Uprizoritve Slovenskega božiča

Mladi župnije Celje sv. Jožef, članice vokalnega sestava Jožefinke in Fantje z Jožefovega hriba, smo s pomočjo našega kaplana, g. Jožeta Planinška, spet pripravili božičnico. Letos smo tako dodelali izvedbo kantate Slovenski božič, katero smo sicer že izvedli leta 2013, vendar v okrnjenem sestavu.

Tokrat sta nam priskočila na pomoč še domačina instrumentalista, in sicer prof. Simon Mlakar na klarinetu ter Andrej Gubenšek na violini.

————————–

Spevoigra Slovenski božič je nastala leta 1940, ko je avtor Niko Kuret pripravil nekakšen scenarij oziroma vezno besedilo, ki predstavlja potek in samo zgodbo božiča in ga postavi v takratni čas. K temu je iskal primerno glasbeno podlago in tako izbral zbirko starih narodnih slovenskih napevov, katere je leta 1933 zbral Frančišek Kramar. Vse skupaj pa je bilo treba predelati ter združiti v celoto, za kar je Niko prosil takratnega profesorja, skladatelja in duhovnika, Matijo Tomca, ki je poskrbel za priredbo napevov, torej Kuretovega besedila in pripravil spremljavo za harmonij.

S Slovenskim božičem pripravlja avtor nek nov poskus, s katerim se praznovanje božiča omogoča v pravem starem božičnem duhu in v tem primeru ne bi mogli lepše prikazati božične zgodbe, kakor skozi prelepo slovensko božično narodno pesem, ki oživi pravo slovensko občutje božiča.

————————–

Za nami so že 4 uprizoritve, in sicer dve v Pravljični deželi mesta Celje, ena v župnijski cerkvi v  Braslovčah in ena v župnijski cerkvi sv. Jožefa Celje.

Ker pa nas čaka še uprizoritev v Zibiki, na tem mestu vljudno vabimo na uprizoritev, in sicer v nedeljo, 4. januarja 2015, ob 10. uri v župnijsko cerkev sv. Jerneja v Zibiki. Uprizoritev bo namreč med mašo, katero bo daroval g. Jože Planinšek.

Vstop je prost – vljudno vabljeni!

Foto: Lea Lokovšek

 

Deli.