1. postna; 40 mučencev

leto 24
št. 10
10. marec 2019


razpored svetih maš

nedelja, 10. marec– 1. postna; 40 mučencev
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Albina Lamper, obl., in sorodniki
ob 14.30 – rožni venec na Kalvariji

ponedeljek, 11. marec– Sofronij, škof
maše: ob 8.00 – + Marija in Friderik Planinšek
ob 18.30 – + Jože Plevnik

torek, 12. marec– Doroteja, mučenka; gregorjevo
maše: ob 8.00 – + Bernardka Škorjanc (ž. Šentjur)
ob 18.30 – + Alojzija Pečar (ž. Šentjur)

sreda, 13. marec– Kristina, mučenka; obletnica izvolitve pp Frančiška
maše: ob 8.00 – + Ciril Lesjak (ž. Šentjur)
ob 15.00 (Emina k.) – po namenu
ob 18.00 – križev pot
ob 18.30 – + Zinka Vidmar ter starši Fani in Franc Kotnik

četrtek, 14. marec– Matilda, kraljica
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + Magda Jazbec, 30. dan

petek, 15. marec– Klemen Marija Dvoržak, redovnik
maše: ob 8.00 – v čast sv. Ludoviki
ob 18.00 – križev pot
ob 18.30 – + Leopoldina Brinovc

sobota, 16. marec– Herbert, škof
maše: ob 8.00 – + Jože Žerjav
ob 18.30 – + Frančiška Romih

nedelja, 17. marec– 2. postna; papeška
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Stane Esih
ob 14.30 – rožni venec na Kalvariji


Spoštovani!

Križev pot v postnem času v naši cerkvi molimo skupaj  vsako sredo in vsak petek pred večerno mašo, ob 18. uri. Molimo te, Kristus, in te hvalimo – ker si s svojim križem svet odrešil.

Rožni venec na Kalvariji
je redna pobožnost vseh postnih nedelj, in sicer ob 14.30.

Post brez alkohola – Slovenska Karitas tudi v letošnjem postu vabi, da se pridružimo postni preventivni akciji ’40 dni brez alkohola’ – v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreče ali bolezni, ki so posledice alkohola! Simbol pobude 40 dni brez alkohola je spomladanski zvonček. Vsak korak šteje!

Jetrnik – postna akcija Škofijske Karitas Celje
Vsak dan se ob molitvi Angelovega češčenja spomnimo na nekoga, ki nam »gre na jetra« – štirideset »jetrnikov« za štirideset dni posta. Molimo in zahvaljujmo se za tistega, ki nam ni pri srcu; ki nam je storil krivico.

Pogovori o življenju in smrti
so spet na vrsti jutri, v ponedeljek, ob 17. uri v Jožefovi dvorani. Lepo vabljeni, tudi s svojimi izkušnjami, da jih ob vezni besedi ge. Metke Klevišar in ge. Juke Žagar podelite z drugimi.

Seja Župnijskega pastoralnega sveta
bo v ponedeljek zvečer po maši. Začnemo jo v cerkvi s tihim češčenjem, nadaljujemo pa v Lazarjevi učilnici. Člani in članice ŽPS, lepo povabljeni!

Tečaj priprave na krst za starše in botre,
ki nameravate krstiti svojega otroka, pa tečaja še nimate, bo v torek od 16. do 19. ure. Če koga poznate, opozorite ga na to priložnost.

»Deset Božjih zapovedi za življenje danes«
je cikel razmišljanj, od katerega bo četrto z naslovom »Spoštuj očeta in mater, da boš dolgo živel in ti bo dobro na zemlji« v torek, 12. marca, zvečer ob 19. uri in nam ga pripravlja to pot spet Jože Planinšek. Lepo vabljeni in spodbudite morda še koga, da se pridruži in prisluhne.

Filmski večer »Pastir« o škofu Gnidovcu
bo v četrtek, 14. marca, ob 19. uri.  Predstavil nam ga bo režiser David Sipoš. Lepo povabljeni, da se skupaj sprehodimo skozi bogato življenje našega sobrata in svetniškega lika, skopsko-prizrenskega škofa, ki je pospremil v misijone tudi sedaj že za svetnico razglašeno mater Terezijo.

Tečaj za zaročence
je na vrsti prihodnji konec tedna, in sicer z začetkom v petek zvečer ob 19. uri in v nadaljevanju v soboto dopoldne od pol devetih naprej.

Hipokratovo srečanje »Čudež življenja«
v organizaciji  Združenja slovenskih katoliških zdravnikov bo v našem Domu v  soboto od 9.30 do 12.30. Gostje dneva, ki bodo razmišljali o življenju bodo: Katarina Nzobandora, direktorica Zavoda Živim;  dr. Maca Jogan, zaslužna profesorica; Milena Igličar dr. med in spec. ginekologije in porodničarstva; dr. Tadej Strehovec, generalni  tajnik Slovenske škofovske konference in dr. Boštjan M. Zupančič, znani slovenski pravnik. Srečanje je odrto za vse, zato vsi, ki vas tematika zanima, lepo vabljeni.

Iskrena hvala vsem,
ki ste pripomogli k dogajanju preteklo nedeljo, mladim za veseloigro in burko, Vincencijevi konferenci za postrežbo po maši, g. Silvu Dobrajcu za organizacijo pohoda. Lepo je, da ob takih priložnostih vedno ste ljudje, starejši in mlajši, ki se daste na razpolago, da se lahko vsi ob tem poveselimo. Bog naj vam na svoj način vse to povrne.

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki z Janežičeve poti ter iz Zvezne, Groharjeve in Hribarjeve ulice. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno liturgičnemu in letnemu času.

* * * * *

Če pridem kam na obisk in me vprašajo, s čim bi mi postregli, vedno odgovorim: »Z dobro besedo, z ničimer drugim.« Dobra beseda je najboljša postrežba.

Vedno bolj izkustveno doživljamo, kako se tudi v čisto člove­škem območju uresničuje parafraza evangeljskih besed: Človek ne živi samo od kruha, ampak od vsake besede, ki pride iz ust človeka. Ker pride iz človekovih ust ne samo dobra, marveč tudi slaba, zlobna beseda, zato je ta resnica za človeka tem važnejša, večkrat pa usodno trda.

Potemtakem je človeška beseda za človeka odločilna, ne samo za njegovo telesno, temveč tudi za duhovno zdravje. Čim bolj se je zahodni človek z dvigom življenjske blaginje oskrbel za vsakdanji kruh, čim bolj je, po domače povedano, kruha sit, tem bolj čuti potrebo po kruhu dobre besede. Vse to ima globoke korenine v človeški naravi. Človek se kot človek javlja šele po besedi.

Anton Trstenjak, Človek, končno in neskončno bitje

Deli.