Kaj pomeni biti točen

Ko človeka nekaj časa poznaš, veš, kako je z njegovo točnostjo. Tako sem tudi jaz v svojem življenju spoznavala najrazličnejše ljudi. Ker sama ne vozim avta, sem se pogosto z marsikom dogovarjala, da me kam pelje. Vedela, sem, da za mnoge ena ura prej ali pozneje nič ne pomeni. Jaz pa sem morala biti tam, kjer sem imela na primer predavanje ali kaj podobnega, točno. Tako sem se dogovorila, da pride pome eno uro prej, kot je bilo potrebno, da mi ni bilo treba trepetati, ali bomo prišli ob pravem času. Ko pa sem človeka bolje poznala, sem vedela, kako naj se z njim dogovarjam. Če je bil to človek, ki je prihajal točno, mi ni bilo treba vzeti ure rezerve.

Sama skušam biti vedno točna. Morda tudi zato težko razumem tiste, ki so celo življenje skregani s točnostjo. Res je, da bodo na koncu umrli točno ob času, ki jim je namenjen, toda do takrat je še veliko trenutkov, situacij, srečanj in podobnega, ko je tudi točnost pomembna.

Točnost pomeni zame izraz odnosa, ki ga imam do nekega človeka ali do nekega dela, ki ga moram opraviti. Marsikaj, kar ni odvisno samo od mene, mi morda ne uspe tako, kot bi si želela. Od mene pa je odvisno, kako se česa lotevam in od mene je odvisno, ali se stvari lotevam pravočasno. Nekateri ljudje so že od malega navajeni, da zamujajo. Morda jim tega že starši niso znali privzgojiti, ker tudi sami tega niso znali. Lahko se ti zgodi, da iz kakršnihkoli razlogov kdaj zamudiš, ne sme pa to postati stalnica. Tako so na primer vedno eni in isti sošolci zamujali šolo, pozneje vedno eni in isti sodelavci službo. Tudi pri nedeljski maši vidimo, da vedno eni in isti ljudje zamujajo mašo. Pa seveda še marsikje drugod.

Najhuje je seveda tam, kjer pustiš čakati konkretnega človeka. Povabijo te na kosilo ali na praznovanje, pa prideš eno, dve uri pozneje. Res je, da se mnogi zamudniki pojavijo z velikim darilom. Škoda, da se ljudje vse premalo zavedajo, da je biti točen pomembneje kot prinesti veliko darilo.

Deli.