Seminar improvizacije in orgelski koncert, prof. Miklavčič

V organizaciji Doma sv. Jožef-Orglarske šole, smo v sklopu pouka na šoli uspešno izvedli orgelski seminar improvizacije, ter hvaležni prisluhnili izjemnemu koncertu predavatelja, doc. Daliborja Miklavčiča. Obojega smo se razveselili že po nekaj predhodnih prestavitvah, upoštevajoč smernice za preprečevanje epidemije. Tako smo bili priča koncertu, katerega smo si, po kar dolgem kulturno-glasbenem premoru resnično želeli. Iskrena hvala prof. Daliborju Miklavčiču za povsem nesebično podelitev izjemnih strokovnih in umetniških izkušenj našim učencem Orglarske šole in drugim prijavljenim, ter prezentacijo vseh zmožnosti naših orgel v izbrani besedi in predvsem umetelno zaigranem orgelskem programu.
Spodaj pa še vtis ene izmed naših učenk, Tanje Rovšnik:
V petek zvečer, 28. 5. 2021, smo bili priča lepemu, neponovljivemu dogodku na Jožefovem hribu, kjer je na orgle zaigral prof. Dalibor Miklavčič. Na Jožefov hrib sem se pripeljala brez pričakovanj, da bom poslušala orgle v cerkvi, ob koncu pa bila navdušena nad poslušanjem, ki sem ga doživela v tisti uri igranja orgel. V cerkvi se je ob 19. uri zaslišal glas orgel, in z igranjem je pričel profesor g. Dalibor, kateri me je tudi takoj navdušil s samo predstavitvijo glasbenih ponazoritev na cerkvene teme, s katerimi nas je popeljal v sloge srednjega veka, preko baroka, renesanse in nenazadnje, kako lahko ustvarjamo v sodobnem času. Navdušila me je koračnica iz časa 17. stoletja, prav tako pa ponazoritev glasbene teme iz časa romantike in klasicizma. Profesor je koncert povezal še z besedo, ki nas je vodila skozi vse te čase, različnih stilov igranja na orgle, od tišjih vsebin, pa vse do glasnih, močnejših tonov, in glasnosti samih orgel, kjer je navdušil s svojim stilom in slogom igranja, in katerega bi si kar želeli in želeli še poslušati… Svoj koncert je v petek povezal še s sobotnim seminarjem na temo orgelska improvizacije, katerega smo se udeležili učenci orglarske šole in še drugi, ki so prav tako bili željni novih znanj, spoznanj na temo improvizacije, ter na temo o spoznanju sedanjosti in prihodnosti cerkvenega orglanja, še posebej improvizacije. Na samem seminarju nas je s svojim navdih jemajočim predavanjem, vse prisotne tako navdušil, da je čas minil, kot bi trenil, in kar naenkrat se je pozno jutro prevesilo v pozno popoldne, ko smo se polni novih znanj, poslušanja, in navdušeni razšli, v upanju, da še kdaj na svidenje. Na seminarju nam je profesor pokazal, kako na orglah lahko improviziramo, v različnih glasbenih oblikah igranja, in le te povežemo z znanjem, ki ga imamo, in ga bomo še pridobivali. Spoznavali smo kadence, različnih tonalitet, sekvence, sonate, sonatine, fuge in še druge glasbene oblike. Prav tako pa nam je v strnjenih besedah, ob ponazoritvi le–tega še na orgle, ponazoril glasbo skozi čas, od srednjega veka, do sedanjost in tudi par besed o bodočnosti igranja na orgle, predvsem, improviziranja. Vse je potekalo sproščeno, brez kančka pritiska, navdušujoče… IN res, z obiskom seminarja prof. Dalibor Miklavčiča smo bili prisotni polni zanosa za nova znanja, ki si ga bomo še pridobili. Seminar je bil voden na način, da smo pri poslušanju, lahko sodelovali tudi prisotni, kjer nam je svojim neverjetnim znanjem, prof. Miklavčič ob našem igranju, pokazal svojo improvizacijo, da smo še sami lahko improvizirali in poskusili v tej smeri, da se čimveč naučimo. Bilo je res neverjetno in nepozabno in besed in igranja je bilo obilo, saj smo ob tem vsi uživali in se imeli lepo in nepozabno. Poslušati takega mojstra je … ostanem brez besed.
Zaključim lahko z mislijo, da ob takih koncertih in seminarjih človek, ob vsem tem času, ki ga vsi doživljamo, pozabi vse hudo, in se sprosti ob igranju orgel in odmisli vse drugo….in se v upanju ponovnega srečanja in poslušanja navduši in obišče še kakšen podoben koncert in seminar.
Deli.