Pomagajte mi, da ne bom sama

Res ni lahko, če je človek sam. Mnogo stvari se čisto drugače razplete, če se lahko pogovoriš z nekom. Dovolj je že to, da te posluša, da lahko pred nekom izgovoriš to, kar te muči. Življenje ti potem postane lažje.

Pa vendar čaka vsakogar od nas tudi samota. Starejši ko postajaš, bolj jo občutiš. Ljudje, ki so ti bili blizu, odhajajo. Za nove odnose se mnogi ljudje zelo težko odločajo.

Ne morem pozabiti neznane ženske, ki me je poklicala prav zaradi stiske, ki jo doživlja v svoji samoti. Osemdeset let je stara, še vedno v zelo dobri kondiciji. Pred mnogimi leti ji je umrl mož, pozneje še hčerka. Oba sta bila več let bolna in ona ju je več let negovala. Pravi, da je takrat prekinila stike z mnogimi ljudmi, ker se je povsem posvetila tej negi. Sin živi s svojo družino v drugem kraju in ne more pričakovati, da bi pogosteje prihajal k njej. Veliko je hodila na izlete z upokojenci, zdaj je to nekoliko opustila. Počuti se samo in pravi, da je težko biti sam. Ne vem, kako je prišla na misel, da prav pri meni išče pomoč. Najprej se je pozanimala, ali lahko pride k meni, da mi razloži svojo željo. Potem pa sva se pogovarjali kar po telefonu. Kaj je pričakovala od mene?

Takole je izrazila svojo željo: »Vi imate veliko stikov z ljudmi, gotovo poznate še koga, ki je tudi osamljen. Povežite me z nekom, da mi bo laže.« Po svoje zelo razumljiva želja.  Pa vendar … Jaz naj bi delovala kot posrednik. Ni nujno, da se dva človeka potem tudi človeško ujameta, tako da jima je prijetno, ko sta skupaj. Tako kot jaz razumem takšne situacije, je treba ubirati drugačne poti. In prav je, da o tem razmišljamo že prej, ne šele takrat, ko smo stari osemdeset let. Korake za graditev človeških odnosov mora delati vsak sam, skozi vse življenje, ne šele takrat, ko občuti samoto. Gospa se mora sama približati ljudem, jih nagovarjati in poslušati. Povsod, kjer se srečuje z njimi. V sosedstvu, na izletih, na pokopališču in še kje. Morda bo med njimi našla tudi takšne, ki ji bodo pomagali premagati samoto. Morda tudi ne. In v tem primeru bo morala s samoto živeti.

Deli.