SVETA DRUŽINA

leto 23
št. 49
30. december 2018


razpored svetih maš

Nedelja, 30. december – SVETA DRUŽINA
maše:  ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Ivana Kolšek – + Amalija Šajn

ponedeljek, 31. december– Silvester, papež
maše: ob 8.00 –  po namenu
ob 18.30 – v zadoščenje in zahvalo

torek, 1. januar – NOVO LETO – MARIJA, BOŽJA MATI
maše:  ob   8.00 – za Božji blagoslov v novem letu
ob 10.00 – za spravo

sreda, 2. januar– Bazilij Veliki in Gregor Nacianški, c.učitelja, d.p.d.
maše: ob 8.00 –  + Jože Kastelec, obl.
ob 15.00 (Emina k.): po namenu
ob 18.30 – + Marija Bukovec

četrtek, 3. januar – Presveto Jezusovo ime
maše: ob 8.00 – + Anton Vidmajer
ob 18.30 – + Ivo in družina Siegwart

petek -prvi, 4. januar –Angela Folinjska, redovnica
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + starši Lukan

sobota, 5. januar – Emilijana (Milena), devica
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + Jože Arlič

nedelja,6. januarGospodovo razglašenje (SVETI TRIJE KRALJI)
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Jože Domjan


Spoštovani!

Na silvestrovo (31. decembra),
sklepamo leto s sveto mašo in zahvalno pesmijo. Naj bo zadnji dan leta čim lepši, saj je to tudi drugi sveti večer. Novemu letu nazdravimo z veselim srcem, predvsem pa srečno, zdravo in varno!

Na Novega leta dan
v Cerkvi praznujemo Marijo kot Božjo mater ter hkrati svetovni dan miru, prosimo pa tudi za zdravje na duši in telesu v vsem novem letu. Sveti maši sta po nedeljskem sporedu ob 8 h in 10 h.

Koledovanje
je v soboto, 5. januarja. Koledniki se zberejo ob 9 h v veroučni učilnici. Koledniki ob voščilu zbirajo darove za pomoč v deželah, kjer delujejo slovenski misijonarji, letos za Čad, Madagaskar, Malavi Ruando, Slonokoščeno obalo, Ugando, Zambijo, Albanijo, Brazilijo in kanadsko Arktiko. Vsem – v imenu misijonarjev – vnaprej hvala za prijazen sprejem kolednikov in vaš dar, kolednikom pa čestitke za pogum!  Ker je kolednikov premalo za obisk vseh hiš v župniji, vas prosimo, da svoj dar – če kolednikov ne bo k vam – oddaste v zakristiji ali na recepciji Doma sv.Jožef.                           

20 + G + M+ B + 19

Praznik Svete družine
je danes, na nedeljo po Božiču. Cerkev prav v božičnem času hoče posebej pokazati na čudoviti vzor Svete Družine (Jožefa, Marije in Jezusa) in na to, da je družina nekaj svetega.

Četrtek pred prvim petkom, prvi petek in prva sobota:
Včetrtek je pol ure pred mašo molitev za duhovne poklice pred izpostavljenim Najsvetejšim. Na prvi petek je obisk bolnikov in ostarelih župljanov na domu, zvečer po maši pa pobožnost v čast Jezusovemu Srcu. V soboto počastimo Marijino Brezmadežno Srce.

Svettri kralje
ali praznik Gospodovega razglašenja praznujemo naslednjo nedeljo, 6. januarja. Z njim združujemo tudi misijonski dan otrok. Med mašo otroci prinesete svoje darove, ki ste jih zbirali v adventni odpovedi. Vabimo vse otroke, tudi predšolske, da si izdelate krono in zvezdico ter z njima pridete k praznični sv. maši, da bo praznik lepši in zanimivejši. Vsakdo od nas je lahko kralj – v dobroti. Na večer pred praznikom (v soboto) je tretji sveti večer z blagoslovom doma in kajenjem.

Verouk– V ponedeljek zaradi praznikov verouka ni, veroučence višjih razredov pa namesto verouka v četrtek vabimo na koledovanje v soboto.

Blagoslov domov
Duhovnik je že ali še bo prišel blagoslovit dom povsod, kjer ste v preteklih letih izrazili željo za to ali pa smo se v zadnjem letu dogovorili za obisk.  Morda bi še pri kateri hiši oziroma družini želeli blagoslov. Sporočite nam in z veseljem se bomo odzvali vašemu povabilu.

Za nami in pred nami je spet lepa božičnica,
hvala vsem, ki ste jo pripravili in izvedli. Še posebej lepo je bilo, ker ste sodelovali vsi, tako mladi kot starejši pevci; to je še posebej lepo sporočilo božiča.  Vsi, ki ji na sveti večer niste prisluhnili, boste imeli za to še priložnost, saj jo bomo izvedli še v sredo, 9. januarja, ob 17.30, kot je pri nas vsako leto navada. Še enkrat hvala tudi vsem, ki ste pomagali pri postavljanju jaslic in urejanju okolice ob praznikih in seveda pri bogoslužju, tako s prepevanjem, igranjem, strežbo kakor z udeležbo in molitvijo. Naj vsem novorojeno dete deli svoje milosti in vas blagoslavlja.

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki iz Dolarjeve in Bohoričeve ulice ter Ceste na Grad. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno liturgičnemu času in letnemu času.

* * * * * *

Prinašanje miru je osrednja naloga Kristusovih učencev. Ta dar je namenjen vsem, možem in ženam, ki upajo v mir sredi drame in nasilja človeške zgodovine.  /…/ Vsak lahko prispeva svoj kamenček h graditvi skupnega doma. Pristno politično življenje, utemeljeno na pravu in poštenem dialogu med subjekti, se prenavlja na prepričanju, da vsaka ženska in vsak moški ter vsaka generacija skrivajo v sebi obljubo, ki more sprostiti nove odnosne, intelektualne, kulturne in duhovne sile. Takšno zaupanje ni nikoli lahko, kajti človeška razmerja so zapletena. Zlasti v današnjih časih živimo v ozračju nezaupanja, ki korenini v strahu pred drugim in neznanim, v bojazni, da bi izgubili lastne ugodnosti. To se kaže, žal, tudi v politiki, ko se oklepamo zaprtosti ali nacionalizma, ki postavlja pod vprašaj bratstvo, katerega globalizirani svet še kako potrebuje. Danes bolj kot kdaj koli prej naše skupnosti potrebujejo »delavce miru«, pristne poslance in pričevalce Boga Očeta, ki želi dobro in srečo človeškemu rodu. /…/

Ko se sto let po koncu prve svetovne vojne spominjamo mladih, ki so padli v vojaških spopadih in kot civilne žrtve, danes bolj kot včeraj spoznavamo strašen pouk bratomornih vojn, tega namreč, da miru ne moremo meriti zgolj z ravnovesjem moči in strahu. /…/ Treba je poudariti, da je mir utemeljen na spoštovanju vsake osebe, kakršna koli je njena zgodovina, na spoštovanju pravic in skupnega dobrega, stvarstva, ki nam je zaupano, in na moralnem bogastvu, ki so nam ga zapustili prejšnji rodovi.      

(pp Frančišek, Poslanica za svetovni dan miru 2019) 

Deli.