“Glasba na hribu”: koncert zdravniškega orkestra CAMERATA MEDICA

Glasba na hribu
Instrumentalni koncert zdravniškega orkestra s solisti
Sobota, 18. novembra 2023, ob 19.00, v cerkvi sv. Jožefa
Zdravniški orkester Camerata medica

Andrej Gubenšek – violina
Marko Zupan – violina
Ana Dovžak Fritz – sopran

dirigent: Franc Avsenek
koncertna mojstrica: Vildana Repše

Vstop prost – prostovoljni prispevki – vabljeni!

Zdravniški orkester CAMERATA MEDICA združuje zdravnike, študente medicine in druge zdravstvene delavce ter somišljenike, ki gojimo pristno ljubezen do glasbe in orkestrske igre.

Orkester je nastal v začetku 90., ko se je k Ljubljanskemu zdravniškemu godalnemu kvartetu Mašera, ki ga je ustanovil dr. Andrej Mašera, pridružilo še več kolegov zdravnikov z željo po skupnem glasbenem ustvarjanju (med njimi dr. Igor Kranjec, dr. Miha Benedik, dr. Janez Jančar, dr. Jurij Lenard, dr. Igor M. Ravnik). Prvi mentor orkestra in dirigent je bil prof. Franci Rizmal, ki pa je zaradi obveznosti taktirsko palico kmalu predal Andreju Ožbaltu. Ta je orkester vodil dve desetletji in z njim koncentiral po celi Sloveniji tako v sklopu prireditev, povezanih z medicinsko stroko, kot tudi koncertov, namenjenih širši publiki, kot je na primer Poletje v Stari Ljubljani.

Orkester je v skoraj 30-letnem delovanju pridobil precej koncertnih izkušenj, saj že vsa ta leta  sodeluje na pomembnejših javnih prireditvah, ki so povezane z medicinsko stroko (zaključek Plečnikovih dni), kot tudi na dobrodelnih prireditvah in samostojnih koncertih, ki jih redno prireja (Božično-novoletni koncert in Zaključni koncert na Zdravniški zbornici, koncert v Polhograjski graščini, večeri v atriju v Celju). V letu 2016 je orkester ob praznovanju 25. letnice delovanja izdal zgoščenko z deli klasičnih in sodobnih skladateljev, pa tudi s priredbami priljubljenih skladb, ki redno bogatijo naš repertoar. Prav za odlične priredbe, kot tudi odlično vodenje orkestra, smo lahko hvaležni dirigentu prof. Avseneku, ki orkester vodi od leta 2011.

Organizacijsko je orkester dolgoletno vodil predsednik violinist Andrej Maležič, ki ga je nasledil zobozdravnik violinist Gregor Mavčič. Orkester je dolgo vodila violinistka zdravnica Mojca Božič, dobro leto je zanj skrbela violinistka specializantka Kristina Gorjup, nato pa pet let dr. Marina Klemenčič. Za njo je orkester prevzela Kaja Galič Lenkič, trenutna predsednica pa je Andreja Popit.

Orkester večinoma nastopa v godalni zasedbi, na koncertih pa pogosto sodeluje tudi s solisti in zbori. Z orkestrom se je zvrstilo že precejšnje število solistov, med katerimi je večji delež zdravnikov: dr. Pavle Kornhauser in dr. Barbara Novak (klavir), dr. Marko Zupan (violina), dr. Alenka Okorn (kitara), dr. Tanja Marinko, dr. Andreja Černe (flavta), Jure Volk (oboa), Katja Lavrenčič (klavir), Barbara Čokl (alt), Tine Malgaj (kitara), Jasmina Antonič-Babnik (mezzosopran) in drugi. Še posebej pa se veselimo sodelovanja s študenti medicine in mladimi zdravniki: Tina Gregorc (violončelo), Lucija Čemažar (violina), Andrej Gubenšek (violina), Alja Koren (mezzosopran), Anja Colja (flavta), Polona Maver (klavir), Sanja Zupanič (sopran), Mateja Lasić (klavir), Miha Zabret (tenor), Domen Križaj (bariton), Katarina Tominec (klavir) in drugi.

Tudi v prihodnje želimo nadaljevati sedaj zastavljeno pot. Najlepša hvala vsem, ki s svojo prisotnostjo na naših koncertih podpirate naša prizadevanja in delite z nami radost druženja z glasbo. Do snidenja na prihodnjih koncertih!

