Orgelski seminar in koncert z Jonasom Herzogom, Švica

V času, ko Orglarska šola sv. Jožefa Celje vabi k vpisu v novo šolsko leto (več informacij: https://www.jozef.si/orglarska-sola-vabi-k-vpisu-2/) smo izvedli koncert in seminar izjemnega švicarskega organista Jonasa Herzoga. Hvala naši Neži Ulaga in učenki Neži Čeperlin za skrbno pripravljen zapis:

V petek, 13. maja 2022 se je v polni cerkvi odvil koncert klasične glasbe. Izvedel ga je švicarski organist Jonas Herzog, ki je z glasbenim dogajanjem na Jožefovem hribu povezan že nekaj let in ki so ga tudi tokrat poslušalci toplo sprejeli medse. Za svoj program je izbral skladbe iz 17. in 18. stoletja ter nas popeljal med mojstre nemške in italijanske baročne glasbe. Koncert je otvoril Preludij v D-duru velikega D. Buxtehudeja, preko skladb G. Böhma, G. Frescobaldija in nepogrešljivega J. S. Bacha pa se je večer razvil v pravo glasbeno poslastico za vse, ki so navdušeno prisluhnili in znali slišati različne zvoke, ki jih prinašajo registri kraljice glasbil. Organist J. Herzog, ki je tudi zborovodja in strokovnjak za orgle je poslušalcem predstavil široko paleto zvočnih barv, od najbolj tihih flavt, godalnih registrov do jezičnikov – oboe na drugem manualu in pozavne v pedalu, ki morebitno nezbranega obiskovalca uspejo dodobra predramiti in zaokrožita poln romantični zvok orgel. Publika je virtuozno odigrane skladbe nagradila z bujnim aplavzom ter se razveselila še dodatka – Bachove znane Tokate v d-molu.

Dan kasneje smo se na koru ob igralniku srečali še na seminarju. V manjši zasedbi so se učenke naše orglarske šole skupaj z g. Herzogom posvetile interpretaciji orgelskih skladb in improviziranju kot delu liturgije. Izvedbe so ob spodbudnih besedah in natančnih napotkih postajale vedno boljše. Pogovori o delih skladateljev kot so Mendelssohn, Pachelbel, Lübeck, Bach in Wagner so prinesli nekaj novih anekdot, zagotovo pa prijetno izkušnjo nadgrajevanja znanja, še tik pred letnimi zaključnimi izpiti.

Neža Čeperlin, učenka tretjega letnika orglarske šole, je takole strnila svoje vtise: “V okviru Orglarske šole sv. Jožef Celje sem se v soboto udeležila orgelskega seminarja, ki ga je vodil priznani švicarski organist gospod Jonas Herzog. Že prejšnji večer nas je na koncertu navdušil, zato sem se v soboto še toliko rajši udeležila seminarja. Gospod Herzog nam je pokazal, kako lahko naše igranje izboljšamo. Z nami je delil tudi znanje o improvizaciji. Seminar se mi je zdel zelo poučen in koristen za nadaljnje ustvarjanje.”

Pouk je potekal v angleškem jeziku. Udeleženke, njihova mentorica Neža Ulaga in predavatelj Jonas Herzog pa so se ob koncu strinjali, da je izmed vseh jezikov sveta prav glasbeni tisti, ki ostaja univerzalen in k sreči skupen vsem, ki so se mu pripravljeni posvečati – z veliko mero natančnosti ter ljubezni.

Deli.