13. april 2023 – 1. dan: Celje – Porto – Vila do Conde

Napisali: Irena Šiško in Darinka Ferenčak Agrež; Fotografije: Viljem Kaučič

Prišel je dan, dan začetka naše POTI, dan našega romanja. Zbirati smo se začeli pred polnočjo, nato pa smo krenili proti Benetkam. Romarje smo pobirali še v Lukovici, v Ljubljani in na Fernetičih.

Po letaliških formalnostih smo se vkrcali na letalo španskega prevoznika Iberia in iz deževnih Benetk poleteli proti Madridu. Nad oblaki nas je pričakalo sončno jutro z modrim nebom in puhasto pokrajino pod nami. Pristali smo v Madridu, ki se je kopal v soncu. Na polet proti Portu smo čakali dve uri. Naše vznemirjenje in pričakovanje pa je bilo vedno večje. Po pristanku smo se z metrojem odpeljali v središče Porta do postaje Trindade. Ogledali smo si staro mestno jedro, ki je pod zaščito Uneska. Sprehodili smo se mimo mestne hiše, muzejev in cerkva. Ustavili pa smo se na trgu pred katedralo, od koder je enkraten razgled na staro mesto, ki je zraslo nad reko Douro. V katedrali smo uživali ob ogledu prekrasnih arhitekturnih umetnin, dušo pa nam je božala glasba pouličnih umetnikov.

Najbolj znan in mogočen most v Portu je most Ponte Luis, s katerega se odpira čudovit razgled na reko Douro in obmorski predel mesta Ribeira. Ta predel mesta je zelo živahen, ima bogato gostinsko ponudbo in veliko umetnikov, ki jih občudujejo domačini in turisti.

Pozno popoldne smo se z metrojem odpeljali v Vila do Conde. Namestili smo se v albergu Santa Clara, kjer so nas pričakali z okusno večerjo. Dan smo zaključili z mašo v lokalni cerkvi, kjer smo dobili romarski blagoslov in prvi žig v romarsko listino.

Deli.