Kaj najbolj pomaga

Ko življenja ne obvladaš več v celoti sam, iščeš pomoč.  Vsak človek se prej ali slej znajde v situaciji, ko brez pomoči ne gre več. Ob različnih oblikah invalidnosti je pomoč seveda še bolj potrebna in dobrodošla. Kaj pa je tisto, kar najbolj pomaga, kje iskati pomoč?

So ljudje, ki veliko pričakujejo od najrazličnejših institucij. Če pomoč potem ni takšna, so ogorčeni in očitajo družbi, da te pomoči ne zna zadovoljivo zagotoviti. Mnogi pričakujejo vse rešitve od medicine, tudi tam, kjer je jasno, da gre za bolezen, ki je medicina ne more pozdraviti. Če pa povprašamo ljudi, kaj ali kdo jim najbolj pomaga, vam bo večina zagotovila, da jim največ pomagajo ljudje, ki so ob njih, ki znajo poslušati in biti taktni, ki znajo videti njihove potrebe in stiske. Tudi iz svojih izkušenj lahko rečem, da mi največ pomagajo ljudje, nekaj ljudi, na katere se lahko zanesem, za katere vem, da mi želijo dobro, ob katerih se tudi jaz počutim dobro. Nobena organizacija, nobena institucija s še tako dobro zvenečimi cilji, ne more nadomestiti teh ljudi. Prav zaradi teh ljudi je moje življenje lahko veliko lepše, tudi če marsičesa ne zmorem.

Prav o tem sem se že z mnogimi pogovarjala. Vsi se strinjajo, da je treba za to, da imaš okrog sebe ljudi, ki ti pomagajo, tudi nekaj storiti. Kdor samo čaka, da bodo drugi zanj kaj storili, sam pa ni pripravljen storiti koraka proti drugim, bo razočaran. V svojih odnosih normalno dajemo in sprejemamo. Nihče ni tako ubog, da ne bi mogel ničesar dati, in nihče ni tako bogat, da ne bi mogel ničesar sprejeti.

Pripovedovali so mi o starejši ženski, ki se je pritoževala, kako je uboga, ker ji nihče nič ne da. Ampak tudi ona ni bila nikoli pripravljena komu kaj dati. V bistvu celo življenje gradimo medsebojne odnose, v družini, v sosedstvu, med prijatelji, znanci itd. in prav od kvalitete teh odnosov je odvisno, kako bomo deležni pomoči v bolezni, invalidnosti in starosti.

Deli.