Romanje v Nazarje in Gornji grad

V četrtek, 07.07.2016, smo se v veselem pričakovanju novih odkritij, na romarsko pot v Zgornje savinjsko dolino odpravili stanovalci, zaposleni ter člani Vincencijeve konference.

Naš prvi cilj je bil samostan sester klaris, ob božjepotni cerkvi Marijinega oznanenja v Nazarjah, kjer smo se v njihovi kapeli naprej zbrali pri sveti maši, pri kateri so se nam pridružile tudi sestre klarise. Sestra Marjeta nas je nato tudi nagovorila, ter nam predstavila redovno življenje sester klaris, ki v spokorni osamelosti dan in noč veselo prepevajo hvalnice vsemogočnemu Bogu. O zgodovini cerkve Marijinega oznanjenja, ki smo si jo ogledali ter o življenju Frančiškovega svetega reda, pa nam je spregovoril pater Damjan, ki smo mu z zanimanjem prisluhnili.

Opoldanska ura in čas kosila sta nam prebudila želodčke, zato smo se posedli v senco na dvorišču frančiškanskega samostana, kjer smo z največjim zadovoljstvom na svežem zraku, pojedli dobro hrano in pijačo, ki smo jo pripeljali s seboj in se tako okrepčali za nadaljevanje našega romanja.

Po prihodu v Gornji Grad nas je pri župnijski cerkvi Sv. Mohorja in Fortunata, ki je po prostornini največja cerkev na slovenskem, že čakal tamkajšnji župnik g. Ivan Šumljak, ki nam je predstavil župnijo, ter nam razkazal cerkev in predstavil njeno zgodovino.

Po ogledu smo se pred cerkvijo še posladkali z jagodami in se zadovoljni povzpeli na avtobuse, kjer so nas že čakali šoferji, da nas polne vtisov doživetega romanja, varno odpeljejo nazaj proti domu.

Deli.