Kaj je resnica o bolniku?

Vedno znova slišimo vprašanje: Ali naj zdravnik pove resnico bolniku in svojcem? S tem sem se tudi v svojem poklicnem življenju kar precej ukvarjala. Vprašanje bo verjetno vedno ostalo aktualno in verjetno tudi nikoli ne bomo našli idealne rešitve. Bolezen je vedno huda stvar in pogovarjati se o bolezni je hudo breme za večino ljudi, za bolnike, svojce, zdravnike in vse druge. Pa vendar je treba tudi o tem odkrito spregovoriti in kjer se to dogaja, postane teža bolezni nekoliko manjša. Zato bi res svetovala vsem, da zberejo pogum in se tudi o bolezni pogovarjajo odkrito, brez izmikanja in brez laži.

Pri tem pa bi želela, da bi znali razlikovati med resnico o bolniku in diagnozo. To, kar pričakujemo od zdravnika je, da nam na primeren, dovolj obziren način pove, kakšni so naši izvidi in kakšna je naša diagnoza. Srečala sem bolnike, ki niti tega niso hoteli, pa to sploh ni kaj posebno vplivalo na potek njihove bolezni. Bolje so se počutili tako, na pol v nevednosti. Ob njih mi je prihajalo na misel, kar sem nekje brala o tako imenovani »resnici« ob bolniški postelji: »Resnica« naj bo kot kamen ob poti, ki ga lahko vidiš, nikakor pa ne sme biti kamen na poti, ob katerega se spotakneš in padeš.

Ob napovedi poteka neke bolezni pa moramo vedeti, da to, kar vnaprej napovemo, lahko drži, ali pa tudi ne. To, kar o neki bolezni piše v knjigi, je statistika. V večini primerov poteka tako, lahko pa tudi veliko bolje, lahko tudi veliko slabše. Kako bo bolezen potekala konkretno pri tem bolniku, pa je težko reči in je odvisno od marsičesa. Še zdaleč ne samo od medicinskih izvidov. Vedno lahko upa v najboljšo varianto, čeprav mora niti toliko realen, da dopušča tudi drugo možnost.

In tu se dotaknemo resnice o bolniku. Spominjam se, da sem včasih vprašala kakšnega bolnika, kako se počuti, pa mi je odvrnil: »To mi boste pa vi povedali.« Ne, tega mu jaz ne morem povedati, to ve le on sam. To je del resnice o njem. Resnica je vse, kar bolnik doživlja, v kar upa, česa se boji, s čemer se mora spopadati v življenju, so vsi njegovi odnosi z ljudmi in še marsikaj. Vsaka, predvsem hujša bolezen, se dotakne vseh teh področij in od te celotne resnice je odvisen tudi potek njegove bolezni. O tem pa seveda ne moremo prebrati v nobeni, še tako strokovni knjigi. Zato nas izvidi sami tolikokrat presenečajo, bodisi pozitivno ali negativno.

Vsem bi želela, da bi znali poiskati in najti svojo resnico v sebi in da bi jim ta resnica pomagala v soočenju z boleznijo.

Deli.