Srečanje otroških in mladinskih cerkvenih zborov 2015

Vabljeni k ogledu foto galerije srečanja otroških in mladinskih cerkvenih zborov pri sv. Jožefu v Celju.

Letos je nastopilo kar 9 zborov iz Celja in širše okolice, tako tudi iz oddaljene Dobove. Gostili smo vsega skupaj kar 150 otrok in instrumentalistov:
Otroški pevski zbor OTROCI SONCA, Celje-sv. Duh,
Otroški pevski zbor ZVONČKI; sv. Peter, Šempeter v Sav. Dolini,
Veroučni pevski zbor Martin in Vokalna skupina Lilija; sv. Martin, Laško,
Otroški pevski zbor MANA; sv. Pankracij, Griže,
Otroški pevski zbor ZVEZDA; Imena Marijinega, Dobova,
Mladinski pevski zbor sv. Jakob; Galicija,
Otroški pevski zbor sv. Jakob, Galicija,
Otroški pevski zbor sv. Jožefa, Celje – sv. Jožef,
Mladinska pevska zasedba Jožefinke, Celje – sv. Jožef.

Kot vemo je za rast zborovskega petja na župniji potrebno spodbujati in vzgajati mlade, še posebej otroke. Pogosto pa se pri mladih pevcih kot tudi zborovodjih zgodi, da želja in veselje do tovrstnega sodelovanja na župniji upadata. Revije in srečanja, tako pevcev kot zborovodij pa so lahko velika spodbuda obojnim za naprej. Zato s srečanjem ne gre za tekmovanje, temveč za medsebojno spodbudo in izmenjavo. Tradicionalno srečanje pripravljamo že več kot 7 let.

Ker je mesec maj Marijin mesec in vsak večer med delavniki obhajamo šmarnice, smo z otroci s pesmijo in molitvijo najprej počastili Jezusa in Marijo v šmarnični pobožnosti, nato pa smo, podkrepljeni z njunim blagoslovom še pokazali kaj znamo zapeti in zaigrati.

Vsak zbor je pripravil dve skladbi po lastnem izboru, vendar z vnaprej določeno tematiko; prvo darovanjsko, primerno za prepevanje med darovanjem pri maši, drugo pa po lastni izbirivendar smo se dogovorili, da bo v skladu z letom družine, z vsebino o družini ali pa materi oziroma očetu, primerna tudi za Materinski dan.

Odziv poslušalcev je bil fenomenalen, saj smo, kljub lepemu vremenu in dnevu kot nalašč za izlet, napolnili cerkev do zadnjega sedeža in stojišča, tudi na koru. Po koncertu pa je sledila simbolična pogostitev v atriju, kjer smo se zadržali tako pripravljavci revije, kot udeleženci ter obiskovalci še dobro uro po reviji, ob pomarančnem soku za otroke ter grozdnem – staranem soku za starše in obiskovalce. Tudi hrenovke smo si privoščili.

Zato vljudno vabljeni tudi prihodnje leto v mesecu maju na Jožefov hrib!


Miha Lokovšek
Foto: Ana Sajovic

Deli.