Trpeči Kristus

Zanimivo je poslušati ljudi, kakšne podobe Kristusa so jim najbližje, katere najraje gledajo, se pred njimi ustavljajo. Tako moram pogosto misliti na besede, ki jih je izrekla ženska šestdesetih let, ki je sicer v življenju prestala mnogo hudega. Pravi, da si ne more sebe predstavljati kot stare in bolne in se tega zelo boji. O podobi Kristusa pa razmišlja takole: »Ne maram trpečega Kristusa, raje se obrnem stran ob tej podobi. Rada imam Kristusa zmagovalca, Kristusa, ki je vladar neba in zemlje.«

Morda ni edina, ki razmišlja tako. Čas, v katerem živimo, tudi ni najbolj naklonjen srečevanju z bolnimi in trpečimi. In vendar ne moremo mimo Kristusa, ne da bi ga sprejemali tudi v trpljenju in umiranju. Prav to je bistveno za Boga, v katerega verujemo: nadel si je človeško podobo, hodil po poti nas ljudi, postal majhen, ranjen in ranljiv. »da bi mi ozdraveli po njegovih ranah«. Zares nepojmljivo za naše človeško razmišljanje, posebno še za človeka, ki razmišlja tako, kot večina v današnji družbi.

Pa vendar so tudi med nami, med ljudmi današnje družbe, ljudje, ki ob vsem, kar doživljajo, začutijo večjo, globljo vsebino, tudi takrat, ko se zdi, da se vse podira, da je vse izgubljeno. Potem izguba vsega, imetja, zdravja, ljudi, dobrega imena, varnosti, … in končno življenja v tej obliki, ne pomeni neuspeha, ampak končno izpustitev vsega in osvoboditev za Novo nebo in Novo zemljo. Poznam ljudi, ki razmišljajo tudi tako. Rada jih srečujem, v njih začutim nek mir in resnično veselje do življenja tu in sedaj, hkrati pa tudi zavest, da nam je vse, prav vse, kar imamo, tudi ljudje, dano le na posodo in ni naša last.

Znanka iz skupine teh ljudi mi je pripovedovala, kako je bilo, ko ji je umiral oče. Bilo je zelo težko, rada bi mu pomagala, pa ni mogla drugega, kot da je vztrajala ob njem. Nikoli ne bo pozabila, kako je očeta doživljala dan pred smrtjo, čeprav je od tega minilo že dobrih petnajst let. Ko ga je gledala tako nebogljenega, ji je prišlo na misel: »Kot trpeči Kristus.« Morda se še nikoli doslej ni počutila tako zelo povezane s Kristusom.

Deli.