18.30 – + Slavica in Danijel Drobne

nedelja, 29. marec – 5. postna – prehod na poletni čas
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
– + Adi Kapitler, brat Zvonko in družina Lesjak


V cerkvi ob običajni uri po sprejetem namenu mašuje oz. moli križev pot eden od duhovnikov lazaristov, seveda brez navzočnosti vernikov. Bodimo povezani v molitvi! Za nujne zadeve, npr. pogreb, pokličite po telefonu.

 Še naprej – DO PREKLICA – veljajo
»Izredna navodila slovenskih škofov
za preprečevanje širjenja koronavirusa COVID-19«
https://katoliska-cerkev.si/izredna-navodila-slovenskih-skofov-za-preprecevanje-sirjenja-koronavirusa-covid-19-odpoved-svetih-mas-do-preklica

V navodilih je zapisano tudi:
Škofje ordinariji do preklica podeljujejo slovenskim katoličanom spregled od dolžnosti udeležbe pri nedeljski sveti maši. Verniki naj nadomestijo odsotnost od svetega bogoslužja z molitvijo, postom, dobrimi deli, prebiranjem Božje besede, spremljanjem svete maše po radiu, TV oziroma spletu ter S PREJEMOM DUHOVNEGA OBHAJILA.


Spoštovani!

Tudi 25. marec, praznik Gospodovega oznanjenja Mariji, bomo letos preživeli »v izolaciji«. Zato pa se v svojih molitvah še bolj zatekajmo k Mariji, naši nebeški Materi:

       Spomni se, o premila Devica Marija, da še nikdar ni bilo slišati, da bi bila ti koga zapustila, ki je pod tvoje varstvo pribežal, tebe pomoči prosil in se tvoji priprošnji priporočal. S tem zaupanjem hitimo k tebi, o devic Devica in mati, k tebi prihajamo in pred teboj vzdihujoči grešniki klečimo. Nikar ne zavrzi, o mati Besede, naših besed, temveč milostno nas poslušaj in usliši.

       Brezmadežna Devica Marija, mati našega Gospoda Jezusa Kristusa in mati Cerkve, neomajno zaupamo v tvojo materinsko pomoč, ki jo izkazuješ po čudodelni svetinji. Kot ljubeči otroci te zaupno prosimo, da nam in vsem tistim, ki ti jih danes priporočamo, izprosiš milosti in dobrot, ki jih pričakujemo od tebe.

Sv. Marija, zdravje bolnikov – prosi za nas.
Sv. Jožef, upanje bolnikov – prosi za nas.
Sv. Rok, zavetnik zoper kužne bolezni – prosi za nas.
bl. Anton Martin in Lojze Grozde – prosita za nas
Vsi božji svetniki in svetnice – prosite za nas.


Kako prejemamo DUHOVNO OBHAJILO?

1) Na mirnem kraju se umirimo in se nato pokrižamo.
2) Zavemo se Božje navzočnosti in obudimo ter zmolimo kesanje.
3) Preberemo evangelij dneva.
4) Nekaj časa premišljujemo ob Božji besedi.
5) Zmolimo veroizpoved.
6) Sledi duhovno obhajilo.

Jezus, verjamem, da si navzoč v Najsvetejšem zakramentu. Zahvaljujem se Ti za Tvojo ljubezen do mene, ki si mi jo izkazal s svojo smrtjo na križu. Želim Te ljubiti bolj kakor vse drugo, predvsem pa Te želim sprejeti v svojo dušo. Ker Te ne morem prejeti zakramentalno, Te prosim, da prideš k meni duhovno: prosim Te, da vstopiš v moje srce in prebivaš v njem.

(Kratek premor, da se povežemo z Jezusom …)

Hvala, Jezus, za to duhovno obhajilo, hvala za Tvoj objem, hvala za to duhovno združitev s Teboj! Ne dovoli, da bi se ločil od Tebe, ampak mi pomagaj, da ostanem v Tebi.

7) Molitev končamo z znamenjem križa.
( Msgr. dr. Marjan Turnšek)


»Svete maše z verniki so do nadaljnjega odpovedane.
Čez dan je možna je osebna molitev zdravih vernikov
pod pogojem, da v cerkvi
ni več kot 10 oseb
in so med seboj oddaljene vsaj 1,5 metra.«

NE UBIJAJ!

Se zavedamo, da je na preizkušnji peta Božja zapoved: Ne ubijaj! Ob sprejemanju številnih ukrepov s strani države in krajevne Cerkve se lahko hitro zgodi, da kršimo navodila, ki prihajajo z ene ali druge strani. V razmerah, v kakršnih smo, nespoštovanje navodil predstavlja tudi ravnanje zoper Božje zapovedi.

Slovenski škofje so ob spremljanju ukrepov države na področju preprečevanja virusnih okužb in širjenja koronavirusa, izdali dokaj stroga navodila. Do nadaljnjega so odpovedane vse svete maše, podeljevanje zakramentov, zakramentalov, ljudske pobožnosti, župnijska praznovanja in drugi dogodki, verouk  ter vsa srečanja. Vse to v želji, da bi ljudje zaščitili svoje zdravje in življenje ter zdravje in življenje drugih.

Z napačnim ravnanjem dejansko lahko ubijemo sebe in naše bližnje. Drug greh, ki je lahko na preizkušnji, če ne znamo biti solidarni z drugimi, je naša sebičnost. »V takšnih kriznih situacijah, kot so pandemije, lahko hitro pride samo do zgolj takšnih rešitev, ki jih delamo samo zase in ne gleda na druge. Prihaja celo do šikaniranj z obolelimi, češ da so oni krivi za to …«

V tem duhu postni čas, zlasti v trenutkih ko je pastoralno življenje precej okrnjeno, lahko izkoristimo za razmislek, kakšen je naš odnos do pete božje zapovedi: Ne ubijaj! in kako je z našo solidarnostjo? Kakšen je naš odnos do tistih, ki se morda niso okužili po lastni krivdi?

 (Povzeto s spletne strani Radia Ognjišče. )

Deli.