Nedelja Jezusovega krsta

leto 25
št. 2
12. januar 2020


 razpored svetih maš

nedelja, 12. januarJEZUSOV KRST
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Ivan Šolinić, obl.

ponedeljek, 13. januar Veronika, devica
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + Terezija Šoster (iz Doma)

torek, 14. januar Oton (Odon), redovnik
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – v dober namen

sreda, 15. januar Absalom, škof
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 15.00 (Emina k.) – + Ivan Vošinek
ob 18.30 – + družine Črnej in Vrečar

četrtek, 16. januar Marcel, papež
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + Anton Osek, obl., in Sebastjan Cesar

petek, 17. januar Anton (Zvonko), puščavnik
maše: ob 8.00 – + Stanko in Katarina Zupanc
ob 18.30 – + starši Strašek in Jezovšek ter Štokovski

sobota, 18. januar začetek molitvene osmine za edinost
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + Janez Brinovc, 30. dan

nedelja, 19. januar – 2. nedelja med letom – mol. osmina za edinost
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Viktorija Čelik


Spoštovani!

      Krst, vrata življenja in Božjega kraljestva, je prvi zakrament nove zaveze. Kristus ga je namenil vsem, da bi imeli večno življenje (prim. Jn 3,5). Potem ga je z evangelijem vred zaupal svoji Cerkvi, ko je apostolom naročil: »Pojdite in učite vse narode, krščujte jih v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha« (Mt 28,19). Zato je krst v prvi vrsti zakrament tiste vere, s katero ljudje, razsvetljeni z milostjo Svetega Duha, odgovorijo na Kristusov evangelij. Zato Cerkev nima nobene zadeve za pomembnejšo in bolj svojsko, kakor da vse, naj bodo to katehumeni ali starši otrok, ki naj bi bili krščeni, ali pa botri, spodbuja k tisti resnični in dejavni veri, s katero se oklenejo Kristusa in se vključijo v novo zavezo, oziroma potrdijo svojo pripadnost tej zavezi. Na to je naravnana pastoralna ustanova katehumenata pa tudi priprava staršev, opravilo Božje besede in krstna izpoved vere. 

     Krst, ki je vodna kopel in jo spremlja beseda življenja (Ef 5,26), napravi ljudi deležne Božje narave (2 Pt 1,4) in jih naredi za Božje posinovljence (prim. Rim 8,15; Gal 4,5). Molitve pri blagoslovu vode povedo, da je krst kopel prerojenja (prim. Tit 3,5) v Božje otroke, kopel rojstva od zgoraj. Klicanje Presvete Trojice nad tistimi, ki naj bodo krščeni, povzroči, da zaznamovani v njenem imenu postanejo njej posvečeni in vstopijo v občestvo z Očetom in Sinom in Svetim Duhom. Na ta vrhunec pripravljajo in k njemu vodijo svetopisemska berila, skupne prošnje zbranih in trojna izpoved vere.  /iz obrednika/

Slovenske melodije na citrah in violini
je naslov današnjega koncerta iz sklopa »Glasba na hribu«, ki bo ob 16. uri v  Kardinalovi dvorani in nam ga pripravljata citrarka Janja Brlec in violinist Peter Napret. Tudi zapela nam bosta in seveda poleg slovenskih ljudskih melodij ne bosta obšla božičnih. Lepo vabljeni, vstop je prost, dobrodošli pa prostovoljni prispevki.

Seja Župnijskega pastoralnega sveta
je jutri po večerni maši. Člani, lepo povabljeni!

Pogovori o življenju in smrti
se nadaljujejo, zato nanje vabljeni spet jutri, v ponedeljek, ob 17. uri v Jožefovo dvorano, kjer vas spet čakata, tudi z vašimi izkušnjami, zdravnici ga. Metka Klevišar in ga. Julka Žagar.

Pet cerkvenih zapovedi za življenje danes
je sklop razmišljanj, v okviru katerega bo v torek zvečer ob 19. uri tretje, ki nam ga na tretjo zapoved ‘Prejmi sveto Rešnje Telo vsaj v velikonočnem času!’, to pot pripravlja mag. Jure Levart, ravnatelj duhovno prosvetne dejavnosti našega Doma.  Lepo vabljeni; ta razmišljanja so lepa priložnost za poglabljanje naše vere in prevajanje vere v življenje.

Skupina za samopomoč obolelim z rakom
je spet na vrsti. Vodi in umerja jo zdravnica onkologije, ga. Metka Klevišar. Vabljeni v sredo ob 17. uri v Jožefovo dvorano!

Slomšek in njegovo delo za ekumenizem
je naslov tokratnega razmišljanja o Slomšku ob njegovem lanskoletnem jubileju. Lepo vabljeni v četrtek zvečer ob 19. uri v Jožefovo dvorano, ko bo z nami naš škof. dr. Stanislav Lipovšek. Sámo razmišljanje je lepo umeščeno tudi v bližajoči se teden molitve za krščansko edinost, vabljeni.

Duhovna obnova za ključarje in cerkovnike
bo v našem Domu v soboto od 9.30 do 13.00. Vodil jo bo naš upokojeni škof dr. Stanislav Lipovšek. Cerkovnika pri nas nimamo, imamo pa ključarje; lepo povabljeni.

Molitvena osmina za edinost kristjanov
je v tednu pred praznikom spreobrnjenja sv. Pavla (18.-25. januarja). Vsak dan pri sv. maši prisluhnemo nagovoru in izrečemo posebne prošnje. Gradivo so letos pripravili kristjani z otoka Malte. V celjski dekaniji je začetek osmine v soboto, 18. januarja, ob 18 h v cerkvi Svetega Duha. Sv. mašo tam daruje škofijski upravitelj Rok Metličar. V naši cerkvi je ekumenska slovesnost v četrtek, 23. januarja – na dan celodnevnega češčenja. Sklep molitvene osmine za dekanijo in vso škofijo bo prihodnjo soboto ob 18 h v stolnici.  Geslo letošnje molitvene osmine je: »Domačini so nas sprejeli nadvse ljubeznivo.« (Apd 28,2).

Blagoslov domov
Duhovnik je že prišel blagoslovit večino domov, kjer ste v preteklih letih izrazili željo za to. Tudi iz tistih hiš oz. stanovanj, kjer doslej niste imeli te lepe krščanske navade, lahko to še storite in povabite na blagoslov (do svečnice).

Poslovila se je
Ivana Rogoz, Na Rebri 13, roj. l. 1938. Pokopali smo jo v petek, le teden dni po pogrebu moža Antona, na mestnem pokopališču. Naj oba počivata v miru!

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki z ulice Na Rebri in Lešničarjeve. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno liturgičnemu in letnemu času.

Deli.