Koncert iz sklopa “Glasba na hribu”: orgelski koncert ob seminarju

Koncert iz sklopa Glasba na hribu:
– Orgelski koncert ob seminarju
Nastopa: prof. Dalibor Miklavčič

Petek, 1. marca 2019, ob 19. uri, v cerkvi sv. Jožefa Celje


Seminar za organiste – orgelska improvizacija

Na letošnjem tečaju boste poleg osnovnih spodbud (kot vsako leto pomoč pri orgelskih spremljavah, uvodih, medigrah….)  lahko spoznavali še čudoviti svet orgelske improvizacije v širšem kontekstu liturgičnega orglanja. Najprej se bomo posvetili odkrivanju možnosti, kako lahko mladi glasbeniki danes uspešno usvojite razne improvizacijske spretnosti. Potem bomo pogledali še v zgodovino in opazili, da je bila improvizacija več kot 700 let (!!!) osrednji in najpomembnejši način uporabe orgel v bogoslužju. Ne le v času Bacha in stoletjih pred njim, marveč vse do druge polovice 19. stoletja so na orgle komajda igrali zapisane orgelske skladbe. Improvizacija je bila tako pomembna, ker se odlično prilagaja danostim liturgičnih trenutkov. Na tečaju boste letos prvič spoznali take širše možnosti liturgičnega improviziranja: različne sloge od renesanse in baroka preko dunajske klasike in romantike do sodobnih možnosti liturgičnega improviziranja, ki črpajo navdih tudi v zvokih, kakršne danes radi poslušajo mladi. Že med mentorjevim orgelskim koncertom na predvečer tečaja boste lahko poslušali primere take improvizacije. Med tečajem nas bodo poleg prijetnega druženja v veselem vzdušju navdihovale spodbudne misli slavnih skladateljev o improvizaciji (Mozart, Chopin…) ter zelo lepe misli iz Pisma umetnikom, ki ga je točno pred 20 leti objavil sv. Janez Pavel II (LETTERA DEL PAPA GIOVANNI PAOLO II AGLI ARTISTI, Città del Vaticano 1999).

Sobota, 2. marca 2019, od 9.30 do 16.00

Voditelj: prof. Dalibor Miklavčič

Prosimo za prijave na 059-073-800 ali info@jozef.si

Prispevek za seminar je 15EUR, s kosilom 20,50EUR in se poravna ob prihodu.


Življenjepis:

Dalibor  Miklavčič je vsestranski glasbenik, ki koncertira na orglah, a tudi na (pedalnem) klavirju ali čembalu, v mednarodnem okolju se pojavlja kot koncertni improvizator in zadnje čase kot dirigent, hkrati pa je kot pedagog izoblikoval kar številne mlade organiste. Na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani poučuje predmete Improvizacija, Orgle, Generalni bas, Komorna igra, Semiologija. Pred tem je bil 2006-2009 profesor s polnim delovnim časom na Univerzi za glasbo v Gradcu/Avstrija (predmeti Orgle, Improvizacija, Generalni bas).
Ob tem je pripravil zasnove za številne nove orgle, ki so jih izdelali slovenski izdelovalci orgel. Ukvarja se tudi z rekonstrukcijo zgodovinskih klavirjev s pedalno klaviaturo, kopija njegovega pedalnega klavirja se npr. nahaja na Univerzi za glasbo v Gradcu (pedal je izdelalo orglarstvo Močnik). Iz ljubezni do orgelske glasbe renesanse in baroka si je dal izdelati ustrezne orgle v tem slogu, ki danes lepšajo bogoslužja v ljubljanski župn. cerkvi sv. Jakoba.
Dalibor Miklavčič je bil 2001 pobudnik in večkratni organizator projekta Slovenski orgelski dan (za Slovensko orgelsko društvo), takrat osrednjega orgelskega dogodka v Sloveniji.
V Zavodu sv. Stanislava je Dalibor Miklavčič 1997-2000 zasnoval zelo vsestranske, tromanualne pedagoške orgle in tam organiziral ob rednem pedagoškem delu še čez 20 mednarodnih orgelskih tečajev in koncertov. Kot zanimivost naj velja, da dandanes najbolj gledan slovenski orgelski posnetek vseh časov prihaja prav z orgel Zavoda sv. Stanislava (Widor, Toccata F-dur).
Dalibor Miklavčič je kot koncertant gostoval v 23 državah Evrope in Azije, kot predavatelj in vodja tečajev pa je v zadnjih 10 letih tesneje (pogosto več kot enkrat) sodeloval s sledečimi glasbenimi univerzami po svetu:
Kopenhagen (Royal Danish Academy of Music), Madrid (Escuela superior de Musica Reina Sophia), Varšava (Univerza Fryderyka Chopina), London (The Royal College of Music in RCO–Academy), St. Petersburg (Državni Konservatorij N. Rimsky-Korsakov), Moskva (Državni konzervatorij P. I. Čajkovski), Dunaj (Universität für Musik & Konservatorium Wein-Privatuniversität), Gradec (Universität für Musik – KUG), Zagreb (Muzička akademija), Budimpešta (Ferenc Liszt Music Academy), Katowice (Akademia Muzyczna im. Karola Szymanowskiego), Oslo (Norwegian Academy of Music), Göteborg (University of Music and Drama), Lübeck (Musikhochschule), Essen (Musikhochschule), Bratislava (Državni glasbeni Konzervatorij).
Deli.