Tečaj koralnega petja s prof. Gregorjem Klančičem

Vabljeni na delavnico sestavljeno iz teorije, spoznavanjneumatskega zapisa, splošnega, celovitega pregledkoralne glasbe ter praktičnega učenja koralnih spevov za Cvetno nedeljo in sveto tridnevje ter seznanitev s tonovskimi načini za petje psalmov. Delavnica je brezplačna – prostovoljni prispevki.

Sobota, 28. marca 2020, od 9.30 do 13. ure

GLEDE NA TRENUTNO SITUACIJO BOMO SKUŠALI NAJTI NADOMESTNI DATUM.

Voditelj: prof. Gregor Klančič, stolni organist v Ljubljani

Informacije in prijave (do 26. marca) na 059-073-800 ali info@jozef.si


PODROBNA VSEBINA DELAVNICE:

Teoretični del:
-spoznavanje notnega črtovja, ključev in neumatskih shem ter zapisa
-splošni pregled gregorijanskega korala – mašni propraij in ordinarij, oficij

Praktični del:
-učenje koralnih spevov, za Cvetno nedeljo, sveto tridnevje in Veliko noč:
Hosanna filio David, Pueri Hebraeorum 1., 2., Gloria, laus et honor, Christus factus est
O Redemptor (pojemo v slovenščini: O Zveličar), Ubi caritas, Pange lingua (pojemo Jezik moj – V zakramentu)
Glejte les križa – Pridite, molimo, Crux fidelis (pojemo v slovenščini: Zvesti križ)
Victimae paschali (pojemo v slovenščini: Žrtvi velikonočni)

Praktični del ob orglah:
-spoznamo tonovske načine za petje psalmov in jih ob orgelski spremljavi praktično apliciramo na nedeljske speve med berili
-utrdimo mašne vzklike in odpeve ter orgelsko spremljavo le-tehGregor Klančič, profesor glasbe in akademski cerkveni glasbenik deluje kot predavatelj, zborovodja in organist. Glasbeno izobraževanje je začel na Glasbeni šoli v Novi Gorici in na Orglarski šoli v Novi Gorici (prof. Hubert Bergant). Študij je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je diplomiral na oddelkih Glasbena pedagogika in Cerkvena glasba (orgle pri doc. Renati Bauer).

Vodil je več zborov in pevskih zasedb, Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, Dekliški pevski zbor Nova Gorica, Trnovski oktet iz Ljubljane, sedaj vodi oktet Lipa Trebnje, Komorni zbor Mysterium iz Kranja in zbor Consortium musicum iz Ljubljane, s katerim je izvedel več vokalno-instrumentalnih koncertov. Kot zborovodja in organist sodeluje na poletnih pevskih seminarjih, ki jih prireja Zveza cerkvenih pevskih zborov iz Trsta.

Kot organist nastopa po Sloveniji, na Hrvaškem (Mednarodni festival ‘Dani orgulja u Istri, Varaždinske barokne večeri, Reka), Franciji (Tours), Nemčiji (Konstanz, Aachen) in v Italiji. Nastopa skupaj z orkestrom Slovenske filharmonije, s številnimi vokalnimi solisti, instrumentalisti in zbori: Zbor slovenske filharmonije, zbor in orkester Consortium musicum, zbor Glasbene matice, Komorni zbor Ipavska idr.

V okviru Kulturnega društva Schellenburg, skupaj s s.Boženo Kutnar v Uršulinski cerkvi v Ljubljani organizira koncertni cikel Sakralni abonma. Od leta 1993 do 2012 je bil član Slovenskega komornega zbora, od leta 2004 pa tudi asistent zborovodja. S Slovenskim komornim zborom je imel več samostojnih koncertov.  

Od leta 2012 je zaposlen kot vodja glasbene dejavnosti na Nadškofiji Ljubljana. V ljubljanski stolnici sicer že od leta 1999 deluje kot organist, vodi pa tudi zbor bogoslovcev ljubljanskega semenišča. Je ravnatelj in profesor na Orglarski šoli v Ljubljani.

Na Teološki fakulteti predava v okviru Katedre za liturgiko izbirna predmeta Cerkvena glasba v službi bogoslužja, Teorija glasbe in gregorijanski koral ter Zborovsko petje.

Deli.