Prva nacionalna konferenca o duhovni in religiozni oskrbi

V sodelovanju s Teološko fakulteto je v naši hiši v petek, 8. marca 2019, potekala prva nacionalna konferenca o duhovni in religiozni oskrbi v Sloveniji. Namen konference je bil, da smo spregovorili o temeljih in pomenu duhovne in religiozne oskrbe v različnih javnih institucijah. Konferenco sta z uvodnim predavanjem o osnovah duhovnosti odprla izr. prof. dr. Branko Klun in doc. dr. Andrej Šegula, ki je spregovoril o aplikativnosti duhovnosti v vsakodnevno življenje in delo v (javnih) ustanovah. Konferenca je imela tudi mednarodno razsežnost, saj je s svojim predavanjem nastopil tudi prof. dr. Piotr Krakowiak iz poljske univerze Nikolaja Kopernika, ki je predstavil razlikovanje med duhovno in religiozno oskrbo.

Popoldanski del konference smo nadaljevali z okroglo mizo na kateri smo gostili: vojaškega vikarja Mateja Jakopiča, policijskega vikarja Igorja Jereba, bolniškega kurata, msgr. Mira Šlibarja ter zaporniškega vikarja Roberta Friškovca. Vsak od gostov je spregovoril o svojih izkušnjah dela vikarja.

Zaključni poudarki konference:
– Pojem duhovnosti je širši kot pojem religioznosti.
– Vsi ljudje, ne glede na versko ali kulturno izhodišče imamo duhovne potrebe, ki jih je potrebno prepoznavati in nanje sočutno odgovarjati.
– Potrebna je vizija duhovne oskrbe, ki bo na različne načine odgovarjala na duhovne potrebe sočloveka.
– Človek, ne glede na njegova osebna prepričanja in življenjske usmeritve je središče duhovne oskrbe.
– Za prepoznavanje, ocenjevanje in zadovoljevanje duhovnih potreb so potrebne znanja. Potrebna so tako usposabljanja za zaposlene različnih poklicev, ki se pri svojem delu srečujejo z duhovnimi potrebami sočloveka, kakor tudi za duhovne oskrbovance, ki bi znanja pridobili na specialistični ravni.

 

Deli.