Kresovanje ob dnevu državnosti

Dom sv. Jožef Celje – Kresovanje ob dnevu državnosti s Prifarskimi muzikanti

Težko si predstavljamo začetek poletja brez našega kresovanja, ko se ob ljudskem običaju in prazniku domovine povežemo med seboj kot zlepa ne. Vedno znova tudi s tem pripomoremo k ustvarjalnosti naših mladih, saj je izkupiček namenjen prav temu in tako združujemo prijetno, ljudsko s koristnim. To kresovanje bo še posebej zanimivo, saj bodo z nami Prifarski muzikanti, katerih melos prihaja iz krajev, kjer je ta običaj še izraziteje doma, Bele krajine in Kostelskega. Seveda pa bodo spet naši pevci, starejši in mlajši vseh skupin tisti, ki bodo oblikovali akademijo. Tudi brez Godbe na pihala s Svetine ne bo šlo. Prifarci pa bodo s skupinico izmed sebe poskrbeli, da bomo lahko tudi zaplesali.

Slavnostni govornik: Vladimir Ljubek, podžupan Mestne občine Celje

Sodelujejo: Prifarski muzikanti, Pihalna Godba Svetina
in domači pevski zbori.

Ponedeljek, 24. junija 2019, z mašo ob 18.30 in »Pozdravom domovini« ob 21.00

Vstop prost – vabljeni!
___________________________________________________

Prifarci smo že kar dolgo na svetu in dolgo na odrih. Letošnje leto je za nas jubilejno, saj slavimo 30 let obstoja skupine. Začeli smo kot spremljevalna tamburaška skupina za domače folkloriste in po petih letih delovanja izdali svoj prvi plošček. Od takrat smo jih izdali že 27! Pa tudi nagrad se je – poleg 4 zmag na festivalu narečnih popevk v Mariboru – že nekaj nabralo; recimo Zlati petelin za najboljšo etno album, zmaga na festivalu Etno Kostel in zelo svetleča in bleščeča zmaga na festivalu Slovenska popevka 2009 s pesmijo Tisti nekdo. Po 29 letih obstoja smo se lani prvič preizkušali v Portorožu na festivalu melodij Morja in sonca in s pesmijo “Že nona mi je rekla, Tako kot je prav,” poželi številne simpatije in sprejeli tudi odločitev, da s tekmovalnostjo na festivalih še kar ne bomo odnehali.

Glede na to, da glavnina članov skupine prihajajo od Fare ob Kolpi, majhne vasice v občini Kostel , ki šteje približno toliko prebivalcev kot ima hiš, smo še posebej ponosni na tradicionalne jesenske nastope v Cankarjevem domu v Ljubljani. Gala koncertov v prestolnici se je doslej zvrstilo že deset in vsak je mogočnejši in še bolje obiskan od prejšnjega. S pesmijo in vižami ohranjamo bogato in raznoliko slovensko ljudsko izročilo, odlikuje nas štiriglasno petje, glasbeniki kritiki pa nas – ne glede na to, da zaigramo skoraj vse, kar nam pride pod prste – uvrščajo med najboljše etno glasbene skupine na Slovenskem.

Prifarci so: Mitja Ferenc na berdi, kitari in bas kitari (drugi tenor), Valentin Južnič na bisernici (prvi bas), Martin Marinč na diatonični harmoniki (drugi bas), Toni Obranovič tudi na klavirski harmoniki (prvi tenor), Uroš Obranovič na bugariji (prvi tenor), Jernej Pečak na violini (drugi tenor) in Brane Počkar na braču (prvi bas).

Največji uspeh Prifarcev je gotovo ta, da na glasbenih odrih kot skupina stojijo že skoraj polnih 30 let. Res da je bilo v tem času izvedenih nekaj kadrovskih sprememb, ampak jedro skupine, doma od Fare v Kostelu, je ostalo. Tukaj je nekaj vidnih uspehov iz preteklih let.

Prifarska desetka!
10. zaporedni gala koncert v Cankarjevem domu novembra 2017. 3 razprodani koncerti!

Tako kot je, je prav
Prvi nastop naše skupine na festivalu melodij Morja in sonca v Portorožu (2017). S skladbo, ki jo večina pozna pod refrenom “že nona mi je rekla, tako kot je, je prav,” smo zasedli tretje mesto, kar štejemo po mnogih letih tekmovalne odsotnosti za lep uspeh.

Prifarci Sloveniji
9. zaporedni koncert Prifarcev s številnimi gosti kot poklon 25 letnici slovenske države je bil novembra 2016 v Cankarjevem domu.

Pesmi naše mladosti
8. samostojni gala koncert s številnimi glasbenimi gosti (Nuška Drašček, Tomaž Domicelj, Lidija Kodrič, Čuki, Big Band Grosuplje, zaslužna plesan skupina Ukrajine Junist) novembra 2015.

Božič s Prifarci
7. samostojni gala koncert zapored v Cankarjevem domu prav na Božič 25. decembra 2014 s številnimi gosti in v neposrednem prenosu na 1. sporedu TVS.

Prifarci praznujejo 25!
6. samostojni in jubilejni koncert s prijatelji ob 25-letnici delovanja skupine v Cankarjevem domu l.2013.

Prifarci gremo v svet
5. samostojni koncert v Cankarjevem domu v Ljubljani, 2012

Moja Izola
Festival narečne popevke, Maribor 2011, 1. nagrada publike

Na spumlad
Festival narečne popevke, Maribor 2010, 1. nagrada publike

Tisto nekdo
Slovenska popevka 2009, 1. nagrada publike

Matilda
Etno Kostel 2009, 1. nagrada publike

Kjer je bila Mlinarca
1. samostojni koncert v Cankarjevem domu v Ljubljani, 2008

Lepu je blu
Festival narečne popevke, Maribor 2008, 1. nagrada publike in 1. nagrada strokovne žirije

Moja deklca
Festival narečne popevke, Maribor 2005 , 1. nagrada publike

Dober večer, mamica
nagrada Zlati petelin za najboljši etno plošček leta 2000

Deli.