Prostovoljci iz Španije

V preteklih treh tednih je bilo življenje stanovalcev Doma sv. Jožef zopet nekoliko drugačno. S svojo prisotnostjo so ga obogatili prostovoljci iz Španije. Najprej dve fantovski skupini in nato še ena dekliška v starosti od 15 do 19 let. Zlatober španske pomladi torej, kar ni bilo neopaženo!

Skupaj smo spoznavali Španijo, prepevali španske pesmi, pripravili igre, ki so ponazarjale španske bikoborbe, pri čemer naj pripomnimo, da v bližini ni bilo nobenega bika! Naš atrij so krasili plakati s španskimi besedami, njihovo zastavo, matadorji, kastanjetami in kar je še podobnega.

Od nas so dobili nalogo, da se naučijo Slomškove pesmi “En hribček bom kupil”, čigar izvedbo je bilo zelo zanimivo spremljati. S stanovalci pa smo se učili pesem “La Cucaracha” in jo z našimi gosti tudi odpeli!

Prostovoljci so bili vsestransko dejavni. Poleg druženja v atriju, so ob spremstvu Sare obiskovali stanovalce po sobah, se z njimi družili v manjših skupinah, pomagali pri telovadbi, pralnici, stanovalkam pomagali pleti gredice ter pomagali okrog hiše.

Najzanimivejši del pa je zagotovo bila komunikacija. Angleščina je bila glavni pogovorni jezik, nekateri gostje pa so znali tudi nekoliko nemško in italijansko. Neka stanovalka se je s fanti pogovarjali v kar štirih jezikih – malo po nemško, vmes kakšna angleška in hrvaška beseda, vse skupaj pa je zaokrožila s kretnjami. In rezultat? Vse so se zmenili!

Spominske težave niso predstavljale ovire. Včasih se je zdelo ravno obratno. Stanovalci so izredno pozorno poslušali špansko, nato angleško prevajanje in razlago v slovenščini. In njihovi zanimivi komentarji so potrdili idejo, ki jo v naš dom prinaša metoda montessori za starejše in osebe z demenco. Da namreč starejši večkrat zmorejo več, kot od njih pričakujemo.

V zadnjem tednu smo ugotovili, da ena izmed španskih gostij govori francosko in smo jo zato povezali z eno izmed naših stanovalk. Zapletli sta se v dolg pogovor, ki ga kar ni bilo konec. Na koncu se jima je pridružil še en izmed stanovalcev, za katerega smo ob tej priložnosti ugotovili, da tudi govori francosko. Kljub trem resnično napornim tednom lahko znova ugotovimo, da je bilo vredno.

Deli.