Kaj je kakovostno življenje

V zadnjem času kar precej govorimo o kakovosti življenja. Vsi si nekako želimo, da bi bilo naše življenje kakovostno in večkrat slišimo ljudi, ki trdijo, da imamo tudi pravico do takšnega življenja  in ga lahko tudi zahtevamo. Ampak kaj kakovostno življenje sploh je? Za nekoga lahko to pomeni, da preteče vsak dan vsaj deset kilometrov, da hodi v hribe, da veliko potuje, da ima denarja v izobilju in tako naprej. Lahko bi naštevali še in še. Zanimivo bi bilo vprašati zelo različne ljudi v zelo različnih okoljih, kaj menijo o tem. Dobili bi verjetno zelo različne odgovore, iz katerih bi težko rekli, kaj je tisto, kar dela življenje kakovostno.

O tem sem začela spet malo več razmišljati, ko so v medijih govorili o tem, kako spada h kakovostnem življenju tudi to, da greš vsako leto vsaj za en teden na morje. Poznam družine, ki ostanejo med dopustom doma, hodijo na izlete in uživajo. Prav nič se ne čutijo prikrajšane, ker ne preživijo enega tedna na morju. Jih pa dopustniški dnevi vsako leto še bolj povežejo.

Zame bi bil pravi užitek, če bi lahko veliko potovala, pa tudi že to, če bi se lahko na primer celo popoldne sprehajala po središču Ljubljane. Tako, brez pravih obveznosti, se ustavila tu in tam, vse pregledala, koga srečala, malo poklepetala. Vsega tega seveda ne morem, pa se zato ne počutim prav nič nesrečno. Bilo bi seveda lepo, ampak nobena tragedija ni, če ni.

Zame pomeni kakovost življenja prav to, da se znaš prilagoditi možnostim, ki jih imaš, in v dani situaciji narediti najboljše. Pri tem si lahko tudi zelo iznajdljiv, veliko bolj, kot če ti je vse mogoče. H kakovosti življenja nujno spada tudi to, da znaš biti zadovoljen, da ne sanjaš neprestano o stvareh, ki so ti nedosegljive. Bistveni za kakovost našega življenja so prav gotovo naši odnosi z ljudmi. Ti ne prihajajo kar sami od sebe, ampak moramo zanje tudi kaj narediti. Vedno znova.

Deli.