Glasba na hribu: Božič v glasu in harfi

Glasba na hribu: Božič v glasu in harfi

– sopranistka Andreja Zakonjšek Krt in Urška Križnik Zupan –

Božič v glasu in harfi – božični vokalno intrumentalni koncert

Sreda, 25. decembra 2019, ob 16. uri

Cerkev sv. Jožefa

Vstop prost – prostovoljni prispevki – vabljeni!


Sopranistka Andreja Zakonjšek Krt se je rodila v Celju, kjer tudi živi. Po diplomi iz glasbene pedagogike na mariborski Pedagoški fakulteti se je izpopolnjevala na oddelku za koncertno petje na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer je z odliko diplomirala pri profesorjih Karlheinzu Donauerju (Oratorij) in Gerhardu Zellerju (samospev). Že med študijem se je izpopolnjevala pri priznani, (zdaj že pokojni) mezzosopranistki in prvakinji Opere SNG Maribor, Dragici Kovačič. Od sezone 1996/1997 je kot solistka redno zaposlena v Operi SNG Maribor, kjer je  debitirala kot Rosina (Seviljski brivec), nato pa poustvarila številne vodilne  operne in operetne vloge, med njimi  velja omeniti Micaëlo (Carmen), Maud (naslovna vloga v krstni izvedbi opere princesa vrtoglavka  Josipa Ipavca), Adino (Ljubezenski napoj), Adelo in Rosalindo (Netopir) Musetto in Mimi (La bohème), Nannetto (Falstaff), Pamino (Čarobna piščal), Belindo (Didona in Enej), Antonio (Hoffmannove pripovedke), Sophie (Werther), Donno Francesco(Črne maske), Liù (Turandot), Jerico (Zlatorog).  Hanno Glawari (Vesela vdova), Elviro (Italijanka v Alžiru), Rusalko v operi Rusalka, Madame Lidoine (Dialogues des carnelites), Poppeo (L incoronazione di Poppea) …

Redno gostuje tudi v SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je prvič nastopila kot Metka v Humperdinckovi pravljični operi Janko in Metka, zatem pa kot Susanna (Figarova svatba), Norina (Don Pasquale), Zerlina v Mozartovi operi Don Giovanni, Berenice v Rossinijevi operi Prilika dela tatu, Valencienne in Hanna v Lehárjevi Veseli vdovi, Grilletta v Haydnovem Apotekarju, ki je bil na rednem programu Festivala Ljubljana, Micaela (Carmen)in Elvira (Don Giovanni). Je prepričljiva interpretka opernih in operetnih vlog kot tudi koncertnih vokalno-instrumentalnih del in samospeva. Sodelovala je z orkestrom Slovenicum, Mariborsko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Slovensko filharmonijo, Slovenskim komornim zborom, Celjskim godalnim orkestrom, Orkestrom Akord,… Nastopila je na več recitalih s pianistkami Natašo Valant, Bredo Zakotnik in Danielo Candillari, na katerih je izvajala samospeve Brahmsa, Schuberta, Wolfa, Richarda Straussa, Debbusya, Faureja, Poulenca, Delibesa, Antona Lajovica, Rista Savina…Večkrat je nastopila na festivalu Radovljica.

Njen koncertni repertoar obsega dela od zgodnjega baroka pa vse do glasbe 20. stoletja, med drugim je kot solistka sodelovala v izvedbah Händlovih, Telemannovih, Bachovih, Haydnovih in Mozartovih vokalno-instrumentalnih del. Leta 2004 je pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija izšla njena prva zgoščenka z naslovom Slovenski in francoski samospevi, ki sta jo posneli s pianistko Natašo Valant. Snema tudi z orkestrom RTV Slovenija. Sodelovala je v snemanju celotnih oper Italijanka v Alžiru in Dialogues des Carmelites za Radio Slovenija.

Leta 2015 je za svoje vrhunske umetniške dosežke prejela prestižno nagrado Sama Smrkolja za slovenske  operne pevce, ki jo podeljuje Slovensko komorno glasbeno gledališče (SKGG). Kot je zapisala komisija v svoji obrazložitvi, “oblikuje pevka svoje vloge z odlično profesionalnostjo na tehnični in interpretativni ravni. Leta 2017 je prejela občinsko priznanje, srebrni grb Mestne občine Celje.

Njene aktualne vloge so: Liu (Turandot), Mimi (La Boheme), Micaela (Carmen),  Konstanza (Beg iz Seraja), Margareta (Faust) in Rozalinda (Netopir).

Harfistka Urška Križnik Zupan je glasbeno pot začela s klavirjem. Harfa je prišla na vrsto kasneje. Najprej se je učila pri prof. Daliborju Bernatoviču na Glasbeni šoli v Velenju, kjer je končala tudi Srednjo šolo pri prof. Rudi Ravnik Kosi. Pri isti prof. je leta 2003 diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Udeležila se je mojstrskih tečajev, ki sta jih vodili prof. Patrizia Tassini in prof. Štefica Žužek. Nastopa solistično in v različnih komornih sestavih. Kot solistka je igrala z orkestrom Amadeus, Simfoničnim orkestrom Domžale – Kamnik, Orkestrom Akademije za glasbo in Celjskim godalnim orkestrom. Je harfistka v orkestru Slovenske filharmonije in poučuje harfo na glasbeni šoli v Ljubljani.

Deli.