Franc Avsenek je Akademijo za glasbo v Ljubljani končal v razredu prof. Alija Dermelja. Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija se je pridružil leta 1967, od leta 1982 pa je bil njegov violist solist. Deloval je v različnih komornih zasedbah in ustanovil Komorni orkester Camerata Labacensis. Bil je član Slovenskega godalnega kvarteta, Klavirskega kvarteta RTV Slovenija in sedaj Ljubljanskega godalnega kvarteta. Nastopal je tudi kot solist in je snemal za RTV Slovenija. Od leta 1993 je profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Leta 2001 je izšla njegova Antologija viole v skladbah slovenskih skladateljev, kjer je na treh zgoščenkah predstavil opus komornih skladb tridesetih slovenskih skladateljev, ki so pisali za violo. Leta 1997 in 2005 je prejel Betettovo nagrado. Od leta 2010 je umetniški vodja in dirigent našega zdravniškega orkestra Camerata medica, za katerega z bogatim znanjem in veliko mero razumevanja narave zdravniškega dela piše izvrstne priredbe, za kar smo mu tako člani orkestra, kot tudi vsi solisti, ki tako dobijo možnost z nami sodelovati, iskreno hvaležni.

Andrej Gubenšek, po rodu Celjan, je leta 2004 maturiral na I. gimnaziji v Celju, smer Umetniška gimnazija. Zatem se je vpisal na Medicinsko fakulteto v Ljubljani in po zaključenem tretjem letniku še vzporedno na Akademijo za glasbo v Ljubljani. V času študija je sodeloval v raznih komornih zasedbah, ustanovil medicinsko študentsko komorno skupino Muzikoterapija, od leta 2012 pa prevzel vodenje zdravniške komorne skupine Pro Medico z dolgoletno tradicijo. Od leta 2008 redno sodeluje kot solist z zdravniškim orkestrom Camerata Medica. Tako je izvedel Mendelssohnov Koncert za violino in klavir, Tartinijev koncert za violino v g molu, Ciganske napeve Pabla Sarasate, Scherzo tarantelle skladatelja Henryka Wieniawskega, Vivaldijev koncert v a molu za dve violini in več krajših skladb ter priredb za violino solo in orkester. Svoje glasbeno znanje je izpolnjeval na raznih poletnih šolah in seminarjih pri profesorjih:  Igor Ozim,  Wonji Kim Ozim, Joaquin Palomares, Margeritha Marseglia, Christos Polyzoides, Demetrius Polyzoides. Marca 2012 je z odliko diplomiral iz violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Monike Skalar. Kot specialist nevrolog je zaposlen v splošni bolnišnici Celje. Kolikor mu dopušča čas, pa glasbeno soustvarja na “Jožefovem hribu”, kar ga ob dobri družbi še posebej veseli.

Ana Dovžak Fritz se je rodila 6. julija 1999 v Ljubjani. Študira medicino na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Violino je začela igrati s petimi leti. Na glasbeni šoli Franca Šturma v Ljubljani je zaključila višjo stopnjo glasbenega izobraževanja violine pri prof. Stanki Dokuzovi in prof. Alenki Mežan. Violino je igrala v Godalnem orkestru glasbene šole Franca Šturma, nadaljevala pa v Zdravniškem orkestru Camerata medica. Anina glasbena nadarjenost in velika ljubezen je tudi petje, zato se osmo leto izobražuje v solo petju v Glasbeni šoli Ljubljana Vič – Rudnik pri prof. Katji Konvalinki. 

Marko Zupan je po končani Medicinski fakulteti v Ljubljani leta 1981 in opravljenem strokovnem izpitu najprej dve leti in pol delal kot splošni zdravnik v Zdravstvenem domu Žalec. Potem se je zaposlil na Nevropsihiatričnem oddelku Vojnik in opravil specialistični izpit iz nevrologije leta 1990 in leta 1993 podiplomski študij iz nevrofiziologije – smer elektroencefalografija.  Kot specialist  nevrolog dela v Splošni bolnišnici Celje. Od leta 2001 do leta 2014 je bil predstojnik nevrološkega oddelka. Vrsto let je predaval laični in strokovni publiki v okviru Društva Liga proti epilepsiji Slovenije. Je glavni mentor za področje nevrologije. Mnogo let je bil član in eno leto predsednik Razširjenega strokovnega kolegija za nevrologijo pri ministrstvu za zdravje RS. Končal je 10 letnikov violine na nižji glasbeni šoli v Domžalah pri prof. Branki Bečaj. Kasneje se je izpopolnjeval pri prof. Dejanu Bravničarju na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot solist je igral na številnih koncertih s Simfoničnim orkestrom Domžale Kamnik, Camerata medica Labacensis in Celjskim godalnim orkestrom. Tam je že 39 let koncertni mojster. S priznanim pediatrom prof.dr. Pavlom Kornhauserjem je igral 30 let v različnih komornih sestavih Pro Medico od dua, klavirskega tria, kvinteta, seksteta in septeta. 

Deli.