Računalnik

Za otroke, ki odraščajo danes, je računalnik nekaj povsem običajnega. Telefon, mobilni telefon, računalnik, televizija, pa seveda še marsikaj, so stvari, o katerih mladi niti ne razmišljajo, da jih lahko tudi ne bi bilo. Še nam, ki smo vse te pridobitve korak za korakom spremljali, skoraj ne pride na misel, da smo nekoč živeli brez vsega tega. Zanimivo, toliko je stvari, ki nam delo olajšajo, pa imamo kljub temu vedno manj časa, pa kljub temu nismo nič bolj zadovoljni kot nekoč. Kot na primer takrat, ko si zaljubljenci niso vsak dan telefonirali, enkrat ali večkrat, ampak so si pisali pisma. Kdo danes sploh še piše? Razvoj gre pač v tej smeri in ne moremo ga zaustaviti. Zdaj moramo samo v tej novi, drugačni situaciji, paziti, da kljub vsem spremembam ohranimo človečnost, ki je za naše življenje nujno potrebna.

Gospa, s katero sva se pri frizerju zapletli v pogovor, mi je tožila prav o tem. Z možem sta oba upokojenca, že kar nekaj let, oba s fakultetno izobrazbo. Mož se z računalnikom ni nikoli ukvarjal in tudi sedaj v pokoju mu tega ni bilo treba. Ona sama piše na računalnik in pozna najosnovnejše funkcije. Živita zadovoljno, veliko bereta, se pogovarjata z mnogimi ljudmi in imata občutek, da ob vsem, kar doživljata, zorita v zrel sad.

Ob tem pa ju moti in boli odnos njunih vnukov. Kot da gre za dva povsem različna svetova, ki nimata nič skupnega. Vnuki imajo moža, svojega starega očeta, za manj sposobnega, starega, ker se ne spozna na računalnik. V njem ne znajo ceniti človeka, z vsem bogastvom človeških izkušenj, z vsem znanjem, ki ga ima. Za te otroke je pomembna tehnika, ki pa je sama zase lahko brez duše, brez vsebine.

Nekaj dni pozneje sem srečala 17 letnega fanta, ki je dedku kupil mobilni telefon in ga učil. Dedek se je počasi učil, prepočasi za mladeniča, ki je ob tem razmišljal takole: »Mene tehnika ne bo nikoli povozila, do konca življenja jo bom spremljal.« Morda jo bo res, morda pa tudi ne. Kaj pa, če bo že kmalu po šestdesetem letu postajal dementen in mu bo Alzheimerjeva bolezen to preprečila? Kdo ve, kaj vse bo ta mladenič še doživel?

Deli.