Večer v atriju: Bratje Smrtnik in Fantje z Jožefovega hriba – OBVESTILO

Večer v atriju: Bratje Smrtnik iz Železne Kaple in Fantje z Jožefovega hriba

Vokalni koncert narodnih in ljudskih pesmi

Nedelja, 10. junija 2018, ob 19. uri

Atrij Doma sv. Jožef Celje ali Kardinalova dvorana – prostovoljni prispevki

Spoštovani!

Zaradi odpovedi nastopajočih, nedeljski večer v atriju žal odpade – prosimo za razumevanje!


Pri Smrtniku v Kortah se je vedno prepevalo. Že v povojnem času so širom po Koroški z ubranim petjem navduševale Smrtnikove sestre. To lepo tradicijo od leta 1985 naprej nadaljujejo bratje Smrtnik.

Za Franca-Jožefa, Zdravka, Marjana in Vladimirja se pevsko ustvarjanje ni začelo šele pred petindvajsetimi leti. Že z vstopom v 1. razred ljudske šole na Obirskem leta 1971 se je za Franca-Jožefa in Zdravka, dve leti pozneje pa tudi za Marjana in Vladimirja, začelo organizirano petje v otroškem zboru, ki ga je vodil Valentin Polanšek.

Po odhodu v Slovensko gimnazijo v Celovcu so se vključili v tamkajšnji mladinski pevski zbor, ki ga je vsa leta vodil prof. Jožko Kovačič. Petje pa je spremljalo Smrtnikove brate tudi na študijskih mestih na Dunaju in v Gradcu, kjer so prepevali pri zborih tamkajšnjih študentskih združenj. Vseskozi pa so prepevali tudi še v različnih skupinah v domačem kraju.

14. julija 1985 pa se je torej tudi oficialno rodil Kvartet bratov Smrtnik. Ob priložnosti družinskega petja KKZ pri Cingelcu na Trati pri Borovljah so bratje Smrtnik po zaslugi tedanjega tajnika Krščanske kulturne zveze Nužeja Tolmajerja zapeli prvič.

Ob začetni skepsi so vendarle lahko ugotovili, da je prvi nastop zelo dobro uspel in da se splača začeto pot tudi nadaljevati.

Leta 1996 so se odpravljali na pevsko potovanje po Argentini. Za to priložnost se je kvartetu pridružil še bratranec Marko (Bistričnikov) in je nastal Kvintet. Marko je prav tako znan kot zelo vsestranski pevec v različnih zasedbah in tako ni imel nobenih težav se kar najhitreje vživeti v pevski sestav  Smrtnikovih bratov.

V zadnjih petindavajsetih letih je Kvintet bratov Smrtnik imel blizu 800 večjih nastopov po vseh predelih Koroške, domala v vseh zveznih deželah Avstrije, v vseh regijah Slovenije, v Italiji, Nemčiji in leta 1996 tudi v Argentini.

Poleg velikih koncertnih nastopov predstavljajo pomemben del pevskega delovanja Kvinteta bratov Smrtnik tudi nastopi v domačem okolju, pri manjših sprejemih, porokah, pogrebih, rojstnih dnevih, žegnanjih ali pri mašah. S temi nastopi skupina še posebej izpričuje zelo tesno povezanost z ljudmi na podeželju in s kulturnopolitičnim življenjem Slovencev na Koroškem.

Posebno ponosno so bratje Smrtnik nastopili aprila 2009 pri Podobniku v Beli, ko je za župana domače občine zaprisegel Franc – Jožef Smrtnik.

Imeli pa so pevske nastope v vseh večjih dovranah in koncertnih arenah na Koroškem in v Sloveniji. Bili so gostje v številnih televizijskih in radijskih oddajah. V 25 – letnem delovanju so posneli 4 samostojne glasbene produkcije in dve filmski produkciji (DVD). Prav tako so sodelovali pri nekaterih skupinskih glasbenih projektih.

Deli